Skyfall or Skyhigh?

Lees het artikel als PDF

In de vorige nieuwsbrief schreven we al over de aanstaande biedingsstrijd tussen Disney en Comcast over Sky. Sindsdien volgden de gebeurtenissen zich snel op. 21st Century Fox (hierna 21CF) verhoogde haar bod op Sky naar £ 14,-. Binnen 24 uur overtrof Comcast dat bod door £ 14,75 te bieden voor Sky. Disney werd door de Britse toezichthouder gesommeerd een bod op Sky uit te brengen voor £ 14,- per aandeel als afgeleide van haar verhoogde bod op 21CF. Hoe nu verder?

Bieden en overbieden…

Op donderdag 19 juli kreeg de slag om Sky een nieuwe wending. Het Amerikaanse Comcast maakt bekend zich volledig te focussen op de overname van Sky. Tot dat moment werd er door Comcast op twee borden geschaakt. Terwijl het bedrijf rechtstreeks bood op het Britse Sky, liep er ook een bod op de assets van 21CF waar ook Disney een bod op had uitgebracht.  Na in februari zich als geïnteresseerde in Sky te hebben gemeld, heeft Comcast in april de plannen van Disney doorkruist met een bod op 21CF.  Het bod van Comcast zorgde ervoor dat Disney haar bod met 25% moest verhogen om Comcast in de strijd om 21CF te overtreffen. En dat deed Disney dan ook.

Voor Comcast bleek het een brug te ver om Disney nogmaals te overtreffen in de strijd om 21CF. Op donderdag werd 21CF door Comcast aan Disney “gegund” doordat Comcast zich terugtrok en Disney er met die prooi vandoor kon gaan.

…op 21CF is klaar, maar nu Sky nog…

Het bericht leidde ertoe dat de koers van Sky wat terugviel naar net boven de £ 15,-. Een aantal beleggers lijkt te geloven dat er een pact is gesloten tussen Disney en Comcast waarbij de buit is verdeeld. Disney krijgt 21CF en Comcast krijgt Sky. Voor ons lijkt dat een onwaarschijnlijk scenario. Zowel Disney als Comcast hebben Sky de kroonjuwelen van de mediawereld genoemd. Ook 21CF (Rupert Murdoch) heeft nooit onder stoelen of banken gestoken dat Sky een zeer begeerlijke toevoeging op bestaande activiteiten is. 21CF had al een principeakkoord om Sky na overname te verkopen aan Disney. Als 39% aandeelhouder van Sky is 21CF ook gebaat bij een hogere prijs. Het lijkt ons dan ook niet onwaarschijnlijk dat 21CF nog eenmaal met een verhoogd bod komt op Sky. Comcast komt dan waarschijnlijk met een nog hoger bod om Sky te “securiseren”. Comcast heeft de middelen om dit te doen en ook laten doorschemeren kostte wat het kost Sky binnen te willen halen.

Dit hogere bod van 21CF zou om meerdere redenen houtsnijden:

  • Ten eerste krijgt 21CF dan ofwel Sky alsnog in handen, ofwel meer geld na een hoger bod van Comcast.
  • Bij een hoger bod van Comcast wordt een belangrijke concurrent van Disney en 21CF verzwakt voor overnames of expansie in de nabije toekomst omdat Comcast dan meer zou moeten lenen en dus meer aan rente en aflossing kwijt is.
  • 21CF versterkt haar band met Disney. Deze band heeft een deuk opgelopen doordat Comcast de initiële plannen bruut heeft doorkruist. De bedoeling was dat Disney voor $ 51 miljard onderdelen van 21Cf zou overnemen, inclusief het belang in Sky. Door de acties van Comcast betaalt Disney daar nu $ 71 miljard voor, een slordige $ 20 miljard meer. Door Comcast dieper in de buidel te laten tasten voor Sky, neemt 21CF wraak voor Disney.

…neerwaarts risico is beperkt, opwaarts potentieel vrij.

Met een bod van 14,75 in contanten en de belangrijkste toestemming van toezichthouders al op zak, lijkt het neerwaartse risico voor beleggers beperkt. Blijft staan dat er nog een biedingsoorlog kan ontstaan waarbij we een uiteindelijke overnameprijs van £ 18,- reëel achten. Hiervoor verwijzen we naar ons artikel in de vorige nieuwsbrief.

Hoe profiteren we hiervan?

De positie in sprinters ING op Sky hebben we inmiddels met een ruime winst verkocht om een klein deel weer te herinvesteren in een Turbo op Sky van BNP Paribas. Het effect is dat we het risico verkleind hebben door het geïnvesteerde bedrag te verkleinen en de hefboom te vergroten. Met andere woorden, als we gelijk krijgen is de winst in harde euro’s hetzelfde maar als we ongelijk krijgen en de deal gaat om welke reden dan ook niet door, dan zijn de verliezen beperkt.

 

We kijken met interesse uit naar de verder stappen van Disney, 21CF en Comcast. To be continued…

JA! GRAAG ONTVANG IK DE VISIE UPDATES

Scroll naar boven