Beursbarometer: Risk-off

16-8-2019 – Handelsoorlog, valuta oorlog, de luchthaven van Hong Kong afgesloten wegens protesten, Argentinië in crisis, de Duitse economie krimpt, de Italiaanse politiek wankelt, een harde Brexit.. moet u zich al zorgen maken? Wij gaan even risk-off in deze correctie, maar verwachten dat de centrale banken het sentiment binnenkort weer kunnen doen keren.

Beurzen in mineur

Het zijn roerige tijden op de beurs. Als we Trump en zijn acties konden uitschakelen en naar de data kijken dan zitten we in een prachtige tijd voor beleggers, met grondstoffen die betaalbaar zijn, een lage rente en lage inflatie. Maar Trump is de realiteit en laat zijn sporen na over de hele wereld. Aan de ene kant wennen we daar langzaam aan, maar omdat het zo’n hoog spel is, wakkert het toch steeds weer reacties aan. Daarna waaien ze weer over of er niks gebeurd is. Dat zien we ook nu weer. Het ene moment twittert Trump over een nieuwe ronde tarieven, een paar dagen later trekt hij dit terug omdat het de kerst inkopen van de Amerikaanse consument te hard zou raken. Er wordt met de hand over het hart gestreken en de nieuwe importheffingen worden uitgesteld.

De handelsoorlog duurt voort

Het is logisch dat de onderhandeling met China verscherpt en er druk wordt uitgeoefend, bijvoorbeeld op het beleid omtrent intellectueel eigendom. Daar zijn ze het zelfs in Europa over eens, maar de gevolgen van de handelsoorlog en soms zelfs valutaoorlog leidt wel tot aanwakkerend protectionisme. Iets dat we juist na de tweede wereldoorlog hebben afgebouwd en wat een grote bijdrage heeft geleverd aan onze welvaart. Globalisering en de wereldwijde daling van rentes waren een belangrijke drijfveer voor economische groei en het rendement op aandelen. We zien het politieke sentiment van globalisering kenteren, een beweging die hand in hand gaat met de politieke hang naar populisme in Amerika, Brazilië en Europa.

Risk-off in portefeuille

President Trump kondigde op twitter een nieuwe stap aan in de handelsoorlog op 1 Augustus. Per 1 September wilde hij nog eens 10% importheffing leggen op $300 miljard aan Chinese goederen. Wij besloten daarom risk-off te gaan. Op 2 augustus verkochten wij de ETF’s in Amerikaanse aandelen en opkomende markten aandelen. De verkoopopbrengsten houden we voorlopig cash aan.

China devalueerde de Yuan en Trump noemde dit een valutaoorlog. Om gemoederen wat te kalmeren zei Trump op 13 augustus dat de tariefverhoging uitgesteld wordt tot half december, om de kerstinkopen van de consument te sparen. Het vierde kwartaal is historisch gezien een piek moment in importen uit China, gezien technologische gadgets populaire kerstcadeaus zijn.

Come back in september?

Het klassieke beursgezegde luidt “Sell in May and go away, but remember to come back in September”. Of september een goed instapmoment zal zijn zal de tijd leren, wij blijven voorlopig risk-off tot het stof weer gaat liggen. Het sentiment is erg negatief vanwege de brexit, Italiaanse politiek, Argentijnse crisis, spanningen tussen China en de VS, tweets van trump en speculatie over een antwoord op de onrust van de centrale banken. Nieuwe acties van de ECB onder nieuwe president Lagarde kunnen rust brengen dit najaar. In de VS zal Trump ook de beurs volgen en de schade proberen beperkt te houden.

Scroll naar boven