GAM China Evolution Fund

6-7-2018 – Het GAM China Evolution fonds richt zich vooral op de  transformatie van de Chinese economie. Deze bestond vooral uit exporteurs van al wat ‘made-in-China’ was en natuurlijk bouwbedrijven, maar maakt de transitie naar een ontwikkelde economie waarvan het BNP vooral bestaat uit consumptiegoederen, dienstverlening en technologie.

Made in China…

De Chinese economie ontwikkeld zich in rap tempo en heeft de grootste bijdrage geleverd aan wereldwijde groei sinds 2008. China’s 13e 5-jaren plan (2016-2020) loopt tegen zijn einde en het speerpunt van de transitie naar een economie gebaseerd op dienstverlening lijkt geslaagd. Waar China vooral bestond uit sectoren die grondstoffenexport en bouw betroffen is zij nu meer gefocust op haar groeiende middenklasse en de consument. Zij richt zich op energie onafhankelijkheid, het verbeteren van onderwijs en gezondheidszorg en het uitbreiden van sociale zekerheid. Het GAM China Evolution fonds, waar we vorig jaar al eens over schreven, richt zich vooral op deze trend van transformatie in de Chinese economie. In 1999 was het gemiddelde inkomen per hoofd van de bevolking zo’n $1000 per jaar, tegenwoordig is dat eerder $10.000.

Bought in China…

2019 Is het jaar van het varken, wat voorspoed symboliseert. Het gaat goed met de Chinese consument en dat zien we terug in de constant ontwikkelende en innoverende Chinese consumentensector. Bedrijven in de e-commerce, gaming, mobiel entertainment, het onderwijs en toerisme groeien hard. In 2010 bestond de MSCI China Index nog vooral uit financiële dienstverlening en banken, tegenwoordig maakt de technologiesector meer dan 40% uit van de index.

De Chinese markt is gevoelig voor macro-economisch nieuws en specifiek voor de onvoorspelbare tweets van Trump omtrent de handelsoorlog. Fondsmanager Cortesi gelooft in de lange termijn ontwikkeling van de Chinese consumentensector en ziet de volatiliteit op de korte termijn als kansen om op opportune momenten bij te kopen.

China Mobile

Een van de bedrijven waar GAM Evolution in belegt is China Mobile. Met 850 miljoen gebruikers is China Mobile is de grootste telecom provider van China, waar ze de klanten in uithoeken van alle 31 provincies bereikbaar houdt. Per eind december had het bedrijf 460.000 werknemers. Sinds 1997 heeft het bedrijf een notering in Honk Kong en in New York. Slechts 27% van de aandelen is beursgenoteerd, de overige 72% zijn in handen van de staat.

Terwijl Europa en Amerika barrières opwerpen tegen technologisch koploper Huawei, die zo vertraging oploopt in de ontwikkeling van 5G infrastructuur, laten ze er in China geen gras over groeien. China Mobile rolt 5G nog dit jaar uit in 50 steden, en in nog eens 200 middelgrote steden in 2020. China Mobile belooft hard te groeien de komende jaren en met de staat als grootaandeelhouder heeft het een lange termijn horizon.

Toegang tot de Chinese markt…

China heeft een beleid wat kapitaalstromen sterk aan banden legt. Het is daarom niet eenvoudig om lokaal genoteerde Chinese aandelen te kopen. Er is de laatste jaren wel steeds meer ontwikkeling in richting het verder openen van de kapitaalmarkten voor de rest van de wereld. Er zijn verschillende manieren om in China te beleggen. Het GAM Evolution fonds belegt in China zowel via aandelen die in Hong Kong genoteerd zijn (55%), via Amerikaanse noteringen van Chinese bedrijven (35%) en via Chinese A-shares (8%), deze laatste zijn genoteerd in Chinese yuan.

De fameuze MSCI index streeft ernaar voor november 2019 haar weging in Chinese A-shares te verhogen van 5% tot 20%. Deze nodige diversificatie van wereld-indices naar China geeft significante inflow. Het China Evolution fonds gaf daarom begin 2019 al aan overwogen te zijn op Chinese A-shares en maakt gebruik van de volatiliteit, veelal gedreven door de handelsoorlog en (speculatie over) het FED-beleid, om deze op momenten dat angst overheerst bij te kopen.
We zijn daarom ook onder de huidige omstandigheden tevreden met onze allocatie naar China middels het GAM China Evolution fund, al volgen we de handelsspanningen op de voet. 

Mercurius Vermogensbeheer heeft een positie in het GAM China Evolution fund voor cliënten die beleggen in haar neutrale tot (gematigd) offensieve portefeuilles.

Scroll naar boven