Op zoek naar groei in Europa!

25-5-2019 – Wie vaker de nieuwsbrief leest heeft wellicht gelezen dat wij weinig groei verwachten in Europa. Wél zijn we belegd in het Comgest European smaller companies fonds, wat het kaf van het koren scheidt in het Europese aandelen universum. Lees verder over hoe ze dat doen en welke resultaten Comgest hiermee behaalde.

Vaste waarde in onze portefeuilles

Het Comgest Growth European Smaller Companies fonds zit al meer dan vijf jaar in de portefeuilles van Mercurius. In de portefeuilles met profiel Neutraal tot Offensief houden we graag een positie aan in kleinere Europese aandelen. Aandelen van kleinere bedrijven brengen doorgaans een hoger risico met zich mee dan grote bedrijven, maar daar staat wel wat tegenover. Het gemiddelde rendement ligt voor aandelen van kleinere bedrijven namelijk wel hoger. Dit laat het fonds ook zien, ze maken over een periode van vijf jaar gemiddeld 16,89% aan rendement per jaar!

…geleidt door twee talentvolle dames…

Het fonds wordt sinds 2012 gemanaged door twee dames die beide in 1980 geboren zijn, de Hongaarse Eva Fornadi en de Libanese Rebecca Kaddoum. De twee reizen veel, doen tijdens die reizen ideeën op van nieuwe bedrijven die mogelijk interessant zijn en ze bezoeken de bedrijven waar ze al in belegd zijn. Niet allen bezoeken ze de bedrijven, ze bezoeken ook conferenties of beurzen. Zo krijgen ze een goed gevoel van hetgeen er in een sector speelt, en hebben de kans om cliënten en leveranciers van de bedrijven in portefeuille te ontmoeten. Dit geeft ze waardevolle extra informatie, die ze gebruiken in hun beleggingsbeslissingen. Het resultaat is een geconcentreerde portefeuille met een lage mutatiegraad.

…belegd in prachtige bedrijven…

In de portefeuille treffen we “slechts” 33 bedrijven. Straumann Holding is de grootste positie met een gewicht van 6,1%. Het bedrijf maakt tand-implantaten, waarmee ze niet alleen de patiënten zelfvertrouwen teruggeeft en weer laat lachen, maar ook gezonde winsten voor aandeelhouders. De omzet groeit met een gezonde 21% per jaar en de winst met 25%. B&M, de Britse discountretailer, laat tegen de trend in, ook een sterke groei zien. Het Deense Simcorp levert IT-diensten aan banken en vermogensbeheerders, die hiermee in staat zijn om toenemende regelgeving te verwerken en de slag naar online dienstverlening te maken. Sinds 2016 is het aandeel Simcorp in koers verdrievoudigd.

…die haar concurrenten verslaat

Het Comgest Growth Europe Smaller Companies Fund verslaat haar concurrenten met glans.

Scroll naar boven