Brexit en China, een perfecte storm?

25-05-2019 – Op vrijdag 24 mei gooide Theresa May de handdoek in de ring. Ze treedt af, en daarmee wordt de kans op een harde Brexit een stuk groter. Onderwijl lijken de handelsbesprekingen tussen de VS en China muurvast te zitten. Is er een perfecte storm voor financiële markten op komst?

May kapt ermee

Na twee jaar van vernederende nederlagen gooide de koppigste premier van de UK sinds Margaret Thatcher, eindelijk de handdoek in de ring. Wat volgt is een nieuwe leiderschapsverkiezing binnen de Conservatieve partij, die bepalend zal zijn voor het verdere verloop van Brexit. De kans is groot dat de overwegend Euro-sceptische kiesmannen (en vrouwen) een kandidaat van de harde lijn zullen kiezen. Zo’n 75% van de 100.000 kiezende leden zou een no-deal scenario steunen.  Voormalig minister van Buitenlandse Zaken, Boris Johnson, gooit hoge ogen en ook de huidige minister van Buitenlandse Zaken, Jeremy Hunt is kansrijk om de volgende premier te worden. Beide heren sluiten een “No-Deal” Brexit nadrukkelijk niet uit.

…en handelsbesprekingen zitten zo vast als een Chinese muur…

Ondertussen lijken de besprekingen tussen de VS en China te zijn vastgelopen. Trump en XI zouden elkaar naar verluidt op de G20 eind juni in Japan ontmoeten. Op vrijdag liet Trump weliswaar weten dat de handelsoorlog snel tot een einde zou kunnen komen en dat zorgde ervoor dat de Dow die dag een stijging boekte, maar uiteindelijk was dit niet genoeg om te voorkomen dat de Amerikaanse graadmeter voor de 5e opeenvolgende week in waarde dalen. De langste reeks van dalingen sinds 2011.

…lijkt onzekerheid te regeren…

De belangrijkste drijfveer voor de dalende koersen is de onzekerheid die regeert. Daar waar beleggers eerder nog rekening hielden met een “zachte” Brexit en een handelsakkoord met China dat binnen handbereik zou zijn, moet nu een negatiever scenario verdisconteerd worden. Een harde Brexit zal een negatiever impact op handel hebben en een langdurige “loopgraven” oorlog tussen China en de VS zal zijn weerslag hebben op bedrijfswinsten. Scenario’s die beleggers nu aan het verwerken zijn. Eerder schreven we al dat het vooral onzekerheid is die funest is voor de economie. Het zorgt ervoor dat (investerings)beslissingen worden uitgesteld. Liever een slechte uitkomst en duidelijkheid, want dan kunnen we door. Onzekerheid verlamt.

…waarop beleggers een slecht scenario verdisconteren…

Inmiddels lijken beleggers een minder rooskleurig scenario in te prijzen. En zo schieten we tussen hoop en vrees heen en weer. Het is duidelijk dat zowel Trump als Xi een handelsakkoord nastreven en ook de Britten zullen uiteindelijk een oplossing moeten vinden voor hun Brexit sage. En hierin ligt een sterk fundament voor hernieuwde stijgingen. Juist op het moment dat de markt rekening houdt met een volledige handelsoorlog en een harde Brexit kan de politiek weer voor een verrassing zorgen. Op het moment dat er duidelijkheid komt zullen bedrijven weer beslissingen nemen die doorgaans tot investeringen leiden.

…en juist dan kan de verrassing het grootste zijn.

We houden vooralsnog dan ook vast aan een scenario waarin het neerwaartse risico beperkt zal zijn. Ondanks alle onzekerheid is de economie sterk en mocht er verzwakking optreden dan zullen Centrale Banken stimulerende maatregelen treffen. Tot het einde van dit kwartaal zal er onzekerheid blijven. Trump en Xi zullen op z’n vroegst bij de G20 een deal sluiten en de nieuwe Britse Premier zal pas in juli aan de slag gaan. Tot die tijd blijft de onzekerheid om daarna in de zomer mogelijk te verdwijnen en de financiële markten ruimte te geven voor verdere stijgingen.

Scroll naar boven