Metro vs. Kretinsky: Tussenstand 1-0

16-08-2019 – De overname van groothandel Metro is op 7 augustus gestrand. Sterk verweer van het bestuur en de grootaandeelhouders zorgden ervoor dat het Kretinsky niet lukte om het door hem gestelde minimum belang van 67,5% te verwerven. Wat kunnen we nu nog verwachten bij Metro AG?

Sterk verweer van Metro tegen overname

In een eerder artikel schreven we dat Metro zich sterk verweerde tegen het overnamebod van Kretinksy. Op 24 juli maakte Metro een officieel statement, waarin het vooral de zware financiering van de overname aanhaalde als groot bezwaar voor de toekomst van het bedrijf. Een hoge schuldenlast zou de krediet-status van Metro verslechteren en het huidige bestuur maakt zich zorgen dat dit het bedrijf in liquiditeitsproblemen zal brengen. CEO Koch herhaalde nadrukkelijk dat het bod van € 16 per gewoon aandeel te laag was.

Grootaandeelhouders in de verdediging

Essentieel voor het slagen van de overname van Kretinsky was het aan boord krijgen van de twee oprichtersfamilies van het Metro concern die nog altijd grootaandeelhouder zijn middels de Beisheim group en de Meridian stichting. Zij maakten op 29 juli bekend dat zij hun krachten bundelen en samen optrekken in de overnamestrijd. Zij voegden zich bij het bestuur en wezen het bod van Kretinsky af als te laag. Verschillende media speculeerden over een onderhandeling tussen Kretinsky en de grootaandeelhouders waaruit zou zijn gekomen dat het bod verhoogt zou worden naar € 17. Dit werd snel opgehelderd en ontkend door Kretinksy zelf. Maandag 5 augustus werd bekendgemaakt dat een onderhandeling niet tot het gewenste resultaat had geleid en de partijen uit elkaar waren gegaan zonder het eens te kunnen worden.

Uitkomst van het overnamebod

Op 7 augustus liep de aanmeldingstermijn voor het overnamebod af en werd bekend dat het te verwerven minimum belang van 67,5% niet gehaald was. Daarmee verviel het bod. Slechts 5% van de aandeelhouders heeft zich aangemeld voor het bod. Kretinsky had daarmee 38% van het bedrijf in handen gehad (middels 17,5% in aandelen, een call optie op de stukken van grootaandeelhouder Haniel a 15% en 5% uit de vrij verhandelbare stukken).

Metro versus Kretinsky: Tussenstand 1-1 ?

Kretinsky heeft geen millimeter geweken aan de onderhandelingstafel en heeft noch zijn bod verhoogd, nog zijn minimum belang verlaagd. Het heeft ertoe geleid dat een volledige overname van Metro nu van de baan is en volgens de Duitse regelgeving mag hij het komende jaar niet opnieuw een bod uitbrengen op het bedrijf. Jammer voor Kretsinky, maar hij heeft een sterke positie verworven. Als het Metro CEO Koch lukt om de turn-around strategie tot een goed einde te brengen, zal hij bewijzen dat het bedrijf veel meer waard is dan € 16 per aandeel. Kretinsky profiteert hier van mee, met zijn 17,5% belang. Mocht het Metro tegen blijven zitten, dan heeft de Tsjech een nog grotere kans van slagen om het hele bedrijf in te lijven. Dit jaar verwachten we ook nog de verkoop van Metro’s activiteiten in China en de Duitse retail keten Real. Wij vinden het daarom de moeite waard de verkoop van activiteiten af te wachten.

Voor cliënten die beleggen in onze neutrale tot offensieve portefeuilles behouden wij de positie in een turbo long met een stoploss niveau op € 11,50.

Scroll naar boven