Comgest Growth Japan

Stockpicking in Japan

27-04-2019 – Mercurius Vermogensbeheer belegt wereldwijd voor haar relaties, en dus mag Japan niet ontbreken in de portefeuilles. Onze Japanse large cap posities hebben we ondergebracht bij Comgest. We bekijken het fonds nader…

Diversificatie…

De Japanse economie is de derde economie in de wereld en op de Japanse beurs zijn interessante bedrijven te vinden met vaak een sterke marktpositie. Het Comgest Growth Japan Fund belegt in bedrijven die hun hoofdkantoor in Japan hebben of hun activiteiten hoofdzakelijk uitvoeren vanuit Japan. Dit levert een mooie diversificatie op van de portefeuille door de Japanse groeiers waar Comgest in investeert. Bedrijfswinsten in Japan groeiden in de afgelopen 6 jaar harder dan in andere werelddelen, mede dankzij belastingverlagingen en meer focus van bedrijven op hun kerncompetentie.

…door bijzondere bedrijven…

Zo belegt het fonds in Hikari Tsushin dat IT-services aan kleinere Japanse bedrijven levert. Het verzorgt telecommunicatiediensten, levert kantoorapparatuur en heeft een tak die verzekeringen voor die apparatuur aanbiedt Het bedrijf groeide in het afgelopen kwartaal met 52%. Verder belegt het fonds in GMO Payment Gateway dat betaaldiensten levert aan meer dan 112.000 winkels. Digitale betaaldiensten groeien hard, ook in Japan en het bedrijf sloot onlangs een groot contract met de lokale SMBC bank dat alle creditcard betalingen via GMO gaat laten lopen. Keyence is een andere positie van het fonds. Dit bedrijf levert laserapparatuur en sensoren voor de maakindustrie. Het bedrijf is actief in meer dan 100 landen wen werd door Forbes uitgeroepen tot een van de meest innovatieve bedrijven van de wereld.

…leidt tot goede performance.

De keuzes die het fondsmanagement maakt leiden ook tot een goede performance van het relatief jonge fonds. Sinds de oprichting in augustus 2016 laat het fonds een outperformance zien en het laat haar belangrijkst concurrenten achter zich. In 2017 stond er een rendement van 32% op de teller versus 19% voor de benchmark. In 2018 leverde het fonds 10% in terwijl de benchmark met 17% daalde. Over de eerste 3 maanden van 2019 steeg het fonds met 9,8% versus een stijging van 7,4% van de benchmark.  Harder stijgen en minder dalen, zo zien we het graag.

In de onderstaande grafiek ziet u in de linker kolom Comgest Growth Japan, afgezet tegen haar belangrijkste concurrenten. 

Mercurius Vermogensbeheer heeft in beheerportefeuilles vanaf een neutraal profiel tot en met een offensief profiel een positie in het Comgest Growth Japan Fund.

Scroll naar boven