Standard Life Total Return Credit; Stabiele factor in de portefeuilles

Lees het artikel als PDF

Dit obligatiefonds van Standard Life hebben we in december 2016 in onze portefeuilles opgenomen. Inmiddels zijn we bijna een jaar verder en kijken we terug op het afgelopen jaar. Heeft dit fonds aan onze verwachtingen voldaan?

ISIN: LU1244836117 – Factsheet

Het fonds

Zoals genoemd zijn we nog niet zo lang belegd in dit fonds. Het fonds viel ons op tijdens een presentatie van Standard Life. Na een analyse van het fonds viel ons onder andere het sterke rendement over 2016 op, waarna we besloten het fonds op te nemen in de portefeuilles voor 2017.
Het fonds zelf is opgezet in juni 2015, en wordt beheerd door fondsmanager Mark Munro. Onderliggend belegt het fonds in allerlei soorten obligaties, waaronder corporate bonds, government bonds en inflation linked bonds. Over het algemeen selecteren ze obligaties met een relatief hoog rendement, met 50% van het fonds in zogenaamde ‘high yield’ bonds.

Goede prestaties in obligaties

De vraag wat uiteraard of het fonds de sterke performance in 2016 kon doorzetten in 2017. Terugkijkend op de afgelopen maanden presteert het fonds naar onze tevredenheid. Year-to-date (t/m 11 oktober) laat het fonds in onze portefeuilles een rendement van 3,43% (netto) zien, wat voor een obligatiefonds heel behoorlijk is. Hiermee presteren ze al 38 basispunten beter dan het gemiddelde van vergelijkbare fondsen. Ook de afgelopen twee maanden liet het fonds een goede stijging zien.
Het fonds heeft met deze resultaten zeker aan onze verwachtingen voldaan. Een rendement van meer dan drie procent is voor een obligatiefonds in deze tijd niet verkeerd. Wanneer we daaraan toevoegen dat dit fonds nog niet eens het best presterende obligatiefonds in onze portefeuille is (het moet GAM Star en Neuberger Berman nog voor zich dulden), is het vastrentende deel van de portefeuilles prima op orde.

Tot slot, de cijfers

Hoewel het fonds over een langere periode (3 jaar) nog niet met de andere fondsen te vergelijken is, is wel te zien dat het zowel in 2016 als 2017 tot de beste in haar categorie behoort. We zijn dan ook blij dat onze beleggingen in dit fonds in 2017 hun vruchten afwerpen. We blijven vertrouwen in dit fonds van Standard Life, en zullen onze posities hierin voorlopig dan ook handhaven.

JA! GRAAG ONTVANG IK DE VISIE UPDATES

Scroll naar boven