De beer is los bij Galápagos!

20-7-2019 – Topman en oprichter Onno van der Stolpe heeft “zijn” Galapagos volwassen gemaakt. Het bedrijf heeft haar zelfstandigheid voor de komende 10 jaar gewaarborgd, én heeft een goed gevulde kas voor de ontwikkeling van nieuwe medicijnen. Een droomdeal die de nieuwe standaard wordt, of is het kunstje al eerder vertoond? En heeft het aandeel nog opwaarts potentieel nu een overname uitgesloten lijkt?

Een droomdeal?

Onno Van der Stolpe’s ergste nachtmerrie was een overname van Galapagos door een grote farmaceut. Dit zou onherroepelijk leiden tot een exodus van zijn meest talentvolle onderzoekers. De overname van het eveneens Belgische Ablynx door Sanofi was de verwezenlijking van die nachtmerrie. En dus haalde Van der Stolpe zijn creativiteit en onderhandelingsvaardigheden naar boven om het beste van beide werelden te krijgen, zelfstandigheid (privacy) én een goed gevulde kas (poen). In een lezenswaardige reconstructie over het ontstaan van de transactie met Gilead, gepubliceerd in het Financieel Dagblad van 20 juli, noemde Van der Stolpe zijn grootste angst dat de innovatiemotor kapot zou gaan. De unieke deal met Gilead lijkt dat nu te voorkomen, hetgeen ook vooral in het belang van Gilead zelf is. Want de $ 3,95 miljard aan ontwikkelingsgeld is vooral van waarde in de juiste handen, die van het huidige gelauwerde onderzoeksteam van Galapagos onder leiding van Piet Wigerinck.

Geïnspireerd door Clozel?

Van der Stolpe is mogelijk geïnspireerd door Jean-Paul Clozel. Clozel is de grondlegger van Actelion, een Zwitsers biotech bedrijf. Dit bedrijf richtte Clozel op in 1997 nadat zijn toenmalige werkgever Roche wilde stoppen met de ontwikkeling van het medicijn waaraan hij met zijn team werkte. Ze besloten voor eigen risico en rekening door te gaan en richtten Actelion op. Dit bedrijf lanceerde enkele succesvolle medicijnen, mede dankzij haar sterke ontwikkelingsafdeling, geleid door Clozel. In 2017 leeft Clozel door zijn nachtmerrie als Sanofi een vijandig bod doet. Clozel wijst het af en haalt zijn creativiteit uit de kast. Hij verkoopt Actelion voor $ 30 miljard aan Johnson&Johnson (J&J), maar wel onder voorwaarde dat hij de ontwikkelingsafdeling en de fase 1 ontwikkelingen (vroege fase) mag meenemen naar een nieuw, op te richten, bedrijf, Idorsia genaamd. J&J neemt een aandelenbelang in Idorsia en een optie op een tweede tranche en vult daarmee de ontwikkelingskas. Clozel herhaalt zijn kunstje uit 1997 en begint opnieuw. Onze relaties zal dit bekend in de oren klinken, in 2017 hadden wij positie in Actelion, toen de overname speelde. Idorsia houden wij in portefeuille via het AB International Health Care Fund. Dit fonds heeft ook een positie in Galapagos, waar onze relaties dus ook een (indirecte) positie in hebben.

Zit er nog opwaarts potentieel in de koers?

Galapagos heeft een fenomenale stijging laten zien, en op basis van de huidige koers is het natuurlijk een enorme waardering. De overnamespeculatie is uit de koers dus beleggers nemen nu een voorschot op de succesvolle uitrol van Fligotinib, de goedkeuring van het medicijn voor longfibrose, én de ontdekking van nieuwe kroonjuwelen. Niet onmogelijk dat dit gebeurt maar een herhaling van de koersstijging van de afgelopen maanden lijkt wat voorbarig. Bij andere succesvolle biotechbedrijven zoals bijvoorbeeld het in Denemarken genoteerde Genmab, zien we ook een gefaseerde koersstijging. Laten we niet vergeten dat de weg naar succes vaak hobbelig is en zelden in een rechte lijn omhooggaat. Spreiding is dan ook ons advies. Naast een positie in Galapagos, bijvoorbeeld ook een positie in Idorsia, of Genmab, of een van de talloze andere beloftevolle biotechbedrijven. Wij houden daartoe een positie aan in het AB International Health Care Fund, dat positie heeft in zowel Galapagos, als Idorsia en vele andere interessante bedrijven in de sector. In een komende editie van de nieuwsbrief leest u meer hierover.
Mercurius Vermogensbeheer heeft positie in het AB Int Health Care Fund voor relaties met een neutraal tot offensief profiel.

Scroll naar boven