Rendement september 2020

De techbonanza van augustus leidde tot een kater in september. Big tech was de big loser. Apple verloor ruim 11%, Amazon ruim 9% en Tesla ruim 14%, lekker als je een door technologie aandelen gedomineerde portefeuille hebt. Maar hoe zit dat bij Mercurius Vermogensbeheer? In de rit omhoog waren we in de kopgroep te vinden, gaan we dan nu ook hard omlaag met Big Tech? Wat is het rendement van onze portefeuilles in september 2020?

De Financial Times meldde op 6 september dat het Japanse SoftBank voor ruim $4 miljard aan opties op Amerikaanse technologie aandelen heeft gekocht. Dat verklaart een deel van de sterke stijging van deze aandelen in augustus. Nu deze zogenaamde Big Whale aan de oppervlakte is gekomen nadat ze klaar zijn met het opbouwen van de positie, valt ook de vraag naar deze aandelen weg. Het veroorzaakt een (tijdelijke?) verkoopgolf onder beleggers in technologie aandelen, die een slechte september maand gaan beleven.

Baillie Gifford maakt op 5 september bekend dat ze haar belang in Tesla terugbrengt van 7,7% eind december, naar 4,25% eind augustus. In 8 maanden maakt Baillie Gifford $ 17 miljard winst op haar belang in Tesla. Het aandeel vervijfvoudigde in die periode. Het belang werd daarmee te dominant in de portefeuilles van de Schotse fondsmanager.

Op 15 september komt er een einde aan de regeerperiode van Shinzo Abe. Hij treedt om gezondheidsredenen af en draagt het leiderschap van het land over aan Yoshihide Suga. De 71 jarige Suga is een vertrouweling van Abe en hij laat dan ook weten de politiek van Abe te zullen voortzetten. Abenomics zullen dus ook de komende jaren de Japanse economie blijven ondersteunen. In onze portefeuilles is Japan de sterkste stijger in de maand met een plus van 5,4%.

ING blijkt via haar Poolse dochter mogelijk betrokken te zijn bij witwastransacties. Hoewel de transacties in 2016 en 2017 hebben plaatsgevonden is het voor beleggers reden om het aandeel te dumpen. De forse boetes uit 2018 liggen nog vers in het geheugen…

De Amerikaanse president gaat in Cleveland in debat met zijn uitdager. Het is het begin van de laatste fase van de verkiezingsstrijd. In het debat geeft Trump aan dat hij de uitslag niet op voorhand zal accepteren als hij verliest. Een dergelijk scenario kan een zeer volatiel 4e kwartaal opleveren…

\"\"
\"rendement

*Gepubliceerde resultaten zijn netto-rendementen (na aftrek van alle directe en indirecte kosten, en gebaseerd op een beheerfee van 1,2% ex btw t/m 2018, vanaf 1 januari 2019 hanteren we een beheerfee van 1% ex btw). De waarde van uw belegging kan fluctueren. Resultaten uit het verleden bieden geen garantie voor de toekomst.

Scroll naar boven