Het medicijn voor elke belegger!

De geschiedenis van de geneeskunde is bijna zo oud als de mensheid. In de prehistorie werden nog planten en kruiden als medicijnen gebruikt. Tegenwoordig is de farmaceutische industrie een hoogwaardige technologie en niet meer weg te denken uit onze samenleving. Zeker niet in een tijd als deze waarin reikhalzend wordt uitgekeken naar een vaccin tegen Covid-19. Bij Mercurius leggen wij sinds 2015 al een accent op health care in onze portefeuilles. Uiteraard via een goed gespreide portefeuille. Spreiding blijft namelijk het beste medicijn voor elke belegger en het beste \’vaccin\’ tegen onverwachte tegenslagen in de markt. Wij realiseren dit onder andere via het AB – (AllianceBernstein) International Healthcare Portfolio.

AB – International Healthcare Portfolio

AllianceBernstein, tegenwoordig AB, is opgericht in 1967. In dat jaar ontstaat investeringsmaatschappij Sanford C. Bernstein & Company dat zich richt op beleggende particulieren. In oktober 2000 wordt het bedrijf overgenomen door Alliance Capital. AB heeft haar hoofdkantoor in New York City en beheert een vermogen van ongeveer 540 miljard US-dollar. Het AB – International Health Care Portfolio belegt in bedrijven die actief zijn in gezondheidszorg en farmacie. De actuele omvang van het fonds bedraagt zo\’n 1,3 miljard US dollar. De groei van het fondsvermogen doet vermoeden dat meerdere beleggers dit \’medicijn\’ hebben ontdekt.

Strategie

Het lijkt kinderlijk éénvoudig: Beleggen in een sector waarin alles lijkt te stijgen. Niets is minder waar. De volatiliteit van biotechbedrijven is bijvoorbeeld extreem hoog. Juist in deze sector is spreiding daarom vaak het beste medicijn. Het AB – International Health Care Portfolio is met 41 bedrijven mooi in balans. Goed gespreid, maar wel met ruim voldoende rendementspotentieel. De focus ligt op bedrijven met lange termijn groei vooruitzicht in verschillende marktomstandigheden en een aantrekkelijke waardering.

Hoe is de portefeuille opgebouwd?

De portefeuille kent een wereldwijde spreiding en bestaat uitsluitend uit bedrijven die actief zijn in, of gerelateerd zijn aan, de gezondheidszorg. Nationale trots en biotechbedrijf Galapagos is één van die beleggingen. Bij de zoektocht naar een nieuw vaccin tegen Corona zijn ook veel bedrijven in de portefeuille betrokken. Denk bijvoorbeeld aan Pfizer, Johnson & Johnson, GlaxoSmithKline en Gilead. Bill Gates staat niet alleen in zijn strijd tegen Corona. Er zijn ook minder bekende maar minstens zo aantrekkelijke bedrijven in de portefeuille. Wij lichten er graag een paar mooie voorbeelden uit.

Cochlear

Dit Australische bedrijf is wereldleider in implanteerbare hooroplossingen, de apparaten van Cochlear worden wereldwijd toegepast. Dit innovatieve en technologisch hoogstaande bedrijf investeert jaarlijks AUD 160 miljoen in onderzoek en ontwikkeling. Dit filmpje toont een mooi voorbeeld van deze innovaties. De techniek en implantaten van Cochlear worden ook in klinieken en ziekenhuizen in Nederland toegepast. Nu kunt u niet meer zeggen dat u nog nooit van Cochlear hebt gehoord!

Mettler-Toledo

Mogelijk kent u Mettler-Toledo van de keukenweegschalen, maar Mettler-Toledo zit ook in dit fonds. Het bedrijf maakt veel meer dan weegschalen alleen. Mettler-Toledo levert precisie-instrumenten en -diensten voor tal van toepassingen binnen onderzoek en ontwikkeling, kwaliteitscontrole, productie, logistiek en retail aan klanten over de hele wereld. Denk bijvoorbeeld aan laboratoriumapparatuur ten behoeve van analyse en metingen in diverse medische laboratoria. Mettler-Toledo heeft een sterke positie in deze markt. Een innovatief en gediversifieerd bedrijf met kwalitatief hoogwaardige producten. Een mooie aanvulling naast alle Farmaceuten en Biotechnologiebedrijven in de portefeuille.

Conclusie

De farmaceutische industrie werd tot voor kort door onze overheid verguist en gezien als de oorzaak van de hoge zorgkosten. Een discussie die volledig verdwenen lijkt te zijn. Gezondheidszorg krijgt inmiddels alle prioriteit en wordt omarmd door overheid en belegger. Er wordt zwaar geïnvesteerd in deze sector en in de zoektocht naar een nieuw vaccin lijkt niets te gek – het kan verkeren. Het beste medicijn voor ons beleggers is om ons niet gek te laten maken en de spreidingsdiscipline vast te blijven houden. Het year-to-date rendement van het AB – International Health Care Portfolio bedraagt +5,6% per 30 juli. Voorlopig voelen wij ons prettig met onze positie in dit fonds en het accent op gezondheidszorg. Covid-19 heeft ons doen inzien hoe kwetsbaar we zijn. Investeringen zullen hun weg blijven vinden richting de Healthcare. Ook na Corona!

Scroll naar boven