Adyen, beurslieveling

02-03-2019 – De IPO in juni 2018 was een daverend succes, de Nederlandse specialist in betalingsverkeer Adyen werd naar de beurs gebracht voor €420 per aandeel en was sindsdien een absolute beurslieveling. Afgelopen week brachten zij hun jaarresultaten over 2018 naar buiten, kan Adyen de hoge verwachtingen waarmaken?  

Een internationaal succes…

Woensdag 27 februari publiceerde Adyen haar resultaten over het tweede halfjaar van 2018. Het transactievolume was 89 miljard euro, een stijging van 50% ten opzichte van het jaar daarvoor. De EBITDA was €111,7 miljoen euro, een groei van 89% ten opzichte van 2017. De EBITDA marge van 58% in combinatie met de forse groei in omzet is erg indrukwekkend en verklaard waarom Adyen zo’n beurslieveling is.

…en ongekende groei…

Het transactievolume is het grootst in Europa, hier wordt 65% van de omzet behaald. De grootste groei in transactievolume wordt behaald in Azië (+121%) en Amerika (+93%). Adyen is vooral bekend van het afhandelen van onlinebetaalverkeer voor bedrijven als Facebook, Uber en Ebay. Het toenemend aantal transacties van contactloos betalen in horeca en fysieke winkels is echter ook een groeimarkt, Adyen heeft zelf apparatuur ontworpen om deze tak beter de bedienen. Grote groei is het bedrijf in alles-in-één betaalsystemen. In de tweede helft van 2019 werd de dienstverlening uitgebreid naar Canada, nadat in de eerste helft van 2019 al onder meer, Australië en Nieuw-Zeeland weren toegevoegd. Als klant werden onder meer H&M, GAP en Mulberry toegevoegd.

…opname in indexen…

Het aandeel is pas opgenomen in de prestigieuze MSCI World index en dat geeft in 2019 wind onder de vleugels, Adyen steeg sinds 1 januari al meer dan 40% dit jaar. Aan het eind van het eerste kwartaal wordt de AEX-index herschikt op marktkapitalisatie en verhandelde volumes en zal Adyen ook haar intrede doen in de hoofdindex.

De huidige notering beslaat slechts 25% van de aandelen van Adyen, waarbij een groot aantal daarvan nog bij grote partijen zit. De opname in de MSCI World zal het effect van deze beperkte liquiditeit niet bevorderen. De grote swings die we hebben gezien in de koers van Adyen zullen daarom nog wel even blijven. Vanaf juni 2019 (een jaar na de beursgang) zal de liquiditeit verbeteren. Dan vervalt de lock-up van het personeel en de aandeelhouders van het eerste uur.

…leiden tot hoge waarderingen

Adyen is op moment van schrijven zo’n 20 miljard euro waard. De EBTIDA over 2018 was €182 miljoen. Dat betekent dat het aandeel een torenhoge waardering heeft. Het blijft daarom spannend voor beleggers of Adyen de huidige groei kan voortzetten de komende jaren of dat het een keer zal afvlakken. Ook Amazon en Google zullen met eigen platformen komen voor betalingen. Hoe snel en hoe sterk die concurrentie zal zijn zal de toekomst uitwijzen.

Wat doen we met Adyen?

In onze portefeuilles hebben wij positie in het CPR Global Disruptive Opportunities Fonds, wat posities neemt in ofwel bedrijven die hun sector drastisch veranderen ofwel bedrijven die een compleet nieuwe markt opzetten. Dit fonds is ook in staat om mee te doen met IPO’s van start-ups waar wij zelf geen toegang toe hebben. Zo participeerden zij in de IPO van Adyen in juni vorig jaar, na in te stappen bij de introductie op €240 heeft de manager Wesley Labeau ervoor gekozen om in juli winst te nemen en in tranches de positie te verkopen tussen €530 en €568. Op dit moment hebben wij geen directe positie in Adyen, maar we volgen dit Nederlandse bedrijf met veel bewondering.

Scroll naar boven