Op bezoek bij Sofina

Lees het artikel als PDF

Afgelopen 3 mei waren Rob en Wouter namens Mercurius aanwezig bij de aandeelhoudersvergadering van Sofina. Na de sterke start van dit jaar hoorden we graag wat de heren over de huidige strategie te vertellen hadden. Daarnaast was er de afgelopen weken ook interessant nieuws over Flipkart.

Positieve stemming

Wat tijdens de vergadering opviel was de positieve stemming die er heerste. De prestaties van Sofina zijn dan ook al langere periode goed, en zeker met een sterke start van 2018 waren de aandeelhouders goed gestemd. Alle zaken waar over gestemd diende te worden werden dan ook vrijwel unaniem aangenomen. Hier was bijvoorbeeld een duidelijk contrast zichtbaar met de aandeelhoudersvergadering van Akzo Nobel, waar Mercurius ook aanwezig was, waar toch aardig wat kritische vragen aan de bestuurders gesteld werden.

Onze visie wederom bevestigd

Sinds het moment dat we de positie in Sofina in juli 2016 in onze portefeuilles opnamen heeft het fonds aan onze verwachtingen voldaan. Het is dan ook prettig om tijdens een dergelijke vergadering nog wat extra inzicht te krijgen in de strategie van Sofina, en de verantwoordelijke personen bij deze partij. Met het geduld en de lange termijnvisie van Sofina weten ze vaak de pareltjes op de markt te vinden. Flipkart, één van deze pareltjes, zullen we hieronder verder bespreken, omdat dit bedrijf de afgelopen weken in het wereldwijde nieuws opdook.

Walmart neemt Flipkart over

De afgelopen weken werd duidelijk dat Walmart het Indiase e-commercebedrijf Flipkart gekocht heeft. Walmart betaalt $16 miljard voor 77% van de aandelen. Flipkart kan gezien worden als de Indiase concurrent van een Alibaba of een Amazon. Het mooie voor Sofina, en daarom ook voor Mercurius, is dat Sofina in 2013 een belang in Flipkart genomen heeft. Het bedrag wat ze destijds investeerden is hiermee plotseling een veelvoud daarvan waard.

Wat verdient Sofina hieraan?

Sofina nam in 2013 een belang van 1,83% in Flipkart, een belang dat destijds net geen €25 miljoen waard was. In 2017 verkocht Sofina al een deel van dit belang, maar het hield nog 1,14% van Flipkart over. De prijs die Walmart voor Flipkart betaalt waardeert dit bedrijf op bijna €17 miljard. Dit betekent dat het resterende belang van Sofina nu €192 miljoen waard is. Deze belegging uit 2013 is daarmee in vijf jaar tijd 8 keer zoveel waard geworden!

Een deel van deze stijging was al in de administratie van Sofina opgenomen, het belang in Flipkart stond met een waarde van €111,5 miljoen in de boeken. Desondanks betekent dit nog steeds een winst van €80,5 miljoen door de overname door Walmart. Het aandeel Sofina noteerde na dit nieuws op een nieuw hoogtepunt.

Mercurius profiteert mee

Partijen als Sofina zijn voor beleggers een prachtige mogelijkheid om te kunnen profiteren van investeringen in bedrijven die niet beursgenoteerd zijn. Een investeringsmaatschappij maakt dit soort onderliggende investeringen toegankelijk voor particuliere beleggers. Sofina draagt daarmee bij aan zowel de diversificatie van de portefeuille als het rendement op de lange termijn. Mercurius heeft daarom ook geen twijfel om deze positie voor de komende periode in de portefeuilles te houden.

JA! GRAAG ONTVANG IK DE VISIE UPDATES

Scroll naar boven