Covid & beleggen, vermijd de drukte!

De maand juli is voorbij en de zomer is in volle gang. Het cijferseizoen is ook in volle gang. En niet zomaar een cijferseizoen. In de vorige editie van deze nieuwsbrief noemden we dit het stresstest cijferseizoen. En de beurs stijgt omdat de zwaarstwegende bedrijven de test goed doorstaan. Net als dat mensen met het mooie weer naar buiten willen, willen beleggers de boot niet missen. Maar ook bij beleggen geldt het Covid advies, vermijd de drukte.

Beleg in tech of je hebt pech!

Donderdag 30 juli 2020 ging de beursgeschiedenis in als Dolle Donderdag. Facebook, Apple, Amazon en Alphabet publiceerden hun resultaten over het 2e kwartaal. Zonder uitzondering verpletterden deze technologie bedrijven de toch al hoge verwachtingen. Koersen stegen verder op dit positieve nieuws. En het beeld tekent zich verder af. Het herstel van de beurs na de Covid crash is discriminerend. Koninklijke Olie, dat op Dolle Donderdag meldde dat het bedrijf ondanks de perfecte storm toch een winst wist op te pompen, werd verder afgestraft met een 5% koersdaling. Sinds 1 januari 2020 is de koers gehalveerd. Techbedrijven stijgen in die periode met grofweg 50%. Beleg in tech of je hebt pech.

Concentratierisico

Daags voor dolle donderdag vond er in het Amerikaanse congres een hoorzitting plaats waarbij de ceo\’s van Amazon, Apple, Facebook en Alphabet (hierna FAAA) aan de tand werden gevoeld over vermeend machtsmisbruik. Hun bedrijven zijn zo dominant en machtig dat ze hun macht kunnen misbruiken en daarmee de consument benadelen. Niet alleen zijn ze machtig en dominant in hun markt, ook op de aandelenmarkt overheersen ze. De vier bedrijven die de afgelopen week (en weken) het nieuws domineerden, maken met elkaar 17% uit van de toonaangevende S&P 500 index, een gemiddelde weging van 4,25%. De overige 496 bedrijven maken 83% uit, een gemiddelde weging van 0,17%. Over dominantie en concentratierisico gesproken.

Tech overgewaardeerd?

Een van de meest gestelde vragen in de beleggingswereld is of technologie aandelen, en dan specifiek de FAAA aandelen, niet overgewaardeerd zijn. De FAAA aandelen zijn uniek. Het zijn bedrijven die onder de zwaarste omstandigheden in staat zijn unieke prestaties te leveren. Amazon liet een omzet stijging zien van 40% (vs Q2 2019) naar een astronomisch bedrag van $ 89 miljard… in een kwartaal. De verwachting voor het derde kwartaal? Een verdere stijging. De winst? $5,2 miljard versus $3,1 miljard in het tweede kwartaal van 2019. En daarmee is het aandeel Amazon nauwelijks duurder geworden in relatieve termen. Hetzelfde gaat op voor de overige FAAA aandelen. Ze zijn uniek en beleggers zijn er naarstig naar op zoek. Sterker nog indexbeleggers moeten ze hebben. Bij Mercurius Vermogensbeheer en Junior Beleggen, hebben we de FAAA aandelen ook in portefeuille, ze maken echter geen 17% uit van onze portefeuille.

Vermijd de drukte

Bij succesvol beleggen moeten we de 3 D\’s in acht nemen. Duur, als in langdurig beleggen. Diepgang, als in weten waarin je belegt. En Diversiteit, je moet spreiden. En als je die 3 D\’s goed hanteert dan heb je de mogelijkheid om de drukte te vermijden en alsnog een goed rendement te maken, zo laten onze portefeuilles ook zien. Met een zwaarste weging van minder dan 1,5% in Amazon kunnen we nog steeds een rendement maken dat de wereldwijde indexen bijhoudt of verslaat. Dat lukt alleen als we in staat zijn om die aandelen eruit te pikken die een even grote koersstijging laten zien. Tegelijkertijd hebben we onze posities beter gespreid en lopen we dus minder risico.

Maar ga wel naar buiten!

In de pandemie is het niet noodzakelijk om voortdurend vrijwillig in quarantaine te zijn. En ook daar is een parallel met de beurs. Zorg dat je belegd bent. We hebben in deze crisis meermaals gewezen op het discriminerende herstel dat zich zou aftekenen. En dat tekent zich ook af. Waarderingen van de winnaars lopen iets op. Niet gek als je bedenkt dat het aantal beursgenoteerde aandelen in de afgelopen 20 jaar grofweg is gehalveerd. De noodzaak om te beleggen als je je vermogen wilt laten renderen is alleen maar groter geworden door de almaar dalende rente.

Daarbij zijn er slechts een handvol aandelen die over langere periode waarde toevoegen. Niet General Motors, niet General Electric, niet Koninklijke Olie of ING (de winnaars uit het verleden), maar technologie aandelen krijgen het vertrouwen van beleggers om over langere periode een positief rendement te maken. Innovatie en efficiency vormen de basis van toekomstig rendement. Dat is in het verleden zo geweest en zal ook in de toekomst zo zijn. Of de FAAA aandelen ook over 10 jaar nog met z\’n vieren de S&P 500 zullen domineren. Die kans is klein.

20 jaar geleden speelde Zuckerberg nog verstoppertje met z\’n buurjongen, bracht Jeff Bezos nog zelf de verkochte boeken naar het postkantoor en maakt Steve Jobs foto\’s met een polaroid. De beursanalisten dachten dat Jack Welch de machtigste ceo van de wereld was. De beursanalisten volgen over 20 jaar een andere \”machtigste\” ceo van de wereld. De naam van zijn bedrijf moet waarschijnlijk nog bedacht worden. Door nu te spreiden en de drukte te vermijden is de kans groot dat we dat bedrijf straks ook voor u in portefeuille hebben.

Voor nu, geniet van het mooie weer, ga naar buiten maar vermijd de drukte. Ook op de beurs.

Scroll naar boven