Markt in Mineur

Lees het artikel als PDF

De slechtste start van oktober sinds 2008.

 

In de afgelopen week corrigeerden financiële markten fors. Rente in de VS liep op en wereldwijd kregen de beurzen een tik. Het begin van een neergaande markt of een gezonde correctie?         

Oude wijn…

Na nieuwe records voor de S&P index in september, namen de markten een duikvlucht in oktober. Een directe aanleiding was er niet. Een cocktail van oud nieuws, zoals de handelsoorlog met China, stijgende rente in de VS en hoge waarderingen van onder meer technologie aandelen, zorgde voor een verkoopgolf op aandelenmarkten. De Dow Jones corrigeerde 10% vanaf haar vorige top. Rente liep in de VS op naar niveaus die voor het laatst 7 jaar geleden gezien werden.    

…en getrumpetter richting de FED…

Eerder in de week had Amerika’s centrale bankier, Jerome Powell, in verklaringen opnieuw gehint op verder stijgende rente om de economische groei te controleren. Hierop begon de rente te snuffelen aan hogere niveaus. Voor sommige sectoren van het bedrijfsleven is dit slecht nieuws. Als kapitaal duurder wordt, worden er minder kapitaalintensieve investeringen gedaan. Hierop worden bijvoorbeeld de (huizen)bouwers mogelijk minder aantrekkelijk. Ook bedrijven met een grote schuldpositie zijn kwetsbaar voor stijgende rentes. Als rentes te hard en te ver stijgen zijn deze bedrijven een steeds groter deel van hun vrije kasstroom kwijt aan rente en blijft er minder geld over voor innovatie die tot nieuwe omzet leidt en dus uiteindelijk winst. Trump zou Trump niet zijn om de door hem aangestelde centrale bankier een veeg uit de pan te geven. Hij noemde Powell “crazy” en de FED “out of controle”. De opmerkingen van Trump baarde de markt zorgen en Trump’s economische adviseur Larry Kudlow haastte zich om de opmerkingen van Trump te bagatelliseren. De president zou zich niet willen bemoeien met de FED, zo luidde het…      

…leidde tot een correctie…

De cocktail leidde afgelopen week tot de grootste correctie op weekbasis sinds maart dit jaar. De Dow Jones verloor vorige week 4%, lokale Chinese markten zelfs tot 7%. Op woensdag en donderdag liepen de verliezen vlak voor het slot van de beurzen op, een zwak signaal. Op vrijdag beleefde de markt opnieuw veel bewegelijkheid waarbij beleggers vlak voor het slot voor het eerst in de week op koopjesjacht gingen. Eerder op de dag rapporteerden Citigroup, Wells Fargo en JPMorgan als eerste financials hun 3e kwartaalcijfers. Cijfers die stuk voor stuk beter waren dan verwacht.

…maar is dit tijdelijk?

Jamie Dimon, de ceo van JPMorgan, gaf aan een sterke economie te zien die niet snel verzwakken zal. Hij waarschuwde wel voor de effecten van renteverhogingen op lange termijn. Hij ziet de rente in de VS naar 4% stijgen. Op termijn kan een hogere rente inderdaad de economische groei afremmen maar dat is ook de functie van een renteverhoging. Een renteniveau van zo’n 4% is historisch gezien normaal en goed voor een economie. Het geeft de centrale banken meer slagkracht bij een economie die een impuls nodig heeft terwijl het pensioenfondsen en banken ruimer in hun jasje brengt. Hoger rente heeft dus ook veel voordelen. Dimon wees ook op de geopolitieke gevaren die in de markt spelen.  Natuurlijk de handelsoorlog met China maar ook de Brexit, begrotingsproblemen voor Italië en onrust in opkomende landen noemde Dimon als zorgelijk.  

Beleggers schatten geopolitieke problemen te hoog in…    

Beleggers hadden vorige week geen oog voor positieve ontwikkelingen op geopolitiek vlak. Het Witte huis werkt aan een ontmoeting tussen Trump en Xi Ping, volgende maand tijdens de G20 top in Argentinië, zo werd donderdag bekend. Op vrijdagavond verliet de Amerikaanse pastoor Brunson Turkije, nadat de Turken zijn arrestatie ongedaan maakten. Zijn gevangenschap was eerder aanleiding tot grote spanningen tussen de VS en Turkije en leidde tot een vrije val van de Lira. De Turkse munt steeg fors op het nieuws van de vrijlating in anticipatie op het opheffen van de sancties tegen het land. De Brexit besprekingen krijgen volgende week woensdag een nieuw hoofdstuk als May in Brussel plannen voor een zogenoemde Withdrawal Agreement ontvouwt. Het lijkt een stuk haalbaarder te zijn dan de eerdere voorstellen. Mario Draghi waarschuwde ondertussen op zaterdag dat zijn landgenoten niet hoeven te rekenen op steun van de ECB als hun budgetproblemen uit de hand lopen. Komende week presenteert de populistische regering in Rome haar budget.   

…en aandelen blijven aantrekkelijk,…

De positieve politieke ontwikkelingen kunnen het vertrouwen in de markt herstellen, zeker als er sterke bedrijfscijfers worden gepubliceerd in de komende weken. Het vierde kwartaal is doorgaans positief voor de markten en start vaak in mineur om positief te eindigen. Beslissend voor beleggers zal de toelichting op de cijfers zijn. JPMorgan, maar ook het luxewarenconcern LVMH dat op dinsdag haar cijfers openbaarde, sprak van een sterke economie. Als de politieke zorgen in de komende 4 weken kunnen worden opgeruimd en er zelfs een akkoord tussen Trump en Xi Ping kan worden gesloten, dan kan de markt weer een behoorlijke sprint maken. We zijn dan ook van mening dat de huidige marktniveau’ s eerder kansen bieden dan bedreigend zijn voor aandelenbeleggers.  

…maar aantrekkelijker in de VS dan in Europa.

In de komende periode hebben we een voorkeur voor beleggingen in de VS boven beleggingen in Europa. In Europa blijven de Brexit en begrotingsproblemen in Italië de gemoederen bezighouden. We verwachten voorgang in deze dossiers maar het zal gepaard gaan met volatiliteit. In de VS zijn waarderingen na de correctie interessant zonder de interne politieke nervositeit. De mid-term verkiezingen staan weliswaar voor de deur maar stilaan wordt er al rekening gehouden met het verlies van de republikeinse meerderheid. En zelfs als de republikeinen wel de meerderheid houden dan hoeft dit niet noodzakelijk slecht te zijn voor de beurs aldaar. We hebben onze positie in Europese aandelen teruggebracht en hebben nu iets meer cash. We zoeken naar een goed moment om onze positie in de VS te verzwaren.

JA! GRAAG ONTVANG IK DE VISIE UPDATES

Scroll naar boven