Erop of eronder!

Het weekend van 1 augustus is misschien wel het belangrijkste weekend van 2020. Het is dit weekend erop of eronder! Op vrijdag 31 juli liep de tijdelijke wet CARES (Coronavirus Aid Relieve and Economic Security) af. Onder dit programma krijgen Amerikanen die als gevolg van corona hun baan verloren, $600,- steun per week. Als die steun verdwijnt droogt de liquiditeit van de economie op. Dat kan grote gevolgen hebben.

Het belangrijkste weekend!

De druk is hoog. De onderhandelingen tussen republikeinen en democraten in Washington gebeuren onder grote tijdsdruk. In de maand augustus zijn het Amerikaanse congres en de senaat met zomer reces, dat in beginsel tot 8 september duurt. Dit houdt in dat formeel er geen wetten kunnen worden aangenomen in deze periode. Dit terwijl de CARES act, de tijdelijke wet die corona steun regelt, op 31 juli afliep. Met nog minder dan 100 dagen tot aan de presidentsverkiezingen is het steunprogramma ook politiek van groot belang.

Kort versus lang

De republikeinen willen de wekelijkse steun verlagen naar $200,- tot eind september 2020 en een eenmalige check van $1200,-. De steun zou dan voor korte termijn lopen. De democraten willen de huidige $600,- verlengen tot in de eerste helft van 2021. De republikeinen vinden het voorstel van de democraten een te grote druk geven op de staatsschuld, terwijl de democraten aanvoeren dat Amerikanen gebaat zijn bij duidelijkheid voor langere termijn ipv onrust op de korte termijn. Zeker omdat het virus niet eind september zal zijn vertrokken.

De tweede golf

In onze nieuwsbrief van 4 juli schreven we al over onze twijfels over de houdbaarheid van het herstel. De tweede golf van corona besmettingen zorgde voor nieuwe economische stilstand in veel Amerikaanse staten. Dat zal een gevolg hebben op het herstel in de banenmarkt en het herstel van de economie. De Amerikaanse consument is dus nog steeds in grote (misschien wel grotere) mate afhankelijk van de CARES steun. En zolang de consumentpatient nog aan de beademening ligt moet de beademingsmachine aan blijven. Op vrijdag 8 augustus worden de werkgelegenheidscijfers over juli gepubliceerd. Zet het banenherstel door of gooit corona opnieuw roet in het eten?

Erop of eronder voor Trump


Ook voor POTUS is het erop of eronder. Hij staat volgens de (fakenews) peilingen ver achter op de democratische kandidaat Joe Biden. Snel economisch herstel en een tevreden consument zijn cruciaal. Boze tongen beweren dat POTUS daarom zo hamert op een eenmalige check van $1200,-. Geld dat door de meeste Amerikanen direct consumptief zal worden verbrast. De democraten onder leiding van Nacy Pelosi hebben daarmee een ijzersterke onderhandelingspositie. Het uitblijven van een steunpakket kan de nagel aan Trump\’s herverkiezing\’s doodskist zijn. Bij Mercurius Vermogensbeheer verwachten we daarom dat er op het allerlaatste moment toch een akkoord zal worden bereikt waarbij de republikeinen een knieval zullen maken naar de democraten.

En meer bewegelijkheid voor de markten

Deze politieke onrust komt op een moment waarop we in de markt inderdaad de grote verschillen zien waarover we eerder schreven in ons artikel over de stesstest cijfers. De verschillen tussen bedrijven onderling zijn groot. Waar Big Tech van gekkigheid niet weet wat ze met de toegenomen winst moet doen, komen sectoren energie en bancair met de ene na de andere reservering. Ook binnen dezelfde sectoren zijn de verschillen groot. Een bedrijf als Renault lijkt volledig in het duister te tasten, terwijl autobouwers als Ford hun toekomst helder en reëel voor ogen hebben. Voor beleggers biedt dit cijferseizoen dus inderdaad een gouden kans. Het kaf wordt van het koren gescheiden. Dat beeld ontstaat ook onder de vermogenbeheerders die grote verschillen in resultaten laten zijn. Bij Mercurius Vermogensbeheer zien we het positieve effect van onze goede spreiding en keuze voor actief management terug in deze vergelijkingen.

In de komende week doen meer bedrijven hun boeken open en krijgen we op vrijdag dat ozo belangrijke banenrapport. Het kan een periode van meer bewegelijkheid inluiden. Die periode kan duren tot na de presidentsverkiezingen in de VS, die een herhaling van 2000 kunnen worden. In dat jaar duurde het nog weken voordat er een definitieve uitslag was nadat George Bush met Al Gore over een fotofinish gingen.

Die fotofinish lijkt er nu niet te komen, maar Trump zal niet zonder slag of stoot het Witte Huis verlaten. We zijn nu al benieuwd hoe de laatste foto\’s van Trump in het Witte Huis eruit zullen zien. Voor onze portefeuille voorzien we geen benodigde actie. Uit eindelijk zullen de verkiezingen van 2020 slechts een kleine stip op een lange positieve ontwikkeling zijn.

Scroll naar boven