Belgische rendementsmachine

De Belgische rendementsmachine die we deze week bespreken is natuurlijk Sofina . Het is één van de houdstermaatschappijen waar Mercurius Vermogensbeheer in belegt. De Belgische familie Boël, die het merendeel van de aandelen Sofina al generaties in bezit heeft, toont zich voortreffelijke investeerders. Op 20 januari publiceerde Sofina haar halfjaar bericht. We bespreken de mooie cijfers van 2019. Daarnaast lichten we de laatste ontwikkelingen in de portefeuille toe.

Sofina: Belgische rendementsmachine én van alle markten thuis

De beleggingsportefeuille van Sofina is opgebouwd uit drie pilaren. Beursgenoteerde minderheidsaandelen beslaan zo\’n 43% van de portefeuille. Dit is in de afgelopen jaren afgebouwd ten opzichte van de private equity deelnemingen. Participaties in venture capital en private equity fondsen zijn de tweede pilaar. Deze beslaan zo\’n 31% van de portefeuille. Dit geeft Sofina toegang tot financiering van bijzondere bedrijven. Veelbelovende startups waar de gewone belegger geen toegang tot heeft. De derde pilaar is Sofina Growth, dit zijn directe participaties in jonge, groeiende bedrijven.

Sofina & transparantie

De transparantie van Sofina is anders dan bij beursgenoteerde bedrijven. Dit komt door het grote aandeel in private markets. Sinds enkele jaren brengt Sofina een twee-jaarlijkse nieuwsbrief uit. Hierin geeft ze een update over haar deelnemingen. In juni 2019 schreven wij over ontwikkelingen bij Colruyt, en 1st dibs (het nieuwe Sotheby\’s). Maar ook de opvolger van Flipkart, het Indiase Healthkart. En het uitstellen van de IPO van Postmates .

De Belgische rendementsmachine

De strategie van Sofina werkt fantastisch. De combinatie van beursgenoteerde en private equity belangen is bijzonder. Dit biedt een bijzonder risico-rendement profiel. De afgelopen jaren heeft deze sterke combinatie zich bewezen. Het belang in private markten biedt stabiliteit in een dalende markt. De brede spreiding naar beleggingscategorieën die voor een belegger anders buiten bereik blijven is uniek. Én bieden kansen om mee te profiteren van fantastische rendementen. Bijvoorbeeld als deze \’unicorns\’ hun beursgang maken of onderhands verkocht worden.

Cosmetica & Luiers

Het Franse cosmeticamerk NUXE is recent toegevoegd in de portefeuille van Sofina. Sofina kreeg in 2019 de kans om een belang van 49% te verwerven in NUXE. Deze kans deed zich voor naar aanleiding van een herstructurering van het aandelenkapitaal in de oprichters familie. Sofina heeft alle vertrouwen in Aliza Jabès. Aliza is grootaandeelhoudster en CEO sinds 1989.

Daarnaast is Sofina uitgebreid in de luier-industrie. Hieronder vallen een nieuwe investeringsronde in het Belgische Drylock Technologies. Deze luier-fabrikant heeft inmiddels meer dan 9 productie locaties wereldwijd. Ook heeft Sofina meegedaan in een financieringsronde van het Duitse Lillydoo. Lillydoo is een service waar je een abonnement kan afnemen op luiers. Het bedrijf is in 2015 opgericht door twee ex-werknemers van Procter & Gamble.

Vooruitzichten

Sofina laat flitsende resultaten zien. De beurskoers steeg namelijk van €165 naar €195 in 2019. Na het uitkomen van het halfjaar bericht in januari ging de koers rap door de €200. De netto vermogenswaarde van Sofina was €227 per aandeel op 31 december 2019. Het is gebruikelijk dat houdstermaatschappijen een beurskoers hebben die onder hun netto vermogenswaarde ligt. Je kunt dit vergelijken met een \’conglomerate-discount\’. Op moment van schrijven noteert Sofina zo\’n 7,5% discount ten op zichte van haar laatst gepubliceerde netto vermogenswaarde. Het is gezien haar sterke performance en toegenomen transparantie een populair aandeel geworden. Wat wij fijn vinden is dat de mooie winsten bij Sofina niet uitgekeerd worden als dividenden maar allemaal terugvloeien in nieuwe bedrijven in een breed spectrum die allen grote groeikansen hebben. We gaan zien wat de nieuwe pareltjes worden bij de familie Boël!

Scroll naar boven