Akzo verkoopt chemiedivisie voor €10,1 miljard!

Lees het artikel als PDF

We moesten er even op wachten, maar de kogel is door de kerk. Van een aantal geïnteresseerde partijen heeft de Amerikaanse private-equity partij Carlyle Group uiteindelijk aan het langste eind getrokken. De vraag die hierbij ontstaat is: Wat is het resterende deel van Akzo waard?

Het zat er al even aan te komen

Na het definitieve afwijzen van PPG moest Akzo aan de bak. Het bedrag dat PPG bereid was te betalen lag boven de €90 per aandeel, een stuk hoger dan de koers van Akzo. Met het weigeren van PPG aan de onderhandelingstafel legde Akzo zichzelf de druk op om op eigen kracht meerwaarde voor de aandeelhouders te gaan creëren. Onderdeel van het plan was de verkoop van de chemiedivisie, waarvan de opbrengst grotendeels aan de aandeelhouders uitgekeerd zal worden. Deze verkoop is nu eindelijk rond, en Akzo ontvangt een hoger bedrag dan analisten vooraf hadden geschat.

Wat ontvangen de aandeelhouders?

Akzo verkondigde destijds dat de netto-opbrengst van de verkoop van de chemietak ‘grotendeels’ naar de aandeelhouders zou gaan, in de vorm van een superdividend. Nu is ‘grotendeels’ uiteraard nog een vrij breed begrip, maar het klinkt toch alsof meer dan 50% in ieder geval naar de aandeelhouder gaat.

Wanneer de €10,1 miljard die Akzo voor haar chemietak krijgt over het aantal uitstaande aandelen verdeeld wordt, is dit een bedrag van €39,92 per aandeel. De vraag die dan nog rest, is wat het overgebleven deel van Akzo waard is.

Wat is de verftak waard?

Wat overblijft na de verkoop van de chemiedivisie is de verftak van Akzo. Middels een ‘multiple waardering’, waarbij gebruik gemaakt wordt van de P/E ratio’s van de bedrijven, kunnen we een snelle schatting maken van de waarde van het resterende bedrijf. De P/E ratio van een bedrijf is de waarde van het bedrijf gedeeld door de winst die het bedrijf maakt.

De overgebleven divisie van Akzo heeft op het moment een nettowinst van €511 miljoen. Voor de P/E ratio vergelijken we het bedrijf met een aantal concurrenten, waaronder PPG, Sherwin-Williams en Nippon Paint. Op basis van deze vergelijking komen we in deze sector op een P/E ratio van 19,5. We hebben daarvoor de mediaan van de vergelijkbare P/E ratio’s gebruikt, wat gebruikelijk is bij een waardering door middel van multiples. Wanneer dit toegepast wordt op Akzo, komt hier voor de verfdivisie een waarde van €9,96 miljard uit. Dit komt neer op €39,39 per aandeel.

Is het aandeel op het moment juist geprijsd?

Op basis van de opbrengst van de verkoop van de chemietak (€39,92 per aandeel) en de waardering van de verfdivisie (€39,39 per aandeel) komen we uit op een huidige waarde van €79,31 per aandeel. Hierbij moet wel gezegd worden dat het nog onduidelijk is wat de gemaakte kosten bij de verkoop geweest zijn, omdat we hier slechts met een bruto-opbrengst gerekend hebben. Daarnaast is het nog onzeker welk percentage van de opbrengst er precies naar de aandeelhouders uitgekeerd zal worden. Een nieuwe vraag die hierbij ontstaat is wat Akzo met het resterende bedrag zal gaan doen. Hierbij kan gedacht worden aan nieuwe investeringen, of een overname. De geruchten doen nog steeds de ronde dat Akzo nog altijd met Axalta in haar achterhoofd rondloopt.

Wat doet Mercurius hiermee?

Het lijkt er dus op dat het aandeel van AkzoNobel op het moment goed geprijsd is. Nu is onze vraag als belegger natuurlijk; wat is dan nog het upside potential? Wij verwachten dat het resterende deel van Akzo na de splitsing wellicht aantrekkelijker voor een koper is dan voorheen. Akzo Paint & Coatings is ongeveer half zo groot als de totale combinatie eerst was. Dit maakt het voor een eventuele koper gemakkelijker om over te nemen, omdat er een kleiner bedrag mee gemoeid zou zijn. Daarnaast kan het zo zijn dat grotere verfbedrijven voorheen al interesse hadden in de verftak van Akzo, maar geen zin hadden om de splitsing van de chemiedivisie zelf te moeten organiseren. Ook in dit geval zou er een behoorlijke drempel verdwenen zijn.

De grootaandeelhouder in Akzo, Elliott Advisors heeft ook nog niets van zich laten horen. Zij hadden felle kritiek op Akzo’s weigering om met PPG te gaan praten over het bod. Vooralsnog lijkt Elliott gelijk te hebben, daar de koers nog steeds ruim onder het toenmalige bod noteert. Het wordt de komende tijd dus interessant om te horen wat de positie van Elliott wordt als kritische aandeelhouder. Op 24 april rapporteert Akzo haar kwartaalcijfers om 2 dagen later de aandeelhoudersvergadering te organiseren. Wellicht moeten we daar maar eens polshoogte gaan nemen…tot die tijd handhaven we waarschijnlijk onze posities.

 

JA! GRAAG ONTVANG IK DE VISIE UPDATES

Scroll naar boven