Apple door het biljoen, is de rest van de tech in trouble?

Lees het artikel als PDF

 Afgelopen donderdag doorbrak Apple als eerste bedrijf ter wereld de magische grens van 1 biljoen marktwaarde. De maandag daarvoor verloor Facebook 20% van haar beurswaarde. Ook Netflix en Twitter verloren fors en de technologiesector werd correctiewaardig genoemd. Is Tech inderdaad in trouble?

Technologieaandelen, de trekkers van de markt…

Sinds 2017 draait de Tech sector op volle toeren. De aandelen van bedrijven als Facebook, Netflix Amazon en Alphabet trekken de beurzen omhoog. De verdienm

odellen van de bedrijven zijn veelal gebaseerd op abonnees. De groei van de gebruikersbasis vergt geen additionele investeringen en dat maakt ze zeer winstgevend bij die groei. Daarnaast lijken ze nauwelijks gevoelig voor eventuele handelsoorlogen, hetgeen ze een defensief karakter geeft. Vergeleken met de wereldwijde MSCI-index laat de technologiesector een 39% stijging zien terwijl de wereldwijde index (waar tech ook een deel van uitmaakt) 11% stijging laat zien in dezelfde periode. Zonder Tech hadden beleggers dus nauwelijks rendement gemaakt. Het gevaar bestaat voor beleggers dat tec

hnologie een te groot deel van de portefeuille uitmaakt. Dat had over de afgelopen 18 maanden goed gewerkt, maar werkt dat ook in de komende periode nog nu Netflix, Twitter en Facebook hand in hand onderuit lijken te gaan?

…maar ook hier moet onderscheid gemaakt worden…

Terwijl Facebook en Netflix tegenvallende groei (of in een enkele markt zelfs krimp) noteerden en daarmee beleggers de stuipen op het lijf joegen, maakt de magische AAA (Apple, Amazon, Alphabet) zich op voor een sprint naar het biljoen. En daarmee wordt meteen aangegeven dat het ene Tech bedrijf het andere niet is. Apple won de sprint en is zelfs met deze magische marktwaarde op 15 maal de winst nog redelijk geprijsd te noemen. Ook voor Amazon en Alphabet lijkt het een kwestie van tijd totdat zij tot de club van het biljoen toetreden. Waarschijnlijk zal die club voor het einde van het volgende decennium gezelschap krijgen van bedrijven die nog opgericht moeten worden.  

…terwijl tech aantrekkelijk blijft…

Voor beleggers blijft de Tech sector ook na de recente correctie aantrekkelijk. De schaalbare verdienmodellen, hoge vrije kasstromen en het defensieve karakter bij handelsoorlogen dragen daartoe bij. Wel moet er goed onderscheid gemaakt worden en moet goed opgelet worden bij de keuze voor de verschillende bedrijven, zoals we ook eind maart al schreven in deze nieuwsbrief.     

…profiteren clienten van Mercurius manieren

In de portefeuilles van Mercurius treffen we op verschillende plaatsen technologie in de portefeuilles. Ze hebben we in alle profielen een positie in het Henderson Technologie Fonds. Ook Berkshire Hathaway, de grootste aandeelhouder van Apple, is in alle profielen vertegenwoordigd. Verder zien we vanaf de neutrale portefeuilles technologie posities in CPR Global Disruptive, Capital Group, Alger US Small Cap en Comgest Midcap, om er maar een paar te noemen. Allemaal actief gemanagede fondsen waarbij goed gekeken wordt naar de verdienmodellen om zo waarde te blijven creëren voor u als eindbelegger.   

JA! GRAAG ONTVANG IK DE VISIE UPDATES

Scroll naar boven