Lang leve de Bitcoin!?

Elon Musk, de rebel with a cause, die eerder gedurfde investeringen deed, stapt in Bitcoin. \”Zijn\” Tesla gebruikte $ 1,5 miljard van de liquiditeitspositie om in Bitcoins te stappen. Een auto van het merk afrekenen met de digitale munt behoort weldra ook tot de mogelijkheden. Lang leve de Bitcoin! Ook de Amerikaanse bank BNY Mellon maakt een belangrijke stap. Klanten kunnen daar ook Bitcoins aanhouden. Verandert de stap van Musk het vooruitzicht van de digitale munt zoals hij ook de automobiel industrie veranderde?

Elon de veranderaar…

\"Lang

Elon Musk is sinds enkele maanden de rijkste bewoner van de aardbol. De geboren Zuid-Afrikaan heeft disruptie in zijn DNA. Met Tesla veranderde hij de automobiel industrie. Als oprichter van SpaceX probeert hij een revolutie in de ruimtevaart te bewerkstelligen. Zijn The Boring Company probeert op een veilige en goedkope manier het verkeersprobleem in dichtbevolkte gebieden op te lossen. Allemaal initiatieven die revolutionair zijn. Elon\’s eerste grote succes was PayPal, het betaalplatform. Als mede oprichter verdiende hij $ 165 mln aan de verkoop van het bedrijf aan Ebay voor $1,5 miljard. Kan hij met de investering in Bitcoin opnieuw de manier waarop we betalen veranderen?

Van no-coiner naar hodler

Met zijn investering in de belangrijkste digitale munt verandert Elon weer een heleboel. Lange tijd moest ik de vraag of ik zelf of voor onze relaties in Bitcoins belegde, negatief beantwoorden. Mijn standaard antwoord was dat ik het niet snapte en dat ik er daarom niet in beleg. Nog steeds behoor ik tot het eenvoudige deel van de planeet die de werking van de cryptomunten niet doorgronden, maar Elon\’s aankoop heeft mij en de relaties van Mercurius Vermogensbeheer en Junior Beleggen wel tot beleggers in Bitcoin\’s gemaakt. Sterker nog het aantal non coiners (vakjargon voor mensen zonder positie in Bitcoins) is drastisch afgenomen en het aantal Hodler\’s (vakjargon voor mensen met een lange termijn positie in Bitcoins) explosief gestegen. Niet alleen onze relaties zijn hodlers geworden, maar vrijwel iedereen. Lang leve de Bitcoin!

Lang leve de Bitcoin, die is van iedereen!

Doordat Musk $1,5 miljard van de liquiditeit van Tesla in Bitcoin heeft geïnvesteerd, is bijna iedereen nu eigenaar van een beetje Bitcoins. Sinds december 2020 maakt Tesla onderdeel uit van de belangrijkste beursindices. Daarmee hebben vrijwel alle indexbeleggers een positie in Tesla, en daarmee nu ook in Bitcoins. Bij Mercurius Vermogensbeheer (en Junior Beleggen) hadden we al langer een kleine positie in het autobedrijf van de excentrieke ondernemer Musk. Tesla is de 5e positie in de Ishares MSCI World ETF, 1,1% van het fonds zit in de autobouwer. En daarmee heeft het leeuwendeel van de beleggers Tesla, en Bitcoins in haar portefeuille.

Betaalt iedereen straks met Bitcoin?

Het is wel een opluchting, eindelijk kunnen we zeggen dat we ook in Bitcoin beleggen, maar zien we dan ook een heldere toekomst voor deze digitale munt of is het toch een eigentijdse equivalent van de Tulpenmanie? Er zit een belangrijke zelf vervullend effect in de investering van Musk. Hij is een goeroe voor velen en waar Musk gaat, gaan zijn volgers. Eerder wist hij aandelen of aandelen van bedrijven met een gelijkende naam al tot koersexplosies te brengen door simpel weg de naam te noemen. Het is weer opvallend om na een stilte van pakweg 3 jaar waarin de Bitcoin in koers onderuit ging, nu iedereen weer over de munt te horen praten. Het lijkt wel of iedereen er een in zijn digitale portemonnee of wallet heeft.

En daar zit ook het probleem. Iedereen lijkt Bitcoins te (willen) hebben, maar durven we ze ook uit te geven? In mijn simpele benadering kan de Bitcoin alleen een definitieve plek op het valutaire wereldtoneel veroveren als we er ook mee gaan betalen. Tot die tijd blijft het een speculatieve belegging, ook voor Elon.

En wat kost die Tesla dan, in Bitcoins?

De lakmoesproef zal zijn of we ook met crypto\’s gaan betalen. Het hoort bij het lef van Elon om te roepen dat hij straks ook bitcoins als betaalmiddel gaat accepteren. Maar welke bitcoinsbezitter gaat een Tesla kopen, terwijl hij mogelijk over een paar maanden wel 5 Tesla\’s kan kopen met dezelfde hoeveelheid coins? En gaat Musk straks werknemers vinden of afnemers die arbeid of grondstoffen betaald willen krijgen in Bitcoins? Als de munt blijft stijgen dan zal het geen probleem zijn om willige ontvangers van dit betaalmiddel te vinden. Maar wat als er weer een glijvlucht wordt ingezet? Heeft Musk dan voldoende credits van zijn aandeelhouders om verkopen in coins te blijven accepteren terwijl het verlieslatend is? Het doet me denken aan de Weimarrepubliek. De \”gouden mark\” explodeerde in waarde. Een van de grondbeginselen van een betaalmiddel moet de voorspelbaarheid van haar waarde zijn.

Chamath Palihapitiya\’s les

In 2014 kocht de venture kapitalist Chamath Palihapitiya voor 2.739 Bitcoin een vakantiehuis in Lake Tahoe. Dat was toen het equivalent van $1,6 miljoen. Nu zouden diezelfde hoeveelheid Bitcoins $ 128 miljoen waard zijn geweest. Het is te hopen voor de verkoper dat hij de Bitcoins nog steeds heeft. Maar ook hier geldt, voor elke koper is er iemand die verkocht heeft. Chamath schaamt zich niet voor zijn les, maar met de kennis van nu zou hij waarschijnlijk gewoon in dollars afgerekend hebben…lang leve de Bitcoin (voor de verkoper)!

Brede omarming is de sleutel

Het is voor coiners natuurlijk fantastische dat Elon deze investering heeft gedaan. Toch is het voor Elon relatief eenvoudig om deze stap te zetten. Het is een klein deel van zijn vermogen, zeker omdat het om kapitaal van Tesla gaat. Het is voor hem vooral een publiciteitsstunt. Met Tesla beleg je nu tenslotte ook in Bitcoins. Voor de hodlers moet er nog veel meer water door de Rijn. Er moet stabiliteit in de crypto komen om ook een echte valuta te worden. Het is tenslotte een beetje gek om een Tesla te kopen terwijl je voor die munten ook een Rolls Royce kan krijgen als je even geduld hebt, toch Chamath?

Het lijkt erop dat Elon geen haast hoeft te maken met het afrekenen van auto\’s in crypto\’s. De Bitcoin als belegging zit nu dankzij Elon bij iedereen in de portefeuille, maar voordat we er mee betalen duurt waarschijnlijk langer. Want als Elon er in gaat, dan stijgt het toch alleen maar verder?

Lang leve de Bitcoin!

Scroll naar boven