Rendement september 2021

De maand september was net als in vele voorgaande jaren geen gunstige maand voor de aandelenmarkten. De reeks stijgende maanden is verbroken. Wel doorbrak de AEX de mijlpaal van 800 punten en voor menig horeca- en cultuurliefhebber was de maand ook gunstig, omdat veel beperkingen voor poppodia, theaters en bioscopen werden opgeheven. Hoe sloten de portefeuilles van Mercurius september af?

\"\"

Energieprijzen stijgen momenteel hard. Daarvoor zijn verschillende redenen. Met name olie speelt hierin een cruciale rol. Door het economische herstel na de pandemie neemt de vraag naar olie in hoog tempo toe, terwijl de capaciteit van olieproducenten achterblijft. Ook de prijzen van gas en elektra stijgen hard, hierdoor wordt olie als beter alternatief gezien. Dit zorgt ervoor dat de vraag nog verder omhoog schiet.

De maatregelen om milieuvervuiling tegen te gaan zullen de prijs van energie omhoog stuwen. Opmerkelijk is dat de duurzame energietransitie een luxe is die enkel de Westerse wereld zich kan veroorloven. Driekwart van de wereld is blij dat er überhaupt energie is. Voor de productie van voedsel is veel energie nodig en dat blijft elke dag nodig, hetgeen leidt tot een inelastische prijs.

\"\"

Veel beleggers hebben hoogtevrees door het inperken van de steunprogramma’s van de centrale banken. Volgens de ECB draait de economie steeds beter en zal deze tegen het eind van dit jaar het pre-pandemie-niveau hebben bereikt. Hoog tijd om de zijwieltjes terug te trekken. Dit zal zich uiten in de vorm van het afschalen van steunpakketten. Met het oog op de deltavariant blijft de ECB alert. President Christine Lagarde stelt echter dat de steun nog niet kan worden afgebouwd. Dit besluit volgt in december. ‘Zoals golfers zeggen: we zijn nog niet op de green\’, stelde Lagarde in de persconferentie.

\"\"

Tata Steel heeft aangekondigd vanaf 2030 over te gaan op groene stroom voor de productie van staal. De Nederlands staalfabrikant maakt momenteel gebruik van aardgas om de hoogovens te stoken, in 2030 wil het overgaan op waterstof, opgewerkt door middel van wind- en zonne-energie!

Om deze plannen te realiseren moet eerst een flinke uitbreiding plaatsvinden van het huidige groene energienetwerk. Tata Steel zal 6 gigawatt per jaar aan energie nodig hebben. Ter vergelijking: de infrastructuur in de Noordzee levert momenteel 2,5 gigawatt per jaar en het doel is om dit uit te breiden naar 11,5 gigawatt tegen 2030. Dit betekent dat de helft van de opbrengsten van het gigantische windmolenpark op zee naar de staalfabrikant zal gaan. In het huidige klimaat is groene waterstof nog driemaal zo duur als grijze waterstof. Donald Pols, directeur van Milieudefensie, kon zijn geluk niet op bij het horen van het nieuws omtrent Tata Steel.    

\"\"

Het faillissement van de Chinese vastgoedreus Evergrande zorgde deze maand voor veel onzekerheid. Er werd gespeculeerd dat dit de Chinese variant van het Lehman Brothers-debacle zou worden die de val als een kaartenhuis in gang zou zetten. De vastgoedgigant had een deadline voor de rentebetaling op 23 september, maar wist daar niet aan te voldoen. Het ging om een bedrag van $83,5 miljoen. Het aandeel Evergrande kelderde 12%. Met een totale schuld van $300 miljard kan Evergrande in theorie de gehele Chinese vastgoedsector evenals de Chinese banken in de problemen brengen.

Toch zijn er fundamenteel belangrijke verschillen tussen Evergrande en Lehman Brothers en lijkt een domino-effect niet meer reëel. Xi Jinping staat nu voor een lastig dilemma: de vastgoedgigant uit de problemen helpen en roekeloos gedrag ongestraft laten óf de Chinese economie de klappen op laten vangen en de consequenties accepteren. Zijn besluit laat nog op zich wachten.

\"\"

Hollands glorie weet zijn weg wederom te vinden naar Wall Street. Het koffiebedrijf Dutch Bros is in de jaren \’90 opgericht door twee Nederlandse broers, Dane en Travis Boersma. Ze startten in Oregon met één espressoapparaat en een hoop enthousiasme. Het bedrijf groeide uit met het drive-in \”make a difference, one cup at a time\” concept. In september werd de IPO gelanceerd, waarbij het een waardering van $6 miljard kreeg. Nu gaat Dutch Bros de strijd aan met grote namen als Starbucks en Dunkin’ Donuts. Het bedrijf haalde bij de beursgang bijna $500 miljoen op en maakte Travis Boersma (Dane is inmiddels overleden) tot miljardair.

\"\"
\"\"

[table id=10 /]

Gepubliceerde resultaten zijn netto-rendementen (na aftrek van alle directe en indirecte kosten dus. En gebaseerd op een beheerfee van 1% ex btw.

*De waarde van uw belegging kan dus fluctueren. Resultaten uit het verleden bieden ook geen garantie voor de toekomst.

Scroll naar boven