Je leeft maar twee keer

\"\"

Nu er binnen de space race amper nog ruimte is voor nieuwe sterren aan het firmament, aast Jeff Bezos op een absolute parel voor Amazons nieuwe entertainmentdivisie. Hij heeft zijn oog laten vallen op MGM en vereenzelvigt zich zo in meer dan alleen zijn initialen met James Bond – al zou hij ook zomaar de schurk kunnen zijn.

Een monsterverbond is in de maak, zegt Koen Bender bij BNR Nieuwsradio. \’MGM is nog vrij en heeft het super moeilijk gehad. Leegstaande bioscopen en voortdurend uitstel van de nieuwe \’Bond\’ maakte de aanschaf van de gehele MGM-stal extra aantrekkelijk. Uiteindelijk is het voor alle miljardairs een soort jongensdroom om bepaalde dingen te doen. Bezos zal denken: ik kan nu toch MGM oppikken, laat ik dan maar de hele stal kopen.\’

Luister hier naar het fragment bij BNR

Licence to spill

Het script voor de nieuwe Bondfilm lijkt al zo\’n beetje op de plank te liggen, met Jeff Bezos als de door 007 te verschalken kwade genius. Bezos zal zich amper hoeven in te leven in de rol van schurk, hij ís het eigenlijk al, zegt Koen Bender. \’Politici worden omgekocht. Voor vakbonden is er een hele mooie rol weggelegd om ook naar environment en governance te kijken, zegt hij met een knipoog naar zijn gespreksgenoot, FNV-voorzitter Tuur Elzinga.

Netflix probeerde eerder al om de nieuwe Bondfilm in vervroegde première te krijgen en moest daarvoor de hoofdprijs betalen.\’

Shell

Alsof de wolken voor Shell nog niet donker genoeg waren, publiceerde de Minderoo Foundation een nieuw rapport. Deze Plastic Waste Makers Index laat zien welke bedrijven verantwoordelijk zijn voor de meeste virgin plastics. Shell staat op plek 51, en dat vraagt volgens Koen Bender om enorme ingrepen. \’Shell staat nog wel op afstand van Exxon, Saudi Aramco en Sinopec, die allemaal heel erg in die virgin plastic-hoek zitten. Toch zal er een gigantische transformatie moeten plaatsvinden.\’

Lees ook | De luxe corona-kiloknallers

Crypto Crash

Ondertussen was het een zware week voor de crypto-beleggers. Een samenloop van gebeurtenissen. Centrale bankiers lieten duidelijk weten dat de cryptovaluta geen deel uitmaken van het financiële systeem en beleggers in de crypto\’s niet op steun van centrale bankiers hoeven te rekenen. De ECB vergeleek de crypto-gekte met de Tulpenmanie. De Bitcoin werd als riskant en speculatief bestempeld. Geen nieuws, maar wel zwaarwegend als de ECB het zegt. In de afgelopen periode leek Elon Musk uit te groeien tot de centrale bankier van de Coiners. Het was dan ook extra zuur voor hen dat Elon zich nu bewust lijkt te worden van de milieuaspecten van de productie van crypto\’s en de mogelijkheid om een Tesla af te rekenen in crypto\’s introk. (De wereldwijde productie consumeert net zo veel energie als het land Pakistan.) China deed een verder duit in het zakkende crypto-zakje nadat de People\’s Bank of China aangaf dat crypto\’s geen echte valuta zijn. China verbood financiële instellingen om crypto\’s in hun dienstverlening op te nemen. Het opende een kliklijn waar het energieslurpende mining kan worden aangegeven. De Crypto Cowboys kregen steun van Cryptobankier Musk, die aangaf dat Tesla de positie in Bitcoins aanhoudt.

Misschien is het beter om er \’vooralsnog\’ bij te zetten, want we kennen Elons wispelturigheid. Vooralsnog heeft Elon de rol van Centrale Bankier in de cryptowereld. Hij steunt de markt als dat nodig is. Met zijn tweets bepaalt hij de prijs en reguleert hij de markt. Vooralsnog, want het is duidelijk dat hij alleen staat in deze rol. Centrale banken volgen hem niet. Sterker nog: het Chinese voorbeeld krijgt navolging. Regulering is een bedreiging voor de crypto-community. Het is duidelijk dat de uitslagen in de markt alleen geschikt zijn voor speculanten met een sterke maag en diepe zakken. Om tot volwassenheid te komen zal Elon bijval moeten krijgen. Op Lagarde en Powell hoeft hij niet te rekenen, wellicht dat Jeff Bezos interesse heeft in crypto\’s? Het zou wel passen bij zijn nieuwe rol als tegenspeler van James…

Scroll naar boven