Comgest Japan

Lees het artikel als PDF

Tijdens de jaarlijkse rebalance in december hebben we vanaf de neutrale portefeuilles een positie in Comgest Japan opgenomen. Deze aankoop blijkt een schot in de roos, het fonds leverde in januari al een rendement van 5,5%!

ISIN: IE00BYYLPW33 – Factsheet

Waarom extra positie in Japan?

In de portefeuilles waarin we het Comgest Japan fonds hebben opgenomen hadden we via het fonds van Aberdeen al positie in Japanse small-cap bedrijven. Met het fonds van Comgest hebben we hier een positie in grotere Japanse bedrijven aan toegevoegd. Hieronder drie redenen die Japan tot een interessante regio voor beleggingen maken.

  1. Allereerst blijft Japan een van de belangrijkste handelspartners van de VS. Een eventuele handelsoorlog van Trump zullen misschien wat invloed op Japanse bedrijven, maar desondanks zal Japan kunnen blijven profiteren van de economische ontwikkelingen en groei in de VS en China, de grootste handelspartners van de Japanners.
  2. Wereldwijde stijgende grondstofprijzen zorgen op termijn voor een aantrekkende inflatie. Dit is een belangrijke steun in de rug voor ‘Abenomics’. Minister-president Abe richt zich op drie pijlers om de Japanse economie te hervormen, waarbij de pijler ‘monetary policy’ zich onder andere richt op een stijgende inflatie.
  3. De waarderingen van bedrijven zijn in Japan op dit moment ontzettend laag, zeker in vergelijking tot de rest van de wereld. De afbeelding hiernaast geeft het winstrendement van een aantal indexen weer. Het winstrendement geeft aan hoeveel winst je per geïnvesteerde euro zou ontvangen. Hier is duidelijk zichtbaar dat deze het hoogst is voor de Topix en de Nikkei, de twee grootste Japanse indexen. De Topix levert hier 5.9% op, waar de S&P 500 bijvoorbeeld maar 4.3% oplevert, en de Russel 2000 (US small-cap) slechts 1.7%.

De stijging in 2017…

Japanse aandelen lieten in 2017 al een indrukwekkende opmars zien. Vooral na de herverkiezing van Abe op 1 november vorig jaar gaf de Japanse beurs een extra stimulus omhoog. Echter was er nog een behoorlijk verschil tussen de fondsen in hoeverre die hiervan konden profiteren. Onderstaande grafiek geeft heel duidelijk weer dat het fonds van Comgest (blauwe lijn) duidelijk het best wist in te springen op de ontwikkelingen in Japan. De vraag blijft echter altijd of ze dit kunnen vasthouden.

…wordt doorgezet in 2018

Nadat we het fonds in december in onze offensievere portefeuilles hebben opgenomen blijft de koers verder oplopen. In de afgelopen maand januari liet het fonds alweer een stijging van 5,5% zien, wat uiteraard een fantastische start van het jaar is. Hiermee wordt ons vertrouwen in dit fonds voorlopig beloond, en verwachten we dat de koers ook de komende periode zal blijven oplopen.

JA! GRAAG ONTVANG IK DE VISIE UPDATES

Scroll naar boven