One year Trump

Lees het artikel als PDF

Het is deze week alweer een jaar geleden sinds de verkiezingsoverwinning van Donald Trump. Hoe kijken we terug op dit afgelopen jaar, en wat mogen we de komende drie jaar nog verwachten?

Wat waren de belangrijkste beloftes?

Tijdens zijn verkiezingscampagne nam Trump bepaald geen blad voor de mond. Hij kwam met vele beloftes, de een nog groter dan de ander. Zo zou hij als president een muur op de grens met Mexico bouwen, en zou Mexico deze gaan betalen. Ook zou hij de regulering voor banken verminderen en belastingen verlagen. Daarnaast behoorden ook het afschaffen van de Affordable Care Act (Obamacare) en het afschaffen van klimaatmaatregelen.

Hoe staat het met de beloftes?

Een jaar later moeten we toch concluderen dat lang niet al zijn woorden in daden zijn omgezet. Het afschaffen van Obamacare bijvoorbeeld, is mislukt. Aan het plan voor de muur bij Mexico wordt nog steeds gewerkt, maar de Mexicanen willen hier zeker niet voor betalen, en ook steeds meer Amerikanen lijken van mening dat de kosten voor de muur beter elders besteed kunnen worden. Het dereguleren van de banken en het verlagen van de belastingen gaan de goede kant op. Vooral kleinere bedrijven zijn er positief over het beleid van Trump, en de aandelenmarkten zetten de stijgende lijn voort.

Helaas stapte Trump uit het klimaatakkoord van Parijs, en schrapte hij meerdere andere klimaatmaatregelen.

Recente ontwikkelingen

Er zijn echter recente ontwikkelingen die het Trump nog een stuk moeilijker zouden kunnen gaan maken. De gouverneursverkiezingen van de losse staten worden gezien als een goede graadmeter van de populariteit van Trump. Afgelopen week waren de verkiezingen in Virginia en New Jersey, waarvan vooral die in Virginia met aandacht gevolgd werd, omdat dit een van de ‘swing states’ was die Trump uiteindelijk het presidentschap bezorgde. In beide staten hebben de Republikeinen echter verlies geleden, en ging de winst naar de Democraten. De stemmers die vorig jaar november nog zo sterk geloofden in de woorden van Trump, lijken nu toch langzaam weer richting het blauw van de Democraten te neigen.

Wat betekent dit voor de rest van Trump’s termijn?

Deze ontwikkelingen zouden een voorteken kunnen zijn dat de Democraten de meerderheid zullen krijgen in de Senaat en het Congres, waardoor Trump vleugellam gemaakt zou worden. Zijn ideeën komen nu al niet altijd gemakkelijk door de senaat en het congres, met een meerderheid voor de Democraten zal dit alleen maar moeilijker worden.

De grote vraag is hoe Trump hier mee om zal gaan. Trump komt normaal gesproken al onvoorspelbaar uit de hoek, maar wanneer zo iemand zijn zin niet krijgt zou dit nog weleens erger kunnen worden. Men zegt niet voor niets, een kat in het nauw maakt rare sprongen.

Voor Trump is een politieke overwinning dus zeer gewenst en hij lijkt hier dit jaar nog enige kans op te maken met de belastinghervormingen. Deze hervormingen zouden een forse impuls voor de economie en de aandelenmarkt vormen.

Maar met de afbrokkelende politieke basis van Trump is haast geboden.

JA! GRAAG ONTVANG IK DE VISIE UPDATES

Scroll naar boven