Dirk de Haan, eigenwijze en nuchtere noorderling met gedegen netwerk

Na 33 jaar in het bankwezen gaat Dirk de Haan per 1 november bij Mercurius Vermogensbeheer aan de slag als partner in de noordelijke provincies. De holding is inmiddels opgericht en de werkmaatschappij zal snel volgen. Zo kan hij als zelfstandig ondernemer vanuit zijn thuishaven Paterswolde aan de slag met de lokale vestiging van Mercurius. En daarmee profiteert de zelfstandige vermogensbeheerder van De Haans uitgebreide netwerk en zijn kennis van de noordelijke markt.

\"\"
Dirk de Haan (foto Mercurius)

De nieuwe samenwerking is volgens De Haan een rechtstreeks gevolg van adequaat handelen van Mercurius-oprichter Koen Bender. Vorig jaar augustus werd Hof Hoorneman Bankiers – de afgelopen zes jaar De Haans werkgever – overgenomen. Dat was voor Bender het moment om eens te polsen of Mercurius Vermogensbeheer misschien wat voor De Haan was. Het zette hem aan het denken. \”Ik zat met mijn vrouw Jeannette op Ameland toen ik een terugbelverzoek kreeg. Na een vervolgbezoek aan Groningen, waarbij Koen ook kennismaakte met Jeannette, hebben we afgesproken dat ik de markt breed zou gaan verkennen.\”

Er werd een overdenkingsperiode ingelast, zonder enige druk om snel tot een beslissing te komen. Dat was nodig ook, want als oprechte noorderling was De Haan niet zomaar te vermurwen. Er zaten meerdere dimensies aan de beslissing. Uiteindelijk bleek de propositie van Mercurius het meest aansprekend voor De Haan zelf én zijn toekomstige relaties. Pas afgelopen oktober werd het partnerschap uiteindelijk beklonken. \”In het Noorden kijken we vaak de kat uit de boom. In het begin van zo\’n proces is de ratio heel belangrijk, maar uiteindelijk is het gevoel doorslaggevend.\”

Weloverwogen

Dat gevoel zat vanaf het begin wel goed, zeker nadat De Haan er uitgebreid over sprak met Jeannette en zijn twee kinderen. Al gaat zo\’n besluit je na 33 jaar in het bankwezen niet in de koude kleren zitten, geeft hij toe. Maar als De Haan ergens voor gaat, gaat hij er ook volledig voor. \”Het onderhouden van zakelijke relaties vind ik cruciaal. Als ik de deur uitstap kom ik altijd met mensen in gesprek. En ook al gaat dat lang niet altijd over beleggen, ze komen altijd weer bij mij terug. Ik ben bij Hof Hoorneman vanaf nul begonnen en nu bouwen we voor Mercurius in het Noorden weer vanaf de basis op.\”

\”Of iemand 5 miljoen of 250.000 euro te beleggen heeft, voor mij is iedereen even waardevol\”

De Haans carrièrepad leidde via onder meer Rabobank en hoofd beleggen bij de Generale Bank in Groningen en Drenthe en (later) Friesland via Fortis en ABN Amro in 2016 naar Hof Hoorneman Bankiers. Ook aan die stap ging destijds een gedegen besluitvormingsproces vooraf. \”Uiteindelijk startte ik per 1 januari 2016 bij de bank als directeur Noord-Nederland. Door de recente overname vreesde ik dat mijn rol als vermogensbeheerder en verbinder in het gedrang zou komen. Maar ik kan vertrouwen op een stevig netwerk van specialisten en dat voelt als een warme deken.\”

Zelfstandig ondernemerschap

De Haan gaat bij Mercurius Vermogensbeheer aan de slag in een \’onderneming binnen een onderneming\’ – en dat is nog eens wat anders dan het leven als een bankemployee. \”Voor mij is dit de finale stap naar zelfstandig ondernemerschap. Dat is een cruciaal verschil: het betekent dat ik het belang van mijn relaties voorop kan zetten en ook mede kan bepalen hoe ik ze in mijn netwerk kan verbinden. Mensen die mij kennen zeggen: \’Als iémand dat voor elkaar kan boksen dan ben jij het wel!\’.\”

Daarbij kan hij zijn stevige netwerk van specialisten inzetten, zonder gebonden te zijn aan een bank. \”Als vermogensbeheerder kan ik afwegen welke adviseurs de grootste toegevoegde waarde kunnen hebben. Die zitten niet noodzakelijkerwijs bij een bank. Mijn keuze wordt ook bevestigd door de sterke groei die Mercurius de afgelopen jaren heeft doorgemaakt, mede door de professionaliteit van de organisatie en de behaalde resultaten voor relaties. Dit is gehonoreerd met het predicaat FD Gazelle, dat het bedrijf eind oktober in de wacht sleepte.\”

Ontspanning en inspanning

Ook op de golfbaan vindt De Haan de ruimte om zijn netwerk aan te spreken en uit te breiden. Hij laat geen gelegenheid onbenut om met potentiële relaties in contact te komen. Als ontspanning gaat het gezin graag naar Ameland om even letterlijk en figuurlijk afstand te nemen, om daarna weer met frisse energie de belangen van zijn relaties te behartigen. Van harte welkom, Dirk!

Scroll naar boven