Bye bye Sky!

Lees het artikel als PDF

Comcast koopt Sky voor £ 17,28,
42% in twee weken, 119% in totaal.

Na een veiling van 24 uur, verdeeld over 3 biedingsrondes is Sky Plc in handen van Comcast gekomen. Daarmee is er een einde gekomen aan een maandenlange biedingsstrijd tussen 21CF en Comcast.  

Een unieke veiling…

In onze vorige nieuwsbrief schreven we al over een op handen zijnde veiling, als geen van beide bieders een “knock-out”bod zou uitbrengen. Die veiling kwam er ook, op vrijdag 21 september na de beurshandel waarin Sky sloot op £ 15,80, mochten 21CF en Comcast hun eerste bod uitbrengen. 24 uur later eindigde Comcast als winnaar met een bod van £ 17,28. Het hoogste bod van 21CF bleef steken op £ 15,67. Dat een beursgenoteerd bedrijf via een veiling voor £ 30 miljard van eigenaar wisselt is uniek.   

…van een uniek bedrijf…

Met veiling kwam er een eind aan de biedingsoorlog tussen twee mediatycoons, Rupert Murdoch van 21CF en Brian Roberts van Comcast. Murdoch is 30 jaar als aandeelhouder verbonden geweest aan Sky en verkoopt nu zijn belang van 39% aan Comcast. Roberts noemde Sky eerder al essentieel voor zijn strategie om met Netflix te kunnen concurreren.  Beide tycoon’s hebben hun interesse omgezet in daden door tot het laatste moment te blijven strijden voor Sky, haar content en 23 miljoen abonnees.

…leidt tot een unieke winst voor 21CF…

21CF incasseert £ 11,6 miljard voor haar 39% belang in het bedrijf dat de rechten van Formule1, de Premier League, Bundesliga en het Italiaanse voetbal tot haar kroonjuwelen mag rekenen. Het bedrijf van Murdoch verkocht haar belang enkele dagen na de veiling aan haar aartsrivaal Comcast. Voor 21CF luidt het een nieuwe fase van het bedrijf in, waarin het na de verkoop van haar belangen aan Disney en Comcast, gewapend met een grote oorlogskas nieuwe posities in het medialand kan opbouwen. 

…en een prachtig rendement voor onze relaties.We sloten de positie.

Voor de offensievere relaties van Mercurius Vermogensbeheer was de positie in Sky de kers op de taart in een toch al succesvol 3e kwartaal (in de volgende nieuwsbrief daarover meer). Eind februari namen we de eerste positie, toen via een ING-sprinter op Sky tegen een koers € 3,86. Na de eerste forse verhogingen van beide bieders, begin juli, verkochten we deze sprinter voor een prijs van € 6,00, een winst van 55%. De oorspronkelijke inleg herinvesteerden we in een BNP Paribas turbo op Sky tegen een koers van € 3,12. Met deze transactie hadden we onze eerste winst veiliggesteld en het risico op de totale positie verlaagd zonder aan winstpotentieel in te leveren. De positie in de turbo van BNP verkochten we afgelopen maandag na de veiling op een koers van € 5,13, een winst op deze positie van 64%. In totaal maakten we op Sky 119% rendement en sinds 15 september 42%, dat is iets meer dan de 34% die we u toen beloofden.

Bye bye Sky.

Dat was Sky, we wensen Comcast er veel plezier mee. Voor onze relaties gaan we op zoek naar de buitenkans in de wondere wereld van de vijandelijke overnames. Die kans zal zich zeker gaan aandienen, we wachten rustig af, en blijven kritisch en alert.

 

JA! GRAAG ONTVANG IK DE VISIE UPDATES

Scroll naar boven