Handelsoorlog VS-China… Wat kan China doen?

Lees het artikel als PDF

In de afgelopen week hebben diverse hoge functionarissen verbale handreikingen gedaan naar China. Trump zelf gaf vrijdag in een interview aan klaar te zijn voor importheffingen op alle Chinese goederen. Retoriek galmt door de gangen van het Witte Huis maar hoe kan China terugslaan in deze handelsoorlog en hoe waarschijnlijk zijn daadwerkelijke acties van Trump? 

Trump klaar voor “totale oorlog…

In een interview met CNBC opgenomen op donderdag 19 juli, heeft Trump aangegeven klaar te zijn voor een “totale oorlog” met China. Dit zou betekenen dat alle Chinese goederen die door de VS worden geïmporteerd, belast zouden worden met heffingen. “Ik ben klaar om naar 500 te gaan”: zo zei Trump in het interview, doelend op het totale bedrag van geïmporteerde goederen. Vooralsnog zijn er heffingen voor $34 miljard opgelegd. De opmerkingen lijken voort te komen uit frustratie over het uitblijven van een voorstel van de Chinezen. Eerder deze week merkte Larry Kudlow, Trump’s economische adviseur, op dat met het juiste voorstel van de Chinezen de handelsoorlog snel tot verleden tijd zou kunnen behoren. De Chinezen lijken echter niet van plan om zich door Trump de les te laten lezen en hebben in de afgelopen periode hun munt laten dalen tov de USD. Dit verzacht het effect van de heffingen. Maar wat kan de 2e economische macht van de wereld nog meer doen om Trump onder druk te zetten?

…nadat Chinezen zich niet de les laten lezen…

In de afgelopen weken zijn formele tegenvoorstellen vanuit China uitgebleven. Het is stil aan de onderhandelingstafel, zo lijkt het. Dit tot grote frustratie van Trump mede omdat hij in november tussentijdse verkiezingen heeft waarbij hij internationale successen goed kan gebruiken, zeker na het gestuntel met Poetin en de fake top met Kim. Maar de Chinezen hebben geen boodschap aan tussentijdse verkiezingen, Xi heeft zichzelf tenslotte voor het leven benoemd, heeft dus de tijd, en lijkt totaal niet onder de indruk van zijn tetterende collega.

…en mogelijke tegenacties voorbereiden…

De Chinezen zijn de grootste opkoper van Amerikaanse staatsschuld. Je zou kunnen zeggen dat ze Amerika financieren. Over de jaren hebben ze een positie van meer dan een triljard Amerikaanse dollars opgebouwd. Dit geeft ze een eerste machtig wapen in handen. Door simpelweg te stoppen met het opkopen van US staatsobligaties zou de rente in Amerika stijgen. Trump is een groot voorstander van lage rentes en beklaagde zich eerder deze week nog over het rente verhogende beleid van de Amerikaanse Centrale Bank. Het effect zou ook de Chinezen zelf raken als grootste houder van Amerikaanse schuld, daarnaast zou de US dollar verzwakken hetgeen ook niet in hun voordeel is.

Een ander optie is het verzwakken van hun eigen munt. Hier lijken ze al mee bezig te zijn. Sinds de maand maart van dit jaar, waarin Trump begon te spreken over heffingen, is de Yuan met 8% gedaald. Een heffing van 10% is voor de Amerikaanse consument nu netto nog maar een heffing van 2%. De dalende Yuan lijkt een natuurlijk proces. De valuta van een land waartegen heffingen worden opgelegd, komt doorgaans onder druk. De Chinezen zouden dit kunnen versterken door hun rente te verlagen.

Een volgende strategische reactie lijkt ook al in gang gezet, het isoleren van Trump. Door handelsverdragen te sluiten met Europa, Canada en Mexico trekt Xi Jinping de banden met de belangrijkste “slachtoffers” van Trump’s (handels)kruistocht aan. Als ultieme plagerij kan China zich aansluiten bij TPP (Trans Pacific Partnership) dat de VS onder Trump heeft verlaten.

Tot slot zou China ook aanvullende maatregelen tegen Amerikaanse bedrijven kunnen uitvaardigen. Xi Jinping heeft veel macht over zijn burgers en zou een reisverbod naar de VS kunnen uitvaardigen of kunnen oproepen Amerikaanse producten te mijden. Eerder gebeurde dit al met andere landen die een politiek geschil met China hadden waarbij het bedrijfsleven dit in Chinees koopgedrag kon merken. Apple, Starbucks Chervolet en Tesla kunnen dit in de komende maanden in hun omzet terugzien.

…of Trump een U-bocht maakt.

De druk lijkt dus toe te nemen op Trump, zeker nu november nadert en succes gewenst is in de campagne. Als de Chinezen niet de medewerking aan hem geven dan moet hij zelf een U-bocht maken. Het bedrijfsleven valt inmiddels over hem heen over de heffingen en ook de beurs is er nerveus over. Trump meet zijn succes graag af aan de stand van de Dow en het wegnemen van zorgen over heffingen lijkt dus meer in zijn eigen belang dan dat van de Chinezen. Zeker als het wapenarsenaal van China in deze handelsoorlog in acht wordt genomen. Trump heeft de grootste mond, maar Xi de meeste tijd. Wie knippert er het eerst, het lijkt erop dat Trump al aan het knipperen is geslagen. We wachten af en gaan uit van een opluchtingsrally zodra er duidelijkheid is.  

JA! GRAAG ONTVANG IK DE VISIE UPDATES

Scroll naar boven