Sofina

22-06-2019 – Al jaren zijn we voor alle profielen belegd in houdstermaatschappij Sofina, het Belgische investeringsvehikel van de familie Boël. Een update over enkele participaties waaronder 1stdibs.com, het Sotheby’s van de 21e eeuw en Adjust, die voor veiligheid in de advertenties in jouw apps zorgt. Maar ook over Colruyt, het grootste belang van Sofina dat deze week negatief opviel.

Colruyt onderuit

Colruyt, de Belgische concurrent van Ahold, verloor woensdag 15% op de beurs. Bloomberg riep Colruyt recentelijk al uit tot het ‘minst geliefde aandeel van Europa’ naar aanleiding van de vele verkoopadviezen die het ontving van analisten. Colruyt rapporteerde afgelopen woensdag jaarcijfers die erg tegenvielen. Een omzetstijging van 4,5% en een winststijging van 3,3%. De winstmarges waren echter fors lager dan verwacht en daarnaast waarschuwde het bedrijf voor een “sterke prijsdruk in een uitdagende retailmarkt, waarvan ze op korte termijn geen opleving verwacht”. Sofina belegt al sinds 1975 in Colruyt en is grootaandeelhouder, wel bouwde ze haar belang in januari al af van 5% naar 4%.

1stdibs; het Sotheby’s van de toekomst

De Franse miljardair en oprichter van Altice, Patrick Drahi, kocht deze week veilinghuis Sotheby’s voor $3,7 miljard. Volgens een FT-commentator niet omdat het zo’n winstgevend bedrijf is, maar vooral ‘om vaker aan tafel te kunnen zitten met de grandes fromages van deze wereld’. In deze markt is Sofina ook actief, al is het op een ander niveau. Sofina is sinds 2015 belegd in de startup 1stdibs. Fervente verzamelaars, welgestelde particulieren, interieurarchitecten, allemaal vinden ze op 1stdibs.com hun unieke stukje antiek, vintage meubilair en kunstobjecten. Naast Sofina is ook de Alibaba Group een van de aandeelhouders van 1stdibs.

Nieuwe aanwinst: Adjust

Adjust is een startup uit Berlijn die gespecialiseerd is in data-analyse van klanten en fraude preventie in mobiele advertenties. Begin juni haalde Adjust $227miljoen op in een nieuwe financieringsronde die verdere groei moet ondersteunen, Sofina was hierin een van de participanten. Hoewel Adjust geen financiële cijfers naar buiten brengt willen ze wel zeggen dat ze de afgelopen 4 jaar winstgevend zijn en in het afgelopen jaar van 150 naar 350 personeelsleden gegroeid zijn. Al meer dan 25.000 apps wereldwijd maken gebruik van de oplossingen die Adjust biedt om haar dienstverlening te verbeteren. Adjust is in 2012 opgericht in Berlijn, maar heeft inmiddels ook kantoren in New York, San Francisco, São Paulo, Paris, London, Moscow, Istanbul, Tel Aviv, Seoul, Shanghai, Beijing, Tokyo, Mumbai en Singapore.

Postmates IPO uitgesteld

Postmates is een Amerikaans distributienetwerk van koeriers, een app brengt de consument in contact met koeriers. Sofina investeerde in 2016 in dit bedrijf, wat inmiddels meer dan 3 miljoen pakketjes per maand bezorgt in Amerika. Postmates nam in februari de eerste stappen voor een beursgang, maar lijkt inmiddels wat vertraging te hebben opgelopen met haar plannen voor een beursnotering. De oprichters hebben recentelijk wel herhaald dat ze 2019 ‘een mooi jaar vinden’, wij wachten rustig af wat voor waarde dit vrijmaakt bij deze participatie van Sofina.

Van Flipkart naar Healthkart

Na een succesvolle verkoop van het Indiase Flipkart aan Walmart, waarbij Sofina € 80 miljoen winst maakte, stappen de Belgen nu in Healthkart. In mei investeerde Sofina 25 miljoen dollar in Healthkart, een Indiaas bedrijf wat zich specialiseert in gezondheidsproducten zoals voedingssupplementen en sportartikelen. De Indiase oprichters Prashant Tandon en Sameer Maheshwari hebben MBA’s van Stanford en Harvard op zak en zijn ervan overtuigd dat de markt voor medicijnen en verzorgingsproducten rijp was voor een revolutie in e-commerce. De omzet groeit met 60% per jaar, zo wordt in de Indiase pers genoemd, maar het bedrijf maakt verder geen cijfers bekend. Healthkart verkoopt haar producten niet alleen online maar ook via 110 fysieke winkels.

Moedig voorwaarts

Sofina investeert vrolijk verder in nieuwe groeibriljantjes, dit biedt ons een goede spreiding in de portefeuilles van onze relaties én is voor Mercurius Vermogensbeheer de manier om in private equity te participeren. Maar dan wel met dagelijkse verhandelbaarheid. Dat het andere beleggers ook die rust geeft, zien we in de koers van het aandeel, die dit jaar stabiel in een bandbreedte tussen de €165 en €180 schommelt. Dit terwijl het eigen vermogen per aandeel eind 2018 al €194,28 was.

Scroll naar boven