Akzo Nobel: Liever prooi dan jager.

Lees het artikel als PDF

Akzo Nobel gaf op 18 oktober haar tweede winstwaarschuwing in korte tijd. Wisselkoersen, duurdere grondstoffen en ook orkaan Harvey kregen de zwarte piet toegespeeld. Het lijkt erop dat Akzo’s kersverse management een behoorlijke chaos van hun voorgangers geërfd hebben. Om de ellende te verhullen lijkt het aangeschoten wild nu op jacht te gaan?

Waarde ontsluiten, en snel…

Het afgewezen bod van PPG zorgt voor druk op het management om de waarde van ongeveer €95,- die PPG bood, te ontsluiten. Op 1 december loopt de termijn van 6 maanden af waarin PPG Akzo met rust moest laten. Daarna is PPG vrij om weer een bod uit te brengen. Hoewel PPG zelf aangeeft niet meer in Akzo geïnteresseerd te zijn, denken wij dat de Amerikanen Akzo weldegelijk nog in hun vizier hebben. In ieder geval zal Elliott Advisors als grootste aandeelhouder met 9,5% van de aandelen, zo snel mogelijk waarde creatie willen zien.

…desnoods door zelf te jagen?

Persbureau Reuters meldde op vrijdag 27 oktober dat Akzo in een vroeg stadium van gesprekken met Axalta zou zijn over een overname van de Amerikaanse verfmaker door de Nederlanders. In onze nieuwsbrief van 31 maart opperde Mercurius Vermogensbeheer al deze mogelijke reactie van Akzo. De koers van Axalta reageerde op 27 oktober met een stijging van 17% op dit gerucht. Het is echter zeer de vraag of Elliott Advisors deze overname zal toejuichen. Ook zal het gerucht een reactie van PPG uitlokken die er dan niet alleen een concurrent bij zou krijgen maar ook niet langer de mogelijkheid hebben om Akzo in te lijven. Dit kan ervoor zorgen dat PPG in december zich toch opnieuw bij de verfmaker meldt. PPG weet zich in ieder geval verzekerd van de steun van Elliott. Datzelfde Elliott zal waarschijnlijk geen voorstander van een overname van Axalta door Akzo zijn. Het relatief onervaren management van Akzo heeft de steun van haar aandeelhouders nodig voor een overname van Axalta, en het vertrouwen van de aandeelhouders in het bestuur van Akzo is ernstig beschadigd, en het is dus maar de vraag of deze strategie gesteund wordt. Akzo op overnamepad brengt namelijk veel meer risico’s met zich mee dan een overname van Akzo door PPG. Liever prooi dan jager, zo zullen ze bij Elliott denken. Akzo onthield zich vrijdag avond van commentaar.

Warren Buffett lachende derde, en U profiteert mee?

De koers van Axalta reageerde met een stijging van 17%. Dit zal de grootste aandeelhouder van Axalta genoegen doen. Met 9,5% van de aandelen Axalta zien we Berkshire Hathaway van Warren Buffett als grootste aandeelhouder. Berkshire Hathaway is ook een van de grotere posities in de portefeuilles van Mercurius Vermogensbeheer en zo profiteren onze relaties mee van de koersstijging van Axalta.

Wij handhaven onze positie in Akzo.

Mercurius Vermogensbeheer heeft voor de offensievere portefeuilles een positie in Turbo’s op Akzo. Hoewel het gerucht dat Akzo Axalta zou willen overnemen mogelijk voor koersdruk op Akzo kan zorgen, denken wij dat de sleutelrol van Elliott als 9,5% aandeelhouder bepalend is. Wij handhaven dan ook onze positie in Akzo en gaan uit van een interessante, kleurrijk eindspel in het dossier Akzo, PPG Axalta… to be continued…

JA! GRAAG ONTVANG IK DE VISIE UPDATES

Scroll naar boven