Een stormachtige herfst?

Sell in may and go away but remember to come back in september, zo luidt de oude beurswijsheid. Maar niet in 2020. Een fantastische rally in het voorjaar tot en met augustus. En daarna een vroeg begin van een stormachtige herfst op de wereldwijde beurzen? Het beursjaar 2020 heeft lak aan gevestigde waarden en focust zich op de toekomst! Maar wat brengt de rest van dit bijzondere jaar?

Covid, the comeback kid!

Allereerst maakt Covid een comeback. Positieve testresultaten lopen op en zo kennen we allemaal wel iemand die recent een test heeft ondergaan. En mogelijk een positief resultaat moest incasseren. In veel gevallen leidt dit tot zelf quarantaine. En dit raakt de economie omdat quarantaine een economische impact heeft. Air France–KLM ziet de boekingen weer teruglopen en ook de olieprijs staat zwaar onder druk. Het aandeel Shell staat op het laagste niveau van deze eeuw, mede door de angst voor nieuwe lockdowns. Nieuwe ontslagrondes dreigen…

Historische verkiezingen

Tegelijkertijd zijn we minder dan 6 weken verwijderd van wat nu al historische verkiezingen genoemd kunnen worden. Wie er ook wint, de volgende president breekt een leeftijdsrecord. Biden is 78 jaar als hij tot president geïnaugureerd zou worden, Trump 74 jaar. Nooit waren Amerikaanse presidenten zou oud. Een bedenkelijk record voor de man die zijn volk naar een betere toekomst moet leiden. Ook de tegenstelling is groter dan ooit. De zittende POTUS wil zich niet committeren aan een vreedzame overdracht van de macht. Een bevestiging van het vermoeden dat we op 1 augustus al schreven, het is maar de vraag hoe de laatste foto\’s van Trump in het Witte Huis er uit gaan zien.

De kans dat we met kerst 2020 weten wie de 46ste POTUS is, lijkt klein. Alleen als Biden op 4 november zijn nederlaag erkent lijkt een rustig najaar in Washington gewaarborgd.

Wall Street en First Street?

Een complicerende factor is het overlijden van opperrechter Ruth Ginsburg (RBG). Deze progressieve door Bill Clinton benoemde opperrechter was een van vier door een democratische president benoemde opperrechters. In totaal kent de VS 9 opperrechters die wetgeving kunnen goedkeuren of afkeuren. In geval van een verkiezingsuitslag die juridisch aangevochten gaat worden als frauduleus, zullen de opperrechters een belangrijke rol spelen. En dit maakt het overlijden van RBG tot beursgevoelig materiaal. POTUS wil haar opvolgster versneld benoemen, tegen de traditie in om vlak voor verkiezingen geen opperrechters te benoemen.

Het Hoge Gerechtshof kan over een langere periode wetgeving beïnvloeden. Een conservatieve meerderheid kan progressieve wetgeving blokkeren, ook al heeft het volk een progressieve volksvertegenwoordiging verkozen. En mogelijk ook bepalen wie de 46ste president van de VS wordt… En zo kruisen Wall Street en First Street (het adres van Hoge Gerechtshof is 1st First Street Washington) elkaar.

Oktoberfeest geannuleerd

Beleggers kunnen dit jaar waarschijnlijk geen oktoberfeest op de beurs verwachten. Ook dat is geannuleerd wegens Covid-19. Een guur najaar in Washington kan overslaan naar de beurs in New York. Toch zijn er ook lichtpunten. Vanaf medio oktober kunnen we bedrijfsresultaten verwachten, die gezien de economische opleving in de zomer, mee kunnen vallen. We zien weer verhoogde activiteit op het gebied van fusies en overnames. Dit weerspiegelt optimisme bij bestuurders op middellange termijn. Een vaccin komt elke dag een dag dichterbij. En daarnaast weten we een ding zeker, op 20 januari 2021 wordt de 46ste president van de Verenigde Staten geïnaugureerd. En wie dat ook moge zijn, het geeft duidelijkheid en verwijst de onrustige verkiezingen van november 2020 naar de geschiedenis boeken.

Les voor beleggers

En wat moeten beleggers hier dan mee? We zijn ervan overtuigd dat de onrust rondom de verkiezingen tijdelijk is. De Republikeinse partij zal zich tegen Trump keren als hij de verkiezingen verliest en weigert het Witte Huis te verlaten. Bovendien, de verkiezingsstrijd is al snel verleden tijd. En beleggen gaat het niet om het verleden. Het gaat ook nauwelijks om het heden. Beleggen gaat om de toekomst. Veel belangrijker is het antwoord op de vraag of Koninklijke Olie er in slaagt om een duurzaam energie bedrijf te worden om zo een goede toekomst voor aandeelhouders te garanderen. Het is belangrijker of Tesla in staat is om aan de verwachtingen te voldoen. Blijft KLM vliegen en kan het ooit weer dividend betalen? Het heden wordt snel verleden en de toekomst geeft ons de uitdaging, en het toekomstig rendement!

Onzekerheden zijn van alle tijden, maar wat wel zeker lijkt is dat de mens steeds in staat is gebleken om haar toekomst beter te maken. En dus is de toekomst een fantastische belegging. Het beste moment om te gaan beleggen ligt in het verleden. Het op één na beste moment is het heden.

Scroll naar boven