Corona Virus, economische tussenstand

In de afgelopen week had de Chinese industrie moeten opstarten na de nieuw jaar vakantie. Maar veel fabrieken bleven dicht. Meer dan 60 miljoen Chinezen zijn in quarantaine, bij ruim 68.000 van hen is de ziekte COVID-19 vastgesteld, het Corona-virus. Productielijnen, distributiecentra en winkels in het epische centrum van Corona, Wuhan, zijn dicht. Wat is de economische tussenstand?

Wuhan, centraal in de Chinese economie

Het gebied is een belangrijk centrum voor autoproductie, semiconductor fabricage en elektronica. Doordat niet alleen de productie stil ligt maar ook de distributie zijn de gevolgen voelbaar in heel China, en ver daar buiten.

De sectoren onder vuur

De economische tussenstand van het corona-virus is al zichtbaar in een aantal sectoren. Het transport van mensen ligt stil en dat raakt luchtvaart en toerisme zwaar. Naar schatting zijn er inmiddels ruim 13 miljoen passagiersvluchten geannuleerd. Musea trekken minder bezoekers maar ook de tax-free winkels hebben minder omzet. Luxe merken merken de terugval. Container vervoer neemt af vanuit China, terwijl expresse vracht juist kan profiteren om onderdelen alsnog op het juiste moment ter plekke te krijgen. Alibaba waarschuwde dat haar cijfers over het vierde kwartaal negatief beïnvloed zullen worden door de epidemie. Zelfs als de uitbraak onder controle blijkt en de economie nu weer op gang komt zal China de zwaarste economische terugval kennen sinds 2008. De wereldwijde economische groei zal 0,2% lager uitvallen in 2020, zo is de schatting van economen van Deutsche Bank. Ondertussen worden nieuwe records gevestigd op de wereldwijde beurzen. Beleggers lijken over het corona-virus heen te kijken.

Selectief zijn is cruciaal

Zoals we eerder al schreven is de duur van de epidemie bepalend voor de economische impact. Het is nu vooral van belang om bedrijven met een sterke balans te selecteren. Als de crisis langer duurt, en tot operationele verliezen leidt, dan moet een balans die op kunnen vangen. Naast de sectoren die nu al zichtbaar schade leiden, zullen alle bedrijven met een sterke afzet in China, of afhankelijkheid van producten uit China, geraakt worden.
Zo gaan mensen minder uit en zal er bijvoorbeeld minder alcohol worden genuttigd. Dit kan Heineken, Diageo en Budweiser raken, die sterke posities hebben in China. Apple en Qualcomm hebben problemen met hun productieketen nu fabrieken in China stilliggen. HP en Dell kampen met dezelfde problemen. De meeste Westerse bedrijven kunnen deze klap wel overleven, maar bedrijven met veel schuld kunnen het loodje leggen.

Trump kan hiervan profiteren

Voor de Amerikaanse economie kan het corona-virus een positief effect gaan hebben. Bedrijven zullen alternatieven voor de weggevallen productie zoeken. Productie in Amerikaanse fabrieken zal verder worden op geschroefd. De effecten van Corona zullen in de VS hierdoor gedempt worden. Bovendien kan het goed nieuws zijn voor Donald Trump. Meer productie betekent meer banen. Daarnaast zullen de Chinezen ook meer motivatie krijgen om een handelsakkoord te sluiten om daarmee hun eigen economie sneller van het juk van de handelsoorlog te bevrijden. Een snellere deal voor Donald dus.

De gevolgen voor onze beleggingen

Uiteindelijk zal de economie deze verstoring wel te boven komen. De effecten zullen nog wel het hele jaar zichtbaar blijven in de economische cijfers. Het belangrijkste voor een snel herstel is de opheffing van de quarantaine. Daartoe is het cruciaal dat het aantal nieuwe besmettingen afneemt en zelfs stopt. En dus zijn de medische statistieken van belang. Daar kunt u alles over volgen op deze site. Wij laten ons niet verstoren door Corona, nemen de lagere koersen in Japan, China en sectoren als luxe goederen voor lief en troosten ons met de records in andere delen van de portefeuille. In de tweede helft van het jaar zal de estafette van rendementsdrijvers wel worden overgenomen door China, Japan, Emerging Markets en alle andere delen van de portefeuille die dan uit quarantaine komen.

Scroll naar boven