Invented in China, made in Africa?

Lees het artikel als PDF

Op het Nationale Congres van de Communistische Partij van China heeft president Xi Jinping zijn naam en visie laten opnemen in de Chinese grondwet. Hij trekt hiermee zoveel macht naar zijn hand dat hij de komende decennia naar zijn hand kan gaan zetten. Hoe ziet de blauwdruk voor het nieuwe China eruit?

Absolute macht voor Xi Jinping

De Chinese Communistische Partij is terug bij de tijd van Mao Zedong, waarin één persoon de volledige controle heeft. Xi werd in 2012 aangesteld als partijleider, en begint nu aan zijn tweede termijn van vijf jaar. De afgelopen jaren heeft hij het vertrouwen van de partij gewonnen door het grootschalig aanpakken van corruptie. Waar het in China gebruikelijk is dat er na 10 jaar een nieuw leider aangesteld wordt, is dat maar zeer de vraag of dat ook bij Xi het geval is. Hij (be)noemde tijdens het afgelopen congres geen mogelijke opvolgers, wat zeer ongebruikelijk is in China. Hoogleraar politicologie en China expert Willy Lam denkt dat Xi weleens aan zou kunnen blijven tot 2027.

\”The amendment is indirect confirmation that he will stay on until 2027.\”
-Willy Lam, China expert at Chinese University of Hong Kong

Onrust in de Westerse wereld, stabiliteit in China

Met deze stap kan Xi het ‘Xi-isme’ nu vorm gaan geven; Hij kan een map gaan uitleggen met de plannen hoe China er tot misschien wel 2050 uit gaat zien. Deze stabiliteit is een flink contrast met de rest van de wereld. Daar waar we Amerika in politieke en sociale chaos zien onder Trump, en Europa te kampen heeft met onrust met betrekking tot onafhankelijkheidskwesties, zien we in China een sterk geconcentreerde macht, die planmatig vooruit kan kijken. Het is nu aan China om hiervan gebruik te maken, en hiermee misschien wel dé belangrijkste speler op het wereldtoneel te worden.Met deze stap kan Xi het ‘Xi-isme’ nu vorm gaan geven; Hij kan een map gaan uitleggen met de plannen hoe China er tot misschien wel 2050 uit gaat zien. Deze stabiliteit is een flink contrast met de rest van de wereld. Daar waar we Amerika in politieke en sociale chaos zien onder Trump, en Europa te kampen heeft met onrust met betrekking tot onafhankelijkheidskwesties, zien we in China een sterk geconcentreerde macht, die planmatig vooruit kan kijken. Het is nu aan China om hiervan gebruik te maken, en hiermee misschien wel dé belangrijkste speler op het wereldtoneel te worden.

Economische transformatie in China…

Wanneer we kijken naar de economische ontwikkeling van China kunnen we een parallel trekken met andere economieën die zich opnieuw opgebouwd hebben na een totale verwoesting. De ‘grote’ Chinese leider Mao had het land immers in economische puinhoop achter gelaten. Japan zat in deze zelfde situatie na de Tweede Wereldoorlog. In de eerste fase van opbouw focust de economie zich dan op het kopiëren en maken voor producten voor economieën die verder gevorderd zijn. Op een gegeven moment gaat men van deze processen leren, en gaan ze uiteindelijk ook innoveren. China is de afgelopen jaren de producent met lage lonen geweest die Japan in de jaren daarvoor was. Maar China is nu op het punt gekomen dat ze inmiddels zo sterk zijn dat ze ook kunnen gaan innoveren en uitvinden. ‘Made in China’ zou de komende decennia weleens kunnen veranderen in ‘Invented in China’.

…kan leiden tot verschuiving naar Afrika

China zal gaan streven naar innovatie en een hoogwaardige economie. Deze economische transformatie zal dan ook leiden tot hogere lonen. Hierdoor zal de maakindustrie van producten tegen lage lonen doorschuiven naar minder ontwikkelde economieën. Dit zouden economieën in Azië kunnen zijn, zoals Mongolië of Myanmar, maar het is ook goed mogelijk dat deze productie naar Afrika verhuist. China is de afgelopen jaren zwaar aan het investeren in Afrika, en dan met name in infrastructuur, mijnbouw en de winning van olie en gas.

Hoe spelen wij hierop in?

Binnen de portefeuilles bij Mercurius zijn er een aantal fondsen die kunnen profiteren van de economische ontwikkelingen in China. Zo zit er in een aantal offensievere portefeuilles het GAM Star China Equity fonds, wat investeert in Chinese bedrijven of bedrijven waarvan een groot deel van de omzet uit China of Hong Kong komt. In een ander artikel in deze nieuwsbrief vertellen we meer over dit fonds, klik hier als u hierin geïnteresseerd bent. Daarnaast zijn er nog een aantal fondsen in Emerging Markets die een deel van assets in China investeren. Zo heeft het Comgest Growth Emerging Markets fonds 29% van haar assets in China zitten. Ook het Templeton Emerging Markets Smaller Companies fonds (12%) en het WisdomTree Emerging Markets ETF (16%) zijn blootgesteld aan Chinese ontwikkelingen. De portefeuilles met een wat hogere weging in aandelen of zakelijke waarden zullen deze positieve trends in China dus zeker terugzien in het rendement.

Mercurius in de media

Koen Bender sprak over dit onderwerp bij het RTL Z Nieuws en bij BNR Nieuwsradio. Klik op één van de onderstaande afbeeldingen om de fragmenten te bekijken of beluisteren.

JA! GRAAG ONTVANG IK DE VISIE UPDATES

Scroll naar boven