Powell nieuwe voorzitter Fed

Lees het artikel als PDF

Op vorige week donderdag 8 november maakte Donald Trump bekend dat Jerome Powell zal worden voorgedragen als nieuwe voorzitter van de Fed, het Amerikaanse stelsel van centrale banken. Wat mogen we van hem verwachten?

Geen verrassing

Jerome Powell, ook wel Jay Powell genoemd, werkte de afgelopen vijf jaar al samen met de huidige Fed voorzitster Janet Yellen. Hij stond in die periode altijd achter het beleid van Yellen, en stemde geen enkele keer ‘tegen’ beleidsbeslissingen van het bestuur. De keuze voor Powell hing al een tijdje in de lucht. In de laatste polls voordat het nieuws naar buiten kwam had Powell al een goede voorsprong op de andere kandidaten. De keuze voor Powell was dus geen verrassing, en de verwachting is dat ook zijn toekomstige beleid geen grote verrassingen met zich mee zal brengen.

Trump kiest voor continuïteit

Hoewel Donald Trump niet bekend staat om zijn gematigde beleid en beslissingen, maakt hij met Powell toch een veilige keuze. De verwachtingen zijn dat Powell het geduldige beleid van Yellen zal voortzetten. Dit betekent dat het langzame tempo waarmee de rente wordt verhoogd waarschijnlijk gehandhaafd zal worden. Ook zullen staatsobligaties waarschijnlijk blijven worden opgekocht.

Wat betekent dit voor de markt?

Trump gebruikt de aandelenmarkt graag als graadmeter voor het succes van zijn beleid. Ondanks het feit dat slechts 38% van de Amerikanen nog achter het beleid van Trump staan (volgens NBC News polls in oktober), verwijst hij telkens weer naar de markten die sinds zijn overwinning record na record breken. Ook wat betreft de markten kan de keuze voor Powell gezien worden als een veilige keuze. Investeerders verwachten geen grote monetaire schokken met de aanstelling van Powell. Als de Fed haar beleid drastisch om zou gooien, zou dit zomaar tot een schok op de beurs kunnen leiden. Dit is het laatste waar Trump op zit te wachten.

Al met al lijkt dit een stabiele keuze voor Trump en de markt te zijn. Zonder al te veel tumult te creëren weet hij toch zijn eigen stempel op de Fed te drukken, door Yellen te vervangen door Powell.

JA! GRAAG ONTVANG IK DE VISIE UPDATES

Scroll naar boven