Zijn obligaties nog wel aantrekkelijk?

Zijn obligaties nog wel aantrekkelijk? Een vraag die steeds meer beleggers zichzelf stellen. Obligaties worden vaak met enige argwaan bekeken. Daarnaast worden obligaties vaak gezien als \’saai\’ en \’passief\’. Is dit wel helemaal terecht? De koersontwikkelingen in de eerste helft van dit jaar geven een beeld dat allerminst \’saai\’ te noemen is. Passief beleggen in obligaties is eveneens passé. Leverde een 10 jarige Nederlandse staatslening in het vorig decennium een rendement van ca. 4%? Vandaag betaalt u om uw geld aan de \’veilige\’ Nederlandse overheid uit te mogen lenen. De periode van aankopen en je tijd uitzitten terwijl je de coupons opstrijkt is al lang voorbij. Rendement maken met een obligatieportefeuille vergt inmiddels een actievere aanpak. Zijn obligaties nog wel aantrekkelijk? Wij geven u graag antwoord op deze vraag.

Waarom obligaties?

Obligaties worden ingezet om risico\’s in portefeuilles te reduceren. Hoe groter de weging in obligaties hoe lager het risico. Maar ook binnen de categorie obligaties kwalificeren we verschillende risicogradaties, zogenaamde creditratings. Deze gradaties variëren van het zeer lage risico van bijvoorbeeld een Duitse staatslening tot een zeer hoog risico van zogenaamde \’high-yield\’ of \’junkbonds\’. Hoe slechter de creditrating, hoe hoger het risico en hoe hoger het verwachte rendement. De verleiding voor veel beleggers is groot om een hoger risico te accepteren in hun zoektocht naar meer rendement. Dit terwijl obligaties toch het veilige deel van de portefeuille moet zijn. Veiliger dan aandelen, maar ook veiliger dan een spaarrekening met een rendement van – 0,5% en een eenzijdig debiteurenrisico op uw bank. Althans voor het bedrag dat niet door het Deposito Garantiestelsel wordt gedekt.

Carmignac

Dit fondshuis is opgericht in 1989 in Parijs. Het beheert een vermogen van in totaal 33 miljard Euro. Het Unconstrained Global Bond Fund neemt hiervan € 860 miljoen voor haar rekening. Wij spraken onlangs met de fondsmanager, Charles Zerah. Hij is al meer dan 10 jaar verantwoordelijk voor de flexibele strategie van dit internationale obligatiefonds. Wij bespraken met hem de hectische eerste helft van dit jaar. Natuurlijk wilden we weten hoe het fonds deze storm heeft doorstaan en welke acties Charles heeft ondernomen. En natuurlijk ook aan hem de vraag: Zijn obligaties nog wel aantrekkelijk?

Strategie

Zoals de term \’unconstrained\’ in de naam al doet vermoeden, kent het fonds een zeer flexibele strategie. Wereldwijd worden rente-, krediet- en valuta-strategieën toegepast. Indien nodig kan het fonds zich snel aanpassen om kansen te grijpen onder diverse marktomstandigheden. Een mooi voorbeeld is de ruime bandbreedte voor de rentegevoeligheid. De gemiddelde \’looptijd\’ (duration) van de portefeuille kan variëren van -4 tot +10 jaar. Dit wil zeggen dat het fonds kan profiteren van zowel een rentedaling als een rentestijging. Het fonds heeft geen geografische of sectorale beperkingen.

Waar liggen de kansen?

Naast leningen van wereldwijde staten, treffen we in de portefeuille ook een aantal bedrijfsleningen in sectoren die aandeelhouders momenteel graag mijden. Neem bijvoorbeeld de olie-, luchtvaart- automobiel- of hotel-industrie. Door hogere risico\’s als gevolg van de Corona crisis zijn de te verwachten obligatierendementen in deze sectoren juist toegenomen. In tegenstelling tot aandelen in deze bedrijven maakt dit obligaties juist aantrekkelijker. Mits we er natuurlijk van uitgaan dat deze bedrijven de crisis zullen doorstaan. Obligaties zullen immers aan het einde van de looptijd hun nominale waarde weer uitkeren. En tot die tijd betalen obligaties hun coupons, terwijl aandeelhouders van dezelfde bedrijven moeten vrezen voor hun dividend. De obligatiehouder krijgt hier dus voorrang op de aandeelhouder. Enkele voorbeelden van posities in bedrijfsobligaties zijn: Boeing, Marriot, Petrobras, Hilton, Ford en Renault

Conclusie

Bij Mercurius kiezen wij er voor om onze obligatiebeleggingen breed en wereldwijd te spreiden. Niet passief maar actief inspelen op wijzigingen in markten, kredietrisico\’s en renteverwachtingen. Daarom kiezen wij voor Unconstrained Global Bond Fund van Carmignac. Zijn obligaties nog wel aantrekkelijk? Wij vinden van wel. Mits breed gespreid en actief gemanaged! Met meer dan 10 jaar ervaring laat Charles Zerah zien dat hij de strategie goed beheerst. Een gemiddeld rendement van 4,23% per jaar over het afgelopen decennium is het resultaat. Het actuele year-to-date rendement bedraagt 2,7% per 8 oktober jongstleden. Mooie cijfers behaald in onzekere tijden. Wat ons betreft een blijvertje in het obligatiedeel van onze portefeuille.

Scroll naar boven