Orde verstoorders! Een goede belegging?

Lees het artikel als PDF

CPR Invest Global Disruptive Opportunities

ISIN LU1530899811

Eind vorig jaar namen we een positie in het CPR Global Disruptive Fund. Het fonds belegt in bedrijven die de gevestigde orde verstoren met nieuwe innovatieve producten of diensten. Voorbeelden daarvan zijn Booking.com (Priceline), PayPal of Delivery Hero. Voegt deze strategie waarde toe aan de portefeuille? We bekijken het fonds nader. 

CPR…

Laten we beginnen bij het fondshuis CPR dat is opgericht in 1989, gevestigd is in Luxemburg en zich vooral richt op innovatieve beleggingsthema’s. CPR belegt 46 miljard met 104 medewerkers en opereert als zelfstandige unit van het Franse Amundi. Het heeft daarmee de ondersteuning en distributie van een grote club achter zich, maar behoudt zijn eigen identiteit, creativiteit en flexibiliteit.

…Global Disruptive…

Het Global Disruptive Fonds wordt sinds de oprichting in 2016 geleid door Wesley Lebeau. Het fonds belegt het toevertrouwde vermogen van € 1,2 miljard wereldwijd, los van de index, in verschillende sectoren. Het hanteert daarbij een beleggingshorizon van minimaal 5 jaar. Het fonds is zeer breed gespreid, als een van de grootste posities komen we ons eigen ING tegen met een weging van 2,28%. Ook grote gevestigde namen als Tencent, Salesforce en Alphabet komen we op de uitgebreide lijst van posities tegen. Maar ook onbekendere bedrijven als Acacia, dat apparatuur levert om datanetwerken sneller te maken, en Blue Bird, een leidende leverancier van (elektrische) schoolbussen in de VS hebben een plekje binnen de strategie.

…met een actieve benadering van de portefeuille…

In de afgelopen maanden nam het fonds winst op een aantal posities in de digitale economie, om haar blootstelling in Lifesience en gezondheidszorg te vergroten. Het fonds participeerde in de succesvolle beursgang van Bloom Energy, een bedrijf dat oplossingen voor de opslag van energy levert. En deze actieve benadering werpt zijn vruchten af, sinds 1 januari staat het fonds 12,22% hoger (30 september).

…en nadruk op duurzame thema’s.

Hoewel het fonds geen expliciet duurzaamheidsmandaat heeft, heeft het fonds wel een sterke positie in bedrijven die inspelen op het thema duurzaamheid en schone energie. Veel onderliggende posities zijn actief in de technologie of gezondheidszorg, thema’s die doorgaans een “schone” activiteit hebben. 

Een aanwinst voor de portefeuille….

Met de positie in dit “verstorende” fonds hebben we een mooie aanwinst voor de portefeuille. Het fonds heeft weliswaar enkele aandelenposities die we ook in andere fondsen tegenkomen, maar de totale positie in deze aandelen is niet te zwaar. Daarnaast belegt het ook in bedrijven die uniek zijn voor de portefeuille. We zien dit ook terug in de koersbewegingen van het fonds ten opzichte van andere beleggingsfondsen. De correlatie met andere posities is laag waardoor de spreiding zijn functie kan uitoefenen. We blijven derhalve vooralsnog met vertrouwen belegt in de strategie dan Wesley Lebeau en zijn team.

JA! GRAAG ONTVANG IK DE VISIE UPDATES

Scroll naar boven