Charter Communications, afschrijvingen drukken de winst.

Lees het artikel als PDF

Op 26 oktober publiceerde Charter kwartaalcijfers die ver beneden de verwachting waren. Afschrijvingen drukt het resultaat en beleggers dumpten het aandeel, dat ruim 8% lager handelde.

Charter had een zwaar kwartaal…

Kabelbedrijf Charter stelde beleggers teleur met een lager dan verwachte groei in abonnees en hoger dan verwachte afschrijvingen. Dit resulteerde in een winst van $0,19 per aandeel waar analisten gemiddeld $ 1,04 hadden verwacht. In het derde kwartaal van 2016 verdiende het bedrijf nog $ 0,70 per aandeel.

…maar ziet een positieve toekomst…

Tijdens de persconferentie bij de presentatie van de cijfers benadrukte het bedrijf dat het vanaf het derde kwartaal de groei weer ziet toenemen. Het aantal afsluitingen van abonnees neemt af en de omzetgroei versnelt. De toon van het bestuur was duidelijk positiever dan tijdens een persconferentie begin september. Analisten onderschrijven deze trend en blijven optimistisch over de ontwikkeling van de koers.

…koopt eigen aandelen…

Ook het management lijkt het aandeel goedkoop te vinden. In het derde kwartaal kocht het bedrijf voor $ 4 miljard 10,9 miljoen eigen aandelen in. De gemiddelde koers moet dus net iets onder de $370,- gelegen hebben. Een duidelijk signaal dat het bedrijf een verder koersstijging verwacht, waarom zou men anders aandelen nu inkopen?

…voordat een ander het doet?

In de sector is een consolidatieslag gaande waarbij het de kunst is om de omzet per abonnee, of de winstgevendheid per abonnee, sterk te laten stijgen. Charter heeft recent Time Warner Cable en Bright House overgenomen. De integratie van deze bedrijven ligt volgens het management op schema maar er is wel degelijk nog wel ruimte voor verbetering. De winstgevendheid per abonnee ligt lager dan bij concurrenten zoals Altice. Deze laatste heeft aangegeven verder te willen groeien in de VS en het ligt voor de hand dat ze serieus kijken naar een overname van Charter. Mercurius Vermogensbeheer nam voor haar offensievere relaties hiertoe een mini future op Charter. Dit derivaat heeft door de recente daling haar stoploss niveau bereikt en we zijn hierdoor geforceerd om verlies op die positie te nemen. Het neemt niet weg dat de recente ontwikkelingen in koers en winstgevendheid, het aandeel alleen maar aantrekkelijker is geworden voor een overnemende partij. Ook het management zelf beschouwt het aandeel als goedkoop gegeven de recente aankopen op gemiddeld $370,-. Een eventuele koper van het bedrijf zal de koersdaling ook als een buitenkans zien. We zullen dus op korte termijn een nieuwe positie in Charter opbouwen om zo van de consolidatieslag te profiteren en de huidige tegenslag weer in een winstpositie proberen om te zetten.

JA! GRAAG ONTVANG IK DE VISIE UPDATES

Scroll naar boven