Bye Bye Britain…

Bye Bye Britain. Groot Brittannië heeft op 31 januari 2020 de EU verlaten. De scheiding is officieel. Wordt alles nu anders? En wat zijn de gevolgen voor beleggers?

…hello transitieperiode!

Sinds de uitkomst van het referendum op 23 juni 2016 dat tot de Brexit leidde verkeren de Britten en hun (handels) partners in onzekerheid. Gaat de Brexit door en hoe ziet het leven na Brexit er uit? De Britse premier Boris Johnson heeft een stevig mandaat na zijn verkiezingsoverwinning van 12 december. En op 1 februari 2020 is de transitieperiode van 11 maanden van start gegaan. Het Verenigd Koninkrijk maakt niet langer deel uit van de EU. Britse EU parlementariërs hebben lachend, huilend en zingend het parlement in Brussel verlaten. De Britten en het VK vallen nog onder de wetten van de EU, dragen nog bij aan de EU begroting en kunnen zich vrij blijven bewegen naar en binnen de EU. Gedurende de komende 11 maanden. In deze transitieperiode moeten Londen en Brussel de nieuwe regels opstellen.

Farm to Fork

De klok tikt

De relatieve rust waar we in de media van hebben kunnen genieten sinds 12 december zal van korte duur blijken. Op talloze onderdelen begint het onderhandelen nu pas echt. Het VK heeft 11 maanden de tijd om akkoorden te sluiten en de infrastructuur klaar te maken voor de Brexit. Zo zullen er weer grensposten moeten worden geïnstalleerd. Voor het reizen van en naar het VK is volgend jaar weer een paspoort nodig. Ook zullen bedrijven op basis van de nieuwe regels moeten beslissen of ze hun productie binnen of buiten het VK willen laten plaatsvinden. De onzekerheid houdt voorlopig dus nog aan. En naar mate de tijd verstrijkt zal de druk ook toenemen.

Kansen komen, maar nu nog niet…

Met het aanhouden van de onzekerheid is het investeringsklimaat nog niet verbeterd. Niet voor bedrijven, die nog niet weten wat de nieuwe spelregels zijn, en dus nog geen beslissing zullen nemen. En ook niet voor beleggers, want zolang het investeringsklimaat nog niet verbeterd is zal het VK nog relatief onaantrekkelijk zijn. Lokale Britse bedrijven blijven al sinds 2016 zo\’n 23% achter ten opzichte van hun mondiale evenknieën.

Mind the gap

Scroll naar boven