3,2% economische groei, is de rally houdbaar?

 Groei, groei, groei…

Het kan weer niet op, of toch wel?

27-04-2019 – De Amerikaanse beurzen breken all time highs op een serie spetterende eerste kwartaalcijfers. Larry Fink, CEO van vermogensbeheerder Blackrock zei eerder deze week dat we meer kans hebben op een melt-up dan een melt-down. Op vrijdag werd bekend dat de Amerikaanse economie in het traditioneel zwakke eerste kwartaal van het jaar met maar liefst 3,2% groei, ondanks de extreme kou, sneeuw en overheidssluiting. Het kan weer niet op deze dagen…

Het gaat fantastisch…

Het cijferseizoen is in volle gang, veel bedrijven publiceerden deze week hun eerste kwartaalcijfers. Belangrijk want winstgroei is de moedermelk voor aandelenkoersen. Woensdag overtrof Facebook alle verwachtingen met een omzetgroei van 26%, het lapt privacywetgeving aan haar laars maar de advertenties gaan als warme broodjes over de toonbank en het zette het aandeel even 7% hoger. Microsoft sloot nieuwe contracten voor haar cloud-business en brak de grens van $1 triljard marktkapitalisatie. Het Zwitserse UBS gooide ook hoge ogen met haar cijfers, de bank trok $22 miljard aan in het eerste kwartaal, voornamelijk vanuit Azië. Zowel Pepsico, Coca-Cola en Heineken meldden dat er meer gedronken wordt wereldwijd, de volumes groeiden met 4 a 6%. Heineken verkoopt vooral meer bier in Afrika en Azië, terwijl in Europa vooral de 0.0% hard gaat. De Amerikaanse indices braken records deze week op een golf nieuws die deed denken dat alles goede nieuws niet op kan.

…of toch niet?

Ondertussen overtrof ook Tesla de verwachtingen, maar in negatieve zin. Over het eerste kwartaal rapporteerde Elon Musk een verlies van $494 miljoen, bijna twee keer zoveel als de markt verwachtte. Hij kwam dan ook terug op zijn eerdere uitspraken van mei vorig jaar dat hij zéker geen geld op wilde halen en staat positief in het idee om nieuwe aandelen uit te geven om geld op te halen. In Japan, waar per 1 mei de nieuwe keizer Naruhito gekroond zal worden, stelde de centrale bank deze week haar verwachtingen naar beneden bij. Het houdt voorlopig extreem lage rentes aan en de verwachte inflatie in 2020 is van 1.5% naar 1.4% bijgesteld. Ondertussen spreekt men in Europa van Japanisatie. En ondanks een stijging van 40% in de olieprijs dit jaar stelde de ECB haar inflatieverwachtingen naar beneden bij.

De olieprijzen zetten hun opmars voort…

De laatste tijd mag u weer flink afrekenen aan de pomp, de Brent olie is gestegen tot zo’n $75 per vat. De strijd in Libië is losgebarsten en in Venezuela is het nog altijd een zootje. Ondertussen heeft Trump heeft besloten wat extra olie op het vuur te gooien in zijn strijd met Iran en verkondigde onlangs dat de wereld geen Iraanse olie meer mag afnemen en schrapte de waivers die eerder aan een aantal bondgenoten verstrekt waren. De olieprijzen zorgen voor hogere inflatie en geven een positieve stimulans aan de beurs daar ze het tij voor alle olie gerelateerde bedrijven hoger trekt en de prijzen nog niet dusdanig hoog zijn dat ze economische groei remt.

…tot frustratie van Trump…

Op vrijdagavond twitter de Amerikaanse president dat hij met Saudi-Arabië en anderen had gesproken over het verhogen van de productie en dat allen het erover eens zijn dat de productie verhoogt moet worden. Dit bericht werd snel ontkent door de Arabieren die al op maximale productie zitten. Weinig kans dat Trump ditmaal ook een lagere olieprijs gaat krijgen. Hij heeft nu immers geen stok meer om mee te slaan zoals hij dat wel kon in oktober, na de moord op Jamel Kashoggi.  

…die het ook weer met Powell aan de stok krijgt…

De groei van de Amerikaanse economie kwam uit op 3,2%, fenomenaal, en ook de banengroei is sterk in de VS. De hogere olieprijs in combinatie met de hoger lonen zorgt voor mogelijke inflatie, en dat kan weer reden zijn voor nieuwe zorgen…wat gaat Powell doen?
De FED-voorzitter heeft aangegeven dat hij zich in zijn beleid laat leiden door de data over de economie. Na zwakkere cijfers (en de beurscorrectie) in het vierde kwartaal ging de FED minder scherp aan de wind varen. De markt houdt nu zelfs rekening met een renteverlaging. Mercurius deelt die visie niet. Powell heeft altijd aangegeven de cijfers uit de economie als leidraad te houden. En nu die cijfers duiden op een sterke economische groei met inflatie als gevolg, kan de FED haar koers weer aanpassen en een krapper beleid gaan voeren. Dit zal tegen het zere been van Trump zijn die een eeuwig lage rente wilt. Een krapper beleid van de FED kan ook het (voorlopige) einde van de sterke rally zijn. Als hangt af van de manier waarop Powell in de komende speeches (aanstaande woensdag als eerste) de markt voorbereidt op een verkrapping. Belangrijk is het dat hij wijst op de sterke economische groei, ondanks de verkrapping van 2018. De markten zijn resistent tegen rentestijgingen, als ze maar voorzichtig gebracht worden…dus de rally kan nog even voort, maar let op de FED. 

 

Scroll naar boven