Ronald Koers, verbinder uit het Noorden

Een echte verbinder, zo wordt Ronald Koers in zijn netwerk omschreven. Al op zijn 21ste kwam hij in dienst bij de ING, aanvankelijk als trainee. Sinds 2007 adviseerde hij op de afdeling private banking vermogende dga\’s en particulieren. Inmiddels is hij al enkele maanden weg bij de bank. Koers wacht nu een nieuw avontuur, als partner in de provincie Friesland en de Noordoostpolder bij Mercurius Vermogensbeheer.

\"\"

Sneek, Groningen of zijn huidige woonplaats Joure: Koers heeft zijn uitvalsbasis eigenlijk altijd in het noorden van het land gehad. Maar sinds 2017 is hij ook vaak in het Gooi te vinden. \’Ik opereerde voornamelijk in het Noorden, maar via ambassadeurs kwam ik ook in andere delen van het land. Ook daar zocht ik veel verbinding met partijen waar ik niet per se meteen een zakelijke band mee had. Toch bleken zulke contacten indirect vaak ook op zakelijk gebied wat op te leveren.\’ Zo bracht hij ondernemers bij elkaar die samen nieuwe initiatieven bedachten. \’Maar je interesse moet wel oprecht zijn.\’

Actief op LinkedIn

Voor Mercurius zal Koers zijn netwerk in het Noorden moeten aanspreken – én uitbouwen. Dat is niet aan dovemansoren gericht: acquisitie zit hem in het bloed. Het geheim is, benadrukt hij, om overal kansen te zien. \’Als ik een mooi bedrijf zie, wil ik dat meteen onderzoeken en kijken of ik contact kan leggen. De basis is vertrouwen en dat krijg je alleen als je afspraken nakomt. Mensen moeten je goed leren kennen, maar het moet ook wel echt uit jezelf komen. Dat doe ik onder meer via een actief LinkedIn-account. En al ben ik daar de laatste maanden iets minder actief, mijn afscheidsbericht van ING werd wel door 37.000 mensen bekeken. Best veel, voor een Friese private banker.\’

Dat spel van contact leggen en onderhouden speelt zich in Koers\’ geval ook voor een belangrijk deel af op de golfclub Sint Nyk, bij St. Nicolaasga – op slagafstand van Joure. Maar net zo lief reist hij voor zijn favoriete sport af naar Noord-Frankrijk, Duitsland of België. \’Je hebt niet altijd zeggenschap over met wie je je golfronde loopt. Zo werd er een keer iemand bij ons ingedeeld waarvan we dachten: moet dat nou? Vervolgens bleek dat een zeer geschikte vent te zijn, met wie we tot in de late uurtjes hebben geborreld en gegeten. En zijn indrukwekkende netwerk kregen we op de koop toe.\’ En je komt nog eens ergens. \’In België heb je Henry-Chapelle Golf Club. Als je daar afslaat zie je heel ver beneden je de fairway. Dan voel je je echt even de king of the world.\’

\"\"
Foto: Cedric Lejeune / Google Maps, Golf & Hotel Henri-Chapelle

Wie de jeugd (mee)heeft, heeft de toekomst

Om ook de komende jaren het verschil te kunnen maken moet je volgens Koers goed kunnen levelen met de jonge generatie ondernemers. \’Ze zijn vaak toch wat sceptisch als ze een ouder iemand tegenover zich hebben. Daarom moet je jezelf meer bewijzen. Adviseurs denken vaak te makkelijk dat deze startende ondernemers de beleggingsverliezen van hun eerste miljoen wel weer terugverdienen. Je moet goed met ze doornemen hóe ze willen beleggen en hoe ze de risico\’s goed kunnen managen. Dat moet je zorgvuldig doen, en je moet er de tijd voor nemen. Maar als je vertrouwen uitstraalt en niet té gretig bent, kun je er wel verder op bouwen.\’

En dat opent weer de weg naar nieuwe netwerken. Zoals ook Mercurius Vermogensbeheer dat doet. \’Ik heb de eerste zoommeeting al gehad en ik heb er veel vertrouwen in dat ik er goed pas. Mercurius heeft een duidelijk gezicht en het beleggingsbeleid staat als een huis, met resultaten waar menig private bank jaloers op zal zijn. Ik verheug me op de autonomie en vrijheid om zelf eigen dingen te ontwikkelen.\’ Eerst nog even samen met Mercurius-oprichter Koen Bender de Griene Dykenrally tot een goed einde brengen. En dan vol gas aan de slag in zijn nieuwe werkomgeving. Vanuit thuisbasis Fryslân, uiteraard.

Scroll naar boven