Akzo Nobel: Van jager terug naar prooi

Lees het artikel als PDF

Akzo kan de overname van het Amerikaanse Axalta uit haar hoofd zetten. Het Japanse Nippon Paint lijkt er met de verffabrikant vandoor te gaan. Hoe kan Akzo haar aandeelhouders nog tevreden houden?

Akzo Nobel overboden door Nippon Paint

\"AxaltaAfgelopen woensdag kwam naar buiten dat het Japanse Nippon Paint een bod gedaan heeft op het Amerikaanse Axalta. De naam Axalta hebben we de laatste tijd vaker horen vallen, omdat ook Akzo Nobel met de Amerikaanse verffabrikant in gesprek was over een mogelijke fusie. Afgelopen dinsdag werd duidelijk dat de onderhandelingen met Akzo afgebroken waren, een dag later bleek dat dit hoogstwaarschijnlijk te wijten was aan een hoger bod van Nippon Paint.

Defensieve strategie mislukt

Thierry Vanlancker nam in juli het roer van Akzo over. Hij deed dat in een turbulente tijd, waarin het bedrijf zich wilde verdedigen tegen de biedingen van branchegenoot PPG. Als defensieve strategie benaderde Akzo Axalta. Wanneer Akzo samen zou gaan met Axalta, het tweede verfbedrijf van Amerika, zou het bedrijf waarschijnlijk niet meer overgenomen kunnen worden door PPG (het grootste verfbedrijf in de VS). Een combinatie van de twee grootste verfbedrijven van Amerika zou niet worden goedgekeurd door de autoriteiten, omdat het dan simpelweg te veel macht op de verfmarkt zou krijgen. Nu een fusie van Akzo en Axalta van de baan is staat de deur voor PPG nog altijd op een kier.

Wat kan Akzo nu het beste doen?

De opties voor AkzoNobel om haar aandeelhouders tevreden te houden raken zo langzamerhand wel een beetje op. PPG gaf recentelijk aan niet voornemens te zijn om opnieuw een bod op Akzo te doen. Echter maakt deze opmerking weinig uit, want ook al zouden ze dat voornemen wel hebben, zou de prijs van Akzo dan bij voorbaat al omhoogschieten als PPG wederom haar interesse bekendmaakt. Wellicht is het voor topman Vanlancker een idee om economy-class naar Pittsburgh te vliegen, daar zijn excuses aan te bieden aan PPG voor het vertoonde gedrag van Akzo, en te vragen of PPG misschien toch nog interesse heeft om Akzo over te nemen. Met de huidige strategie maakt Akzo namelijk geen waarde voor haar aandeelhouders. Het bestuur van Akzo zal intern steeds meer druk gaan krijgen van haar aandeelhouders om hun waarde te maximaliseren, en deze aandeelhouders zullen toch graag zien dat Akzo alsnog aan tafel gaat met PPG om een overname te bespreken.

Wij houden onze positie in Akzo voorlopig aan

Net als een aantal weken geleden, toen Akzo nog in gesprek was met Axalta, houden we in de offensievere portefeuilles onze positie in Akzo aan. Zoals verwacht hangt een mogelijke overname nog steeds in de lucht, en we wachten daarom geduldig af hoe het turbulente verhaal van Akzo en PPG zich zal voortzetten.

JA! GRAAG ONTVANG IK DE VISIE UPDATES

Scroll naar boven