Microsoft

In de wolken schijnt de zon. Cloud omzet groeit met 60%

27-04-2019 – Microsofts CEO Satya Nadella staat nu 5 jaar aan het roer. Hij heeft het bedrijf getransformeerd tot absolute marktleider in software oplossingen in de cloud. Het aandeel steeg in die periode van zo’n $40,- tot zo’n $ 130,-. De marktwaarde oversteeg de afgelopen week de $ 1000,-.  Is er nog ruimte voor verdere groei?

In de wolken…

Woensdag presenteerde Microsoft een omzet van $30 miljard over het eerste kwartaal, een groei van 14% ten opzichte van vorig jaar. De winst steeg zelfs met 19%, tot $8,8 miljard. De voornaamste groei in omzet kwam vanuit de oplossingen in cloud software. De omzet van Microsofts’ Azure groeide met 60% ten opzichte van vorig jaar tot $9.6 miljard. Een aantal grote deals met nieuwe klanten droegen significant bij aan de groei. Bijvoorbeeld Walgreens Boots, dat de cloud oplossing Microsoft Azure combineert met office, beveiliging en toepassingen zoals Teams. Nadella noemde woensdag dat we niet in een fase zitten waarin de technologiebedrijven aan het innoveren zijn. Maar dat de rest van de wereld aan het innoveren is met de technologie die deze bedrijven faciliteren.

…is de sky de limit…

Analisten voorzien een trend in de softwaresector waar bedrijven meer gaan uitgeven aan softwaretoepassingen en cloud oplossingen. De winstmarges zullen wel gaan afnemen op de lange termijn. Citi berekend dat traditionele licenties op dit moment zo’n 90% winstmarge hebben, ten opzichte van 40 tot 50% in Microsoft Azure, waar ze ook sterke concurrentie van Amazon webservices hebben. Ook de omzet vanuit Microsoft’s onderdeel LinkedIn groeide met 27% en de populaire game Fortnite blijft een groot succes, alhoewel de groei in aantal gebruikers is gestagneerd. 

…met lange termijn…

De contracten die Microsoft sluit hebben vaak een lange looptijd en stellen het bedrijf in staat om mee te groeien met haar cliënten. De groeicijfers van de “nieuwe” onderdelen zoals Azure, zullen gaan afvlakken. De 76% groei die het in de afgelopen periode liet zien is onhoudbaar maar de omzet is wel herhalingsomzet omdat het abonnementen zijn die een essentieel onderdeel van de bedrijfsvoering van Microsoft’s kanten zijn. Hoogwaardig groei dus.

…en vernieuwingskracht.  

De groei die het nu realiseert zal dus lange termijn omzet blijken. Daarnaast heeft het bedrijf aangetoond dat het in staat is nieuwe toepassingen te ontwikkelen en zichzelf te hervormen. Dat geeft beleggers reden om Microsoft in portefeuille te hebben en te houden omdat dit de basis zal vormen voor verdere winstgroei in de toekomst.

Mercurius Vermogensbeheer heeft voor haar relaties positie in Microsoft via het Henderson Technologie Fund, Capital Group Investment of America, en UBS Factor MSCI USA Quality ETF. Het is een van de zwaarste wegende aandelen in onze portefeuilles.

JA! GRAAG ONTVANG IK DE VISIE UPDATES

Scroll naar boven