Coronavirus, besmettelijk voor de beurs?

Sars vs Corona

In deze onzekere periode wordt er teruggevallen op de laatste vergelijkbare periode; de uitbraak van sars. In 2003 kampte China met een uitbraak van sars, waar corona sterke (genetische) vergelijkingen mee vertoont. Beide zijn verwant aan de griep en beide veroorzaakten een wereldwijde noodsituatie. Beide kunnen leiden tot longontsteking en de dood. Toch zijn er ook verschillen. Zo is het coronavirus minder dodelijk, tot nu toe zijn 2% van de geïnfecteerden overleden terwijl dit bij sars 10% was. Het coronavirus is wel besmettelijker dan sars. Nu al zijn er meer gevallen van corona bekend dan er in totaal bij sars zijn geregistreerd. Corona is, in tegenstelling tot sars, overdraagbaar tijdens de incubatieperiode die twee weken duurt.

2003 vs nu

In beide gevallen ligt het episch centrum van de uitbraak in China. Toch is het China van 2003 nauwelijks te vergelijken met het China van nu. In 2003 maakte China 4% uit van de wereldeconomie, nu is dat 18%. 17 jaar geleden woonde 40% van de Chinezen in een stad, nu is dat 60%. De consumptie maakte in 2003 binnen China 40% uit van de economie. Nu is binnenlandse Chinese consumptie goed voor 70%. In 2003 ging die consumptie grotendeels via winkels, nu voor 20% via online kanalen. In 2003 duurde het 3 maanden voor dat China de World Health Organization (hierna WHO) informeerden. Vervolgens duurde het weer twee maanden voordat de WHO een wereldwijde noodtoestand afkondigde. Weer 3 maanden later verklaarde de WHO dat de uitbraak onder controle was. Met de komst van sociale media is de informatie voorziening vele malen beter, én sneller. Het reisverbod en de verplichte quarantaine moeten aan de basis van de oplossing liggen.

Het coronavirus besmettelijk voor de beurs?

Het coronavirus legt in China het openbare leven plat tijdens het Chinese nieuwe jaar. In deze periode is de economische activiteit doorgaans 1% groter dan de rest van het jaar. Dit jaar dus niet. Industriële activiteit daar in tegen, is in deze periode traditioneel laag. Veel fabrieken zijn gesloten tijdens de feestdagen en voorraden in winkels zijn hoog. Toch is de economische schade nu al groot en zichtbaar. Veel reizen zijn geannuleerd en zelfs bruiloften afgezegd op last van de overheid (2-2-2020 brengt geluk). De lokale Chinese beurzen zijn tot komende maandag voor het nieuwe jaar gesloten maar die zullen naar verwachting zo\’n 10% lager openen (ten opzichte van 17 januari). Jaarwinsten zijn op veel beurzen al verdampt.

Duur van economische verlamming cruciaal

Centraal is dus de vraag hoe lang dit duurt. We kunnen hierbij leren van eerdere epidemieën. De indicator die van belang is, is het groeicijfer van nieuwe gevallen van besmetting. Als deze groei exponentieel blijft, dan is het einde nog niet in zicht en zal de rem op de economie groter zijn. Vlakt de groei in nieuwe besmettingen af, dan komt het einde in zicht.

De economische artsen staan klaar

We mogen er van uitgaan dat het herstel van de Chinese economie, dat verwacht werd na de eerste handelsdeal, langer op zich laat wachten. Minimaal één kwartaal extra. Ondertussen gaan de onderhandelingen over de tweede deal (op afstand) door. Het coronavirus geeft de Chinezen en de Amerikanen een gemeenschappelijke vijand, en dat kan de banden versterken. Daarnaast staan de economische chirurgen van de centrale banken klaar om de economie op te lappen als dat nodig mocht blijken. Inmiddels is een renteverlaging door de Amerikaanse centrale bank een reële optie aan het worden als dit langer duurt.

Vooralsnog is het vooral de reisindustrie die besmet is. De besmettelijkheid voor de rest van de economie (die overigens zeer sterk is) lijkt nu nog beperkt. Zolang de nieuwe besmettingen exponentieel stijgen is het gevaar niet geweken en enige voorzichtigheid geboden. Maar aandelen hoeven nu nog niet in quarantaine…

Scroll naar boven