Jack Ma, de gelukkigste Chinees!

Donderdag 5 november had de dag moeten worden van \’s werelds grootste IPO. $316 miljard had de waardering van Ant Financial moeten worden. En uniek, want de beursgang zou geheel in Azië plaatsvinden. In Shanghai en HongKong welteverstaan. Financiële centra als New York en Londen hadden het na kijken. De vraag naar aandelen was enorm. De particuliere tranche werd maar liefst 1000 maal overtekend. Het was duidelijk, moederbedrijf Alibaba bracht haar kroonjuweel van de toekomst naar de beurs. Beleggers konden participeren in de toekomst van Fintech en China was daarbij het centrum. Het liep even anders. Maar is de eigenaar Jack Ma de gelukkigste Chinees ter wereld..

Jack\’s speech…

Jack is zonder twijfel de gelukkigste Chinees. De voormalige docent startte Alibaba, de Chinese equivalent van Amazon. Hij bedacht Single\’s day (11-11) dat uitgroeide tot het grootste consumentenfeest. En hij start binnen Alibaba met een eigen betaalsysteem, Ant Financial. Het legde hem geen windeieren. Hij werd de rijkste Chinees, een wereldwijd gevierd man, een rolmodel en een veel gevraagd spreker. Jack heeft een aparte status, Jack heeft niet alleen een Westerse naam, hij heeft ook Westerse privileges. Ma, was een van de keynote sprekers tijdens de Bund Summit in Shanghai van 23 tot 25 oktober. De Bund Summit is bedoeld om een open ideeën uitwisseling te hebben en China\’s rol in de financiële wereld te promoten.

De IPO van Ant, uitsluitend in Shanghai en HongKong is daar het symbool van. Het was voor de Chinese hoogwaardigheidsbekleders zoals de voorzitter van de Chinese centrale bank dan ook even slikken om Ma kritiek te horen uiten op het systeem. Hij noemde de internationale bancaire supervisie (Basel regels) een \”club van bejaarden\”. Hij ging verder door het Chinese monetaire systeem \”onvolwassen\” te noemen. Een goede samenvatting van de speech vindt u hier. Jack, bleek zich te vergissen. Niet zozeer in de inhoud van de speech, maar in zijn vrijheid van meningsuiting.

Een dure, maar waardevolle speech?

De speech van vrijdag, had grote gevolgen op maandag. Jack werd vriendelijk maar dringend verzocht om op gesprek te komen in Beijing. Hij kreeg er een vrijheid bij, de vrijheid om zijn gedachten toe te lichten aan de partijtop. In het gesprek kreeg hij ongetwijfeld ook al te horen dat de beursgang van Ant Financial in Shanghai geschorst zou worden omdat er nader onderzoek naar het bedrijf zou worden gedaan. Ant Financial besloot daarop om de hele beursgang te bevriezen. De beursgang is met minimaal 6 maanden vertraagd. De Chinese overheid kondigde ook aan dat de voorwaarden voor het verstrekken van leningen zouden worden verscherpt. Dat heeft grote nadelige gevolgen voor Ant\’s winstgevendheid en dus waardering. Jack gaf dus een hele, hele dure speech. Maar Jack mag blij zijn… en beleggers ook.

Jack Ma is de gelukkigste Chinees..

De speech was heel waardevol. Niet alleen gaf het nogmaals een inzicht in de gedachtengang van Jack Ma, dat je met verzamelde data beter in staat bent om risico\’s in te schatten en dus het financiële systeem kan en moet hervormen. Het gaf ook aan dat China de connectie met de Westerse financiële wereld belangrijk vind, maar (interne) kritiek onacceptabel. Dan sta je als belegger aan de zijlijn en zijn je rechten afhankelijk van de stemming in Beijing. En het geeft aan dat Jack de aller, aller, aller gelukkigste Chinees ter wereld is.

Elke andere Chinees had een andere behandeling gekregen. China probeert het Yeltsin probleem te vermijden. In Rusland konden Russen in de overgang naar een vrije markt economie extreem rijk worden. Deze oligarchen werden vervolgens zeer kritisch op het regime. In het recente verleden verdwenen kritische Chinezen voor weken aan een stuk om daarna een stuk minder kritisch terug te keren. Anderen konden hun bedrijf inleveren bij de Chinese staat. Veelal blijkt de kritische ondernemer dan betrokken bij fraude waarvoor ze jaren het gevang in draaien. De scherpe kritiek van Ma, lijkt hem vooralsnog alleen gezichtsverlies op te leveren en een aardige bom duiten. Zijn vooraanstaande positie op het wereldtoneel lijkt hem daarmee tot de gelukkigste Chinees ter wereld te maken.

En beleggers mogen blij zijn!

Beleggers hebben mazzel. Niet alleen omdat het aanscherpen van de regels na de beursgang voor beleggers grote verliezen hadden opgeleverd, die nu voor een belangrijk deel door Jack worden gedragen. Ook omdat het aangeeft dat je een rechteloze belegger bent als je direct in Chinese aandelen belegt. De Chinese overheid bepaalt de regels, en dat is een opsteker voor Westerse beurzen die een uitsluiting van een zeer interessante markt voor beursintroducties aan zich voorbij zagen gaan. Grote beleggers zullen meer waarde hechten aan een notering in de VS of UK.

Dus, de conclusie?

We hebben de afgelopen week belangrijke lessen geleerd. Beleggers die in de laatste week van oktober geld hadden vrijgemaakt voor de IPO van Ant, haastten zich woensdag met de vrijgegeven middelen voor die IPO weer terug naar Westerse fintech bedrijven als Adyen, Paypal en Mastercard. Dus fintech wil je hoe dan ook in je portefeuille. We weten ook dat beleggers geïnteresseerd moeten zijn in ontwikkelingen in China. Beleggen in China biedt kansen, maar je moet goed weten wat je doet. Het heeft onze voorkeur om dat in het geval van directe aandelen te doen via een Amerikaanse notering van Tencent, Alibaba of Baidu, of gebruik te maken van (actieve) beleggingsfondsen die meer bescherming bieden. China is op weg naar vrije marktwerking maar heeft nog een lange weg te gaan. En voor Jack? Hij zal zijn vrijheid nog meer waarderen (in ruil voor een beetje vrijheid van meningsuiting) en weet sinds deze week dat hij de gelukkigste Chinees op aarde is.

Ant financial uitgelegd door de Wall Street Journal…

Alibaba is een van de grootste posities in de portefeuilles van Mercurius Vermogensbeheer en Junior Beleggen.

Scroll naar boven