GAM Star China Equity

Lees het artikel als PDF

Nu we in deze nieuwsbrief al meer over China schreven leek het ons een goed idee om het GAM Star China Equity fonds ook weer eens te behandelen. Weet dit fonds nog steeds te profiteren van de huidige trends in China?

ISIN: IE00B3CTFQ60 – Factsheet

Het fonds

Zoals de naam al prijsgeeft belegt dit fonds in bedrijven die ofwel gevestigd zijn in China, of een groot deel van hun omzet in China en Hong Kong genereren. De bedrijven worden op hun fundamenteel niveau (omzet, winstgevendheid, prestaties) geselecteerd, met de wereldwijde economische ontwikkelingen in het achterhoofd.

De twee grootste beleggingen van het fonds zijn misschien wel de twee bekendste bedrijven van China; Alibaba Group en Tencent. Alibaba is de E-commerce gigant met meerdere grote webwinkels, zowel business-to-business als voor de consument. Tencent is het op vier na grootste internetbedrijf ter wereld, en verdient haar geld met onder andere computerspellen, web portals en e-commerce. Beide bedrijven zijn grote spelers op het wereldtoneel, en groeien nog steeds.

Ontwikkelingen in China

In ons andere artikel in deze nieuwsbrief schrijven wij al over de huidige en toekomstige economische ontwikkeling van China. Fondsmanager Michael Lai, die het fonds sinds de oprichting in 2007 beheert, ziet ook positieve trends in de Chinese markt. Wereldwijd economisch herstel, meer export en groeiende winsten voor bedrijven zijn positieve factoren voor beleggingen in China. Ook de conclusies die we mogen trekken na het afgelopen congres van de Chinese Communistische Partij kunnen ervoor zorgen dat China haar positie op het wereldtoneel kan versterken.

Klik op de afbeelding hiernaast om doorverwezen te worden naar het artikel over de politieke en economische ontwikkelingen in China die we onder president Xi Jinping mogen verwachten.

Hoe presteert het fonds?

Wanneer we zien dat het fonds in 2017 op een huidig rendement van 25.7% klinkt dat in eerste instantie natuurlijk erg goed. Het koersverloop van het fonds wordt in onderstaande grafiek weergegeven door de donkerblauwe lijn. Wanneer we dit vergelijken met het gemiddelde van alle fondsen in China (lichtblauwe lijn), is te zien dat dit ongeveer op hetzelfde uitkomt in 2017. Het fonds presteert dus prima, maar niet beter of slechter dan haar concurrenten. Wanneer we kijken naar de performance ten opzichte van de Chinese index, de rode lijn (, zien we dat het fonds achter blijft. Wanneer we wat dieper kijken naar de onderliggende posities wordt duidelijk waarom dit het geval is. Bij de index zijn de gewichten verdeeld op basis van de grootte van de bedrijven (de grote bedrijven hebben een zwaarder gewicht). Omdat Tencent zó groot is neemt dit bedrijf 16,5% van de index in, waar het maar 9,8% van dit fonds inneemt. Je zou dus kunnen zeggen dat het fonds een betere risicospreiding heeft. Tencent doet het tot op heden fantastisch in 2017, en staat year-to-date op een rendement van 83%. Alleen al door de hogere weging van Tencent in de index scheelt dit ongeveer 5,5% aan totaalrendement, wat al vrijwel het gehele verschil met de index verklaart.

Wat concluderen wij hieruit?

Ook al is het rendement van het fonds hoog, zien we dat andere fondsen gemiddeld hetzelfde presteren. Wij zullen daarom onze ogen open blijven houden voor andere fondsen in Chinese aandelen, die hun concurrenten wellicht wel weten te overtreffen. Echter zien we ook geen reden om direct afscheid van het fonds te nemen, en dus blijven we met dit fonds de komende periode graag door profiteren van de positieve economische ontwikkelingen in China.

JA! GRAAG ONTVANG IK DE VISIE UPDATES

Scroll naar boven