Stress test cijfers!

We staan te popelen. We kunnen niet wachten!! De tweede kwartaal cijfers over 2020 zijn belangrijkste voor beleggers in decennia. Eindelijk kunnen we iets leren uit de cijfers! Het zijn stress test cijfers!

Show me the numbers!

Uit elke crisis moet iets moois komen. In het geval van de Covid-19 crisis op de beurs geldt dat zeker. We gaan het de komende weken beleven. Bedrijven doen hun boeken open. Niet langer gissen, maar heerlijk heldere cijfers. Een uniek kwartaal, nog nooit eerder was het vertoond dat economieën plat gingen. Op slot, locked down. En wat doet dat met de cijfers? Een zwarte zwaan, niemand zag hem komen, geen econoom die dit in zijn modellen had staan. En nu zien we het resultaat, bedrijven presenteren u; de stress test cijfers!

Banken eerst

Banken bijten traditioneel de spits af. Amerikaanse banken als Citigroup, Goldman Sachs en JPMorgan lieten sterke resultaten zien, vooral uit hun handelsboek. Ze namen nieuwe voorzieningen voor slechte leningen maar vooral om een veilige haven te zijn in deze storm. Deze voorzieningen drukken de cijfers nu, maar kunnen in de toekomst voor een winstgroei zorgen als blijkt dat er teveel is voorzien.

Bierbrouwers en chipsmakers

In de afgelopen week opende ASML haar boeken, zoals gepland. Waar het bedrijf in april haar omzet verwachting nog introk, gaf de chipmachine producent nu aan een omzetgroei van 50% haalbaar te achten. Het orderboek groeit minder hard en zonder corona was de winst nog hóger geweest. Resumé: het bedrijf heeft de zaken operationeel goed voor elkaar en geen grote schade opgelopen door de lock down.

Heineken kwam ongepland met een trading-update op donderdagochtend. Een significante impact van Covid-19. De winst halveerde, maar vooral door een eenmalige afboeking en lagere marges op thuisconsumptie. Het biervolume daalde met \”slechts\” 11%. Een biertje op de bank met Bep tijdens het Netflixen in lock down? Ook hier een versnelling van onderliggende hervormingen. Het alcoholvrije 0.0 groeide in alle regio\’s met dubbelcijfers en vooral in de VS en Mexico. De volledige cijfers volgen op 3 augustus.

Afboeken, uithuilen en doorstarten

Voor beleggers biedt dit cijferseizoen dus een gouden kans. We kunnen het kaf van het koren scheiden. Eerder schreven we al dat het morele kompas van bedrijven zichtbaar wordt. Hoe gaat men om met personeel in deze periode? Deze weken wordt duidelijk welke bedrijven innovatie in hun DNA hebben en hun vernieuwing versneld doorvoeren. Niet alleen 0.0 is daar een voorbeeld van, maar ook de manier waarop we werken. De cijfers zullen over het algemeen slecht zijn. Er wordt een 45% daling van het resultaat verwacht, dus als er nog iets afgeboekt moet worden, doe dat dan nu maar. Zo zal men niet alleen bij Heineken denken, waar Dolf van den Brink op 1 juni het roer van Jean-François van Boxmeer overnam.

De toelichting, daar draait het om

In deze stress test cijfers gaat het vooral om de toelichting. Een kwartaal waarin alles stil lag laat zien hoe goed het fundament is. Maar beleggers hebben alvast een voorschot genomen op de heropening van de economie. Komt die er ook? Volgens Heineken, ASML en de banken wel. Volumes, hoewel nog niet op het oude niveau, herstellen weer. Chipfabrikanten bestellen weer machines en betalingsverkeer laat zien dat consumenten weer uitgeven. Na de donkere wolken, staan de consumenten nog in ondergelopen straten met natte sokken maar begint de zon weer voorzichtig door te breken.

Misschien komt er nog hier en daar een bui, maar beleggers weten inmiddels waar ze moeten schuilen…

Scroll naar boven