Wat als Trump toch wint?

De peilingen duiden op een ruime overwinning voor Biden. En een blauwe golf waarbij naast het Congres ook de senaat in democratische handen zou komen. Een sterk mandaat voor Biden dus waar beleggers inmiddels op voorgesorteerd hebben. Hogere belastingen in ruim voor een helder investeringsklimaat geeft beleggers zicht op een minder grillige toekomst. We schreven vorige week over dat scenario in de nieuwsbrief. Maar als de geschiedenis van 2016 ons iets heeft geleerd dan is het dat de race pas over is op 4 november (hoewel dat dit maal ook anders kan zijn? En dus moeten we rekening houden met het volgende scenario; wat als Trump toch wint?

Donald, the come back kid!

Over Donald Trump heeft iedereen wel een mening. Zoals Joe Biden het verwoordde aan het eind van het 2e debat, het karakter van de president en de natie staat op het stembiljet. En over het karakter van Donald Trump kunnen boeken vol geschreven worden? Misschien dat zijn huidige echtgenote Melania op 4 november wel een echtscheiding aanvraagt om zo de weg vrij te maken voor haar eerste bestseller, My life with Donald. Maar zover is het nog niet. En in dat boek zal ze ook de strijdvaardigheid van de vader van haar zoon Barron beschrijven. Een enorme veerkracht die hem door faillissementen heen sleepte en talloze rechtszaken. Donald is geen jongen van de straat maar wel een straatvechter. En dus zal hij blijven knokken tot de laatste stem is uitgebracht (en is herteld als nodig).

2020 is geen herhaling van 2016

In 2016 was de economische situatie totaal anders dan nu. De VS verkeren nu in de ergste economische crisis sinds de grote depressie en Jerome Powell heeft al aangekondigd de rente de komende jaren laag te laten om zo de economie te steunen. In 2016 trok de economie juist aan en bereidde Janet Yellen de markten voor op rente verhogingen. De dollar was een sterke munt, onder de zojuist verkozen Trump zouden de belastingen worden verlaagd, recordbedragen in infrastructuur worden geïnvesteerd en regulering worden verminderd. Maatregelen die voor alle beleggers gunstig zijn. Bijna niemand verwachtte een harde handelsoorlog met China (en op toerbeurt de rest van de wereld).

Van macro naar micro

In de eerste maanden van Trump\’s presidentschap (en vooral de maanden november en december 2016, nog voor de inauguratie) kregen koersen vleugels. Door de handelsoorlog met China werden beleggers vleugellam. Grote stimulerende maatregelen zoals een belastingverlaging heeft Trump niet meer. Hij zou nog Covid stimulering kunnen toepassen, maar met een congres en mogelijk ook de senaat in democratische handen is hij beperkt in zijn mogelijkheden. De stimulering moet dan via executive orders en wordt beperkt tot specifieke sectoren i.p.v. de hele economie. Van macro naar micro dus.

Ditch the Green Deal?

In het debat met Biden kwamen de tegenstellingen op klimaat gebied andermaal tot uiting. Beleggers in energie gerelateerde aandelen zullen onder Trump beter af zijn. We denken dat vooral de kleinere Amerikaanse producenten hiervan zullen profiteren. Grote oliemaatschappijen zoals Exxon en Chevron zijn al begonnen met de energietransitie en hebben onder druk van aandeelhouders zich als onderworpen aan strengere milieueisen.

Voor het opbreken van grote technologie bedrijven hoeven beleggers zich onder de voorvechter van vrije marktwerking Trump, minder zorgen te maken. De Tech bonanza zal dus wel voortduren.

China vs VS

De handelsoorlog met China zal waarschijnlijk voortduren, waarschijnlijk want onder Trump weet je het nooit. In de eerste maanden onder Trump werd Kim Jong Un nog tot Rocket Man gedoopt om vervolgens gelanceerd te worden tot één van zijn beste vrienden. Boze tongen beweren dat Trump bij een eventueel verlies naar Noord-Korea emigreert. Bedrijven met een sterke band met China zouden dus harder geraakt kunnen worden, denk daarbij aan Apple en Amerikaanse (auto)fabrikanten zonder Chinese productie faciliteiten. Ook de agrarische sector zal een speelbal van de handelsoorlog blijven.

Infrastructuur investeringen

Op het gebied van infrastructuur is er nog winst te behalen voor beleggers. Het is waarschijnlijk dat democraten Trump in een volgende termijn zullen ondersteunen bij grote infrastructuur projecten. Dit is tenslotte goed voor iedereen en een makkelijke manier om de economie een post covid impuls te geven.

En wat doet de USD als Trump toch wint?

De USD zal naar onze mening aan kracht verliezen onder een tweede termijn van Trump. De staatsschuld zal net als onder democraten verder toenemen, maar de belastinginkomsten blijven achter. Ook de economische ontwikkeling zal door voortdurende onzekerheid over toekomstig beleid achterblijven. Doordat er minder in vernieuwing wordt geïnvesteerd zullen de VS achterop raken bij Europa en vooral China. Dit heeft een negatieve impact op toekomstige verdiencapaciteit. De klok zal 4 jaar lang langzamer tikken… en dat komt ongetwijfeld tot uiting in de munt van het land.

Op 4 november weten we wie de volgende president wordt. Als de huidige peilingen enigszins een afspiegeling zijn van de uiteindelijke uitslag, dan zal het zelfs voor straatvechter Donald een uitzichtloos gevecht zijn om de uitslag aan te vechten in de rechtszalen. Als beleggers denken we dat we onder Biden de komende 4 jaar beter af zullen zijn. Op de uitslag van de verkiezing handelen we nu niet, we beleggen immers in bedrijven en niet in landen, én voor de lange termijn!

Scroll naar boven