Nieuw voor 2018: Vontobel Strategic Income

Lees het artikel als PDF

Waar we in een ander artikel in deze nieuwsbrief al schreven over het rendement op obligaties in onze portefeuilles, leek het ons passend om een fonds aan u voor te stellen wat in 2018 zal worden opgenomen in een groot deel van onze portefeuilles.

ISIN: LU1325141510 – Factsheet

Strategie van het fonds

De keuze voor dit fonds komt voort uit onze visie op de obligatiemarkt, en daarmee ook de huidige renteontwikkelingen. In een periode waarin we verwachten dat de rente zal gaan stijgen is het voor obligatiefondsen om niet vast te zitten aan langdurige obligaties met een lage rente, en flexibel te zijn om snel te kunnen reageren op veranderingen in de markt. Het Vontobel TwentyFour Strategic Income Fund past goed binnen dit plaatje. Het fonds wordt actief beheerd en is erg flexibel om in te spelen op kansen in de markt. Het mandaat van het fonds omvat vrijwel de gehele breedte van de vastrentende markt, van risicovollere high yield bonds tot veilige staatsobligaties, en alles wat daar tussenin valt. Ook mag het fonds beleggen in derivaten, om zowel bij stijgende als dalende rente te kunnen profiteren. Wanneer het fonds daar reden toe ziet worden valutarisico’s gehedged.

Verdeling van onderliggende waarden

Het fonds belegt wereldwijd, maar voornamelijk in ontwikkelde landen. Het grootste deel van de portefeuille is belegd in de UK (32%), Europa (28%) en de VS (18%). In de factsheet van het fonds staat tevens dat de gemiddelde rating van de onderliggende obligaties BB+ is. Dit ligt op de grens tussen investment grade en speculative bonds, en laat dus zien dat de portefeuille qua risico in balans is.

Hoe presteert het fonds?

Het fonds van Vontobel is pas twee jaar geleden opgericht, dus een langer trackrecord hebben ze nog niet opgebouwd. In deze twee jaar heeft het fonds echter wel laten zien dat het goed in kan spelen op de huidige renteontwikkelingen. Onderstaande afbeelding geeft het rendement van het fonds weer, samen met de rendementen van drie concurrenten en de benchmark. De blauwe lijn die de koers van Vontobel weergeeft laat zien dat het fonds vanaf begin 2016 haar concurrenten achter zich laat. De geselecteerde concurrenten waren al de best beoordeelde fondsen in deze categorie, dus deze performance is indrukwekkend te noemen. Year-to-date laat het fonds een rendement van meer dan 7% zien, een rendement dat mij menig aandelenfonds nog niet zou misstaan.

Obligatiedeel van de portefeuilles dik in orde

In onderstaande afbeelding is tevens te zien dat het enige fonds wat Vontobel sinds begin 2016 kan bijhouden het Hermes Multi Strategy Credit Fund is. Interessant detail is dat Mercurius ook dit fonds van Hermes sinds eind 2016 in een groot deel van de portefeuilles heeft opgenomen. De prestaties van dit soort obligatiefondsen laten zien onze positionering in obligatiefondsen in de afgelopen periode erg sterk was. Met een verdere rentestijging in het verschiet verwachten we ook in de komende periode goed gepositioneerd te zijn in deze actieve en flexibele obligatiefondsen.

Lees hier meer over in een van de andere artikelen in deze nieuwsbrief.

JA! GRAAG ONTVANG IK DE VISIE UPDATES

Scroll naar boven