Voorbereidingen 2018: Portefeuilles tegen het licht

Lees het artikel als PDF

Zoals gebruikelijk tegen het einde van het jaar, zijn we bij Mercurius ook nu weer bezig met het herbalanceren van de portefeuilles voor 2018. Hoe gaat dit precies in zijn werk, en wat merkt u hiervan als klant?

De portefeuilles onder de loep

Hoewel we de prestaties van onze portefeuilles het hele jaar door op de voet volgen, bekijken we in november alle fondsen één voor één om te kijken of het beleid en de resultaten nog steeds naar onze tevredenheid zijn. Elk fonds wordt vergeleken met haar concurrenten op basis van verschillende indicatoren, waaronder rendement, risico en onderliggende posities. Waar de meeste fondsen hier met vlag en wimpel voor slagen, zijn er ook altijd een paar uitzonderingen. Voor de fondsen waarvan we verwachten dat er bij een ander fondshuis, in een andere sector, of op een ander continent op dat moment meer kansen liggen, gaan we op zoek naar een vervanger.

Kennis gemaakt met nieuwe fondsen en strategieën

Begin november gingen Koen Bender en Rob Jonker namens Mercurius naar Citywire Berlin, waar verschillende grote fondshuizen presentaties en workshops geven. Op dit jaarlijkse evenement spreken zij verschillende nieuwe fondsen en partijen, en dit leidt soms zelfs tot het opnemen van een van deze fondsen in onze portefeuilles. Ook dit jaar weer zijn we hier in aanraking gekomen met fondsmanagers die we vanaf 2018 vertrouwen met een plek in onze portefeuilles. Welke fondsen dit zijn zal in de komende weken definitief duidelijk worden, hierover later meer.

Kleine verschuiving in asset-mix

Naast de vergelijking tussen fondsen in dezelfde categorie, hebben we ook gekeken naar de verhouding tussen zakelijke waarden (aandelenfondsen) en vastrentende waarden (obligatiefondsen). Hoewel we tevreden zijn met de prestaties van onze vastrentende waarden, leveren aandelenfondsen simpelweg meer rendement op. Zeker in deze periode van lage rente is het voor obligatiefondsen lastig om een hoog rendement te realiseren. Hiertoe hebben we besloten een klein deel van de obligatieportefeuille te verschuiven naar aandelen.

Aantal fondsen vervangen

Uit de vergelijkingen op individueel fondsniveau hebben we ook geconcludeerd dat we van een aantal fondsen afscheid zullen nemen, en hiervoor in de plaats een aantal nieuwe fondsen en strategieën zullen omarmen. Deze veranderingen in de portefeuilles zullen de komende weken zichtbaar worden. Momenteel zijn we bezig met de laatste checks of we de fondsen van onze voorkeur bij alle depotbanken kunnen aankopen. We verwachten dit proces in december af te ronden zodat de portefeuilles voor de jaarwisseling weer gereed zijn voor een frisse start van het nieuwe jaar.

Outlook voor 2018

De keuzes die we in de portefeuilles gemaakt hebben zijn uiteraard gebaseerd op onze visie voor 2018. Omdat de laatste knopen op dit moment worden doorgehakt zullen we in de komende nieuwsbrief, van 9 december, een concretere outlook geven voor 2018.

JA! GRAAG ONTVANG IK DE VISIE UPDATES

Scroll naar boven