Rabocertificaten, het blijft een boeiende belegging! Zeker in dit artikel waarin we schrijven over obligaties. Deze beleggingscategorie wordt vaak, terecht of niet, gezien als \’saai\’. Vergis u niet! Obligaties zouden zo maar eens een interessante beleggingscategorie kunnen worden in de komende periode. Ook bij Mercurius beleggen wij, afhankelijk van het profiel, in meer of mindere mate in obligaties. In de huidige tijden van lage rentes komen de certificaten van \’good old\’ Rabobank dan ook snel in beeld. Gelukkig kunnen we zeggen dat de Rabocertificaten ook in onze obligatieportefeuilles vertegenwoordigd zijn. We blijven wel kritisch en de basis blijft: spreiden, spreiden en nog eens spreiden. Hoe veilig alles ook lijkt! We hebben dit voorjaar meer heilige huisjes en \’nationale beurshelden\’ van hun voetstuk zien vallen. Juist in deze beleggingscategorie maakt actief beleggen echt het verschil! Vinger aan de pols dus!
Rendement versus risico
\”Welk rendement kunnen we maken tegen welk risico?\”. Een vraag die elke (obligatie)belegger bezighoudt. Inmiddels zijn de rentevergoedingen voor obligaties in historisch perspectief bijzonder laag. Het rendement op een \’risicovrije\’ belegging is zelfs al enige tijd negatief. Dit maakt de zoektocht naar rendement in het obligatiedeel van de portefeuille lastig, maar niet onmogelijk. Het blijft wel de kunst om ons niet te laten verleiden tot het nemen van steeds meer risico\’s in deze zoektocht. De \’D\’ van discipline krijgt hierin wat ons betreft de hoofdrol. Actief fondsbeheer maakt hier dan ook echt het verschil. Specialisten die kritisch zijn in hun obligatieselectie. Niet klakkeloos de indexen volgen met het risico om daardoor juist in de debiteuren met de hoogste schulden te belanden. Juist hier is balans lezen van ongekend belang! Met Pimco hebben wij een partner gevonden die aan deze voorwaarden voldoet.
Pimco
Pimco is een in Californië USA gevestigde assetmanager. In 2000 is Pimco overgenomen door de Duitse verzekeraar Allianz. Het beheert een onvoorstelbaar vermogen van in totaal ca. 2 biljoen US-dollar ($2.000.000.000.000,=). Het mag duidelijk zijn dat we hier te maken hebben met één van de grootste assetmanagers ter wereld. Daarnaast heeft Pimco een buitengewoon goede reputatie als obligatiebelegger, ondanks het vertrek van superbelegger en mede oprichter Bill Gross in 2014. Wij spraken vorige week met Pimco over het afgelopen jaar en de strategie voor de komende periode.
Strategie
Het Pimco Euro Bond Fund belegt nagenoeg uitsluitend in Euro \’gedenomineerde\’ leningen. Er wordt voor hooguit 10% belegd in hoog risico (high yield) obligaties. Het fonds speelt actief in op kansen in de markt. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het actief \’spelen\’ van landen en looptijden op basis van de verwachtingen. Voorwaarde is wel dat het niet ten koste mag gaan van het (degelijke) obligatiekarakter van het fonds. Pimco realiseert hierdoor een lage correlatie met aandelen. Dit is precies wat wij als vermogensbeheerder graag willen zien. Het fonds belegt overigens een totaal vermogen van ruim € 3,1 miljard.
Het fonds belegt voornamelijk in staatsleningen en bedrijfsleningen. Daarnaast wordt er (in beperktere mate) belegd in zogenaamde asset-backed en mortgage-backed leningen. Ongeveer de helft van de beleggingen heeft de hoogste rating (AAA). In het tumult rondom Covid-19 zijn er veel interessante mogelijkheden ontstaan. Dit heeft geleid tot enkele nieuwe aankopen in de portefeuille. De meest recente investeringen van het fonds zijn langlopende Deense hypotheekleningen en, jawel daar zijn ze, Rabocertificaten. Argument voor deze transacties zijn de verbeterde en aantrekkelijke risico-rendementsverhoudingen.
Rabobank
Ook bij onze fondsmanager van Pimco zijn de certificaten van de Rabobank dus populair. Ooit begonnen als een exclusieve investeringsmogelijkheid voor leden van de Rabobank. Inmiddels getransformeerd tot een beursgenoteerde en achtergestelde lening met een minimum coupon van 6,5%. Door sommigen lange tijd onterecht gezien als alternatief voor een spaarrekening. Dit voorjaar werd nog eens pijnlijk duidelijk dat dit onterecht is. Rabobank kondigde toen aan de rente op haar certificaten te zullen passeren. Bovendien heeft de bank al meer dan 10 jaar geen triple-A-status meer. Soms moet je even afstand nemen van al dat \’enthousiasme\’, de \’blindheid\’ en de \’roekeloosheid\’. Ook \’heilig huisje\’ Shell is door de mand gevallen. Niet heel erg, maar realiseer u goed: \”De markt heeft altijd gelijk\”! Gelukkig voor Rabobank en haar certificaten heeft de Rabobank inmiddels aangekondigd de rentevergoedingen te hervatten! Positief signaal en goed voor de \’koers\’.
Conclusie
Met het Pimco Euro Bond Fund hebben wij één van de allerbeste en grootste obligatiebeleggers in huis gehaald. Het toont het karakter van een gewoon obligatiefonds met optimale risico-rendements-verhoudingen. In onze ogen juist in deze tijden extreem belangrijk. We constateren dat het team van Pimco oprecht aandacht en interesse heeft voor niche-spelers als Mercurius. Waar veel obligatiefondsen een rendement laten zien dat niet echt tevreden stelt, realiseert Pimco een year-to-date rendement van 4,3% per 6 november 2020. Met een actueel rendement op een 10 jarige Nederlandse staatslening van – 0,52% mag u zelf uw conclusies trekken. Ook al moeten we dit vergelijk iets genuanceerder maken, voor ons is het duidelijk. Het Euro Bond Fund van Pimco krijgt ons vertrouwen en blijft in onze portefeuilles!