VS: Government Shutdown!

Lees het artikel als PDF

De Amerikaanse overheid gaat dicht. De Senaat keurde vannacht een nieuw schuldenplafond af. Wat zijn de gevolgen van een Shutdown?

Wat is een Shutdown?

Een Government Shutdown refereert aan een situatie waarin de nieuwe fiscale begroting niet door het Congres of de Senaat wordt goedgekeurd. Zonder die goedkeuring kan de overheid geen geld uitgeven en worden overheidsdiensten gesloten. Regeringsdiensten, nationale parken en musea sluiten en soldaten en veteranen krijgen geen soldij. Geschat wordt dat 800.000 Amerikaanse ambtenaren zonder salarisbetaling komen te zitten. Essentiele diensten zoals politie en douane blijven wel functioneren en uiteraard worden politici zelf ook niet geraakt en ontvangen wel gewoon salaris. In de afgelopen 25 jaar is er 3 maal een Shutdown geweest, de laatste in 2013 die 16 dagen duurde. Deze Shutdown is uniek, het is voor het eerst in de geschiedenis dat de president een meerderheid heeft in de Senaat en het Congres en er toch een Shutdown is.

Wat betekent een Shutdown voor beleggers?

Tijdens een Shutdown zullen belangrijke economische cijfers zoals arbeidsmarkt cijfers of economische groeicijfers niet gepubliceerd worden. Ook de financiële toezichthouder SEC draait op een minimale bezetting. Een Shutdown heeft ook een (tijdelijk) verstorend effect op de cijfers zodra deze wel gepubliceerd worden. Bedrijven die grote contracten met de Amerikaanse overheid hebben, zoals bijvoorbeeld cateraars en schoonmaakbedrijven, kunnen geraakt worden.

Hoe reageert de beurs hierop?

Hoewel iedere Shutdown uniek is, is er wel een uniform beeld op te maken uit de reactie van de S&P 500 op de Shutdown\’s uit het verleden.

Tijdens de meest recente Shutdown in 2013 steeg de S&P500 met 3,1%. Die Shutdown vond plaats in een cijferseizoen, net als deze Shutdown. Naar onze inschatting zullen de cijfers van bedrijven, de belastingverlaging en FOMO (fear of missing out) een groter effect hebben en kan de beurs haar opwaartse weg vervolgen, waarschijnlijk wel met meer bewegelijkheid. Mogelijkerwijs is de Shutdown zelfs van zeer korte duur als uit de onderhandelingen van dit weekend toch een akkoord rolt.

JA! GRAAG ONTVANG IK DE VISIE UPDATES

Scroll naar boven